Kayıp yakınları hesap sordu, AKP'yi protesto etti

Yakınları devlet tarafından kaybedilen ve katledilen aileler, Amed ve Batman'da eylemlerini sürdürdü.

Yakınları devlet tarafından kaybedilen ve katledilen aileler, Amed ve Batman'da eylemlerini sürdürdü. Kuzey Kürdistan'da devam eden soykırımcı saldırılara da tepki gösteren aileler ile insan hakları savunucuları, AKP politikalarının ülkenin her yerinde ölümlere yol açtığını ifade etti.

AMED
İHD ve kayıp yakınları, "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 371'incisini yaptı. Bağlar ilçesinde 'sokağa çıkma yasağı' ve sıkıyönetim nedeniyle Koşuyolu Parkı'nda yapılmayan eylem Rojava Parkı Roboski Anıtı önünde yapıldı. Eylemde, kayıp fotoğrafları taşınırken, 1998 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesi Yeniköy-Ceylan mezrasına baskın düzenleyen askerlerce gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Mungan'ın akıbeti soruldu. 

'GÜVENLİKÇİ POLİTİKA, HER YERE CENAZELERİN GİTMESİDİR'

İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, eylemdeki konuşmasında, hangi koşullarda olursa olsun kayıp yakınları olarak mücadelelerini sürdüreceklerini, devletin işlediği insanlık suçları ile yüzleşmesi gerektiğini söyledi. 
Bilici, Kürdistan'da süren katliam ve siyasi soykırım operasyonlarına dikkati çekerek, "Güvenlik politikalarıyla yaklaşırsanız, katliamlar çıkar. Kürdistan'ın birçok ili, ilçesi abluka altındadır. Binlerce kişi gözaltındadır. Tutukluyorsunuz. Kadına şiddet, gençlere şiddet var. Bunların kime ne yararı var? Güvenlikçi politikalar, doğuya, batıya her yere cenazelerin gitmesi demektir. Siz bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak 'elinize sağlık, dert görmesin' derseniz, o andan itibaren birçok şeyi kaybettirirsiniz" dedi. 

MUNGAN'IN HİKAYESİ

İHD Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Abdullah Zeytun ise, Mehmet Mungan'ın kaybediliş hikayesini şöyle okudu:
"Mehmet Mungan, 1998 yılında Şırnak'ın Silopi İlçesi Yeniköy-Ceylan mezrasında askerler tarafından gerçekleştirilen baskında gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra ailesinin tüm girişimlerine rağmen kendisinden bir daha haber alınamadı.2009 yılında Ergenekon adı altında başlayan yargılamalar sonrası Mehmet Mungan'ın ailesi Şırnak Barosu'na başvuruda bulundu ve Ergenekon davasında yargılanan bazı askerlerin Mungan'ın kaybedilmesinde sorumlu olabileceğini bildirdi. Şırnak Barosu başvuru üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ancak suç duyurusuyla ilgili bugüne kadar herhangi bir gelişme sağlanamadı."

BATMAN

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları Gülistan Caddesi başında bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebini dillendiren aileler, yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.
İHD Şube Başkanı Mehmet Bağatır, eylemdeki konuşmasında, Kürdistan'da devlet tarafından yapılan katliamlara tepki gösterdi.
Bağatır, ÖHD'li avukatlara dönük siyasi soykırım operasyonunu da kınayarak, "Demokrasi güçleri ve aktivistlerimizin tasfiye edilme politikalarına boyun eğmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz" dedi.