Kayyum, fatura ödeyemeyen 50 bin aileyi icraya verdi

50 bin Vanlıyı su parasını ödemedikleri gerekçesiyle icraya veren VASKİ, bu davaları AKP encümeni ve il yöneticisi olan avukatlara teslim etti.

Ülke ağır bir ekonomik krizden geçerken, halk elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyemezken, gaspçı kayyum tarafından yönetilen Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) geçen ay içinde 50 bin kişiyi icraya verdi. Böylelikle Van’da ilk kez halk, kullandığı su nedeniyle icralık oldu.
Kürdistan’ın en çok su kaynaklarına sahip kentlerinden biri olan Van'da kayyum belediyesi, bu suyu halka yüksek fiyatlardan vermeye başladı.

Van’ın doğasından akan suyu yıllık yüzde 50 zam ile Vanlılara satan VASKİ, bunu ödeyemeyen yoksul 50 bin kişiyi icraya verdi. Van tarihinde ilk defa gerçekleşen bu olayın perde arkasında ise yine rant çıktı. VASKİ, halkı icraya verirken bu davaları da AKP’li oldukları bilinen avukatlara teslim etti. Bununla yetinmeyen VASKİ, halkın suyunu kesmeye başladı.

İcra kararını ise kayyum ve iki kayyum genel sekreterinden oluşan Van Büyükşehir Belediye Meclisi aldı.

VASKİ'NİN İCRA AVUKATI AKP’Lİ YÖNETİCİLER

Konuya ilişkin daha önce açıklamada bulunan VASKİ Hukuk Komisyonu, alınan kararla birlikte su borcu bin TL’nin üzerinde olan kişileri icraya verdiğini ve yine bir ay içinde 10 bin kişiyi icraya verdiğini duyurmuştu.

VASKİ’nin bu davaları verdikleri avukatlar ise AKP’li çıktı.  AKP Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, AKP il yöneticileri Abdülsamet Göl, Hatice Özmen, AKP İl Başkan Yardımcısı Çağtay Akyel, AKP Edremit İlçe Başkan Yardımcısı Ebru Soyçiçek ve AKP İl Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Bozkan VASKİ’nin icra avukatları olarak seçildi.

2019 yerel seçimlerinde HDP karşısında hezimete uğramasına rağmen Türk İçişleri Bakanlığı tarafından belediye başkanı olarak tanınan gaspçı İsmail Say’ın kardeşi Avukat İsa Say da VASKİ’nin icra dosyalarına bakacak.

KANALİZASYON OLMAYAN KÖYLERDE KATI ATIK PARASI

 Halkı icraya veren VASKİ şimdi de katı atık parası almaya başladı.

Van Büyükşehir Belediye Meclisinin kararıyla köylerde kanalizasyon bulunmamasına rağmen bu paranın su faturalarına yansıtılması kararı alındı.