Kayıp yakınları, Yıldız'ın akıbetini sordu

Kayıp yakınları, 1992 yılında gözaltında kaybedilen Mehmet Yıldız’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile kayıp yakınları tarafından 2009 yılında Amed Koşuyolu Parkı'nda başlatılan "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi, 703’üncü haftada devam etti. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.
Eylemde konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, "Yakın zamanda kolluk görevlileri, gerillalar, sivillerin yaşamını yitirdiğine tanık olduk. Bunun yolu demokratik çözüm ve barıştır" dedi.

YILDIZ'IN HİKÂYESİ

Ardından İHD Amed Şubesi Kayıplar Komisyonu üyesi Derya Yıldırım, Kulp ilçesinde 1992 yılında kaybettirilen ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Yıldız'ın hikâyesini anlattı.  Yıldırım, evli olan Yıldız’ın Mersin’de çalıştığını, olayın yaşandığı tarihlerde Amed'deki ailesini ziyaret etmeye geldiğini belirterek, “Mehmet Yıldız’ın kardeşi Kemal Yıldız ise, Diyarbakır’daki bir kahvede çalışıyordu. Olay tarihinden önce sivil polisler Kemal Yıldız’ın kahvesine gidip kimlik kontrolü yaparlar. Yapılan kimlik kontrolü sırasında sivil polislerin Mehmet Yıldız’ı sorması üzerine Kemal Yıldız, hemen eve gidip Mehmet’e haber verir. Mehmet Yıldız, polisler tarafından arandığını öğrenince eşyalarını bir çantaya koyup Diyarbakır’dan ayrılır. Mehmet Yıldız,  22 Temmuz 1994 tarihinde Diyarbakır’dan Kulp ilçesine doğru giderken Hazro’ya bağlı Karacaköy’de jandarmaların yaptıkları kimlik kontrolü sırasında Mehmet Aktar ve Mehmet Şirin adlı kişiyle birlikte gözaltına alınır. Her üç kişi de Hazro Jandarma Komutanlığı’na götürülür” dedi.

Mehmet Aktar'ın, köy korucusu olan yakınlarının devreye girmesi üzerine bir süre sonra serbest bırakıldığını belirten Yıldırım, “Mehmet Yıldız’dan ise bir daha haber alınamaz. Ailesi, Mehmet Yıldız’ın akıbetinin ortaya çıkması için çeşitli girişimlerde bulunur fakat bundan bir sonuç elde etmezler. Mehmet Yıldız o tarihten günümüze hâlâ kayıp" diye konuştu.