Kelar: Musul operasyonunda yer almamamız için her şeyi yapıyorlar

HPG Şengal komutanlarından Egit Kelar, “Musul operasyonu gündeme geldiği günden itibaren KDP, Hareketimize karşı saldırmaya başladı. Musul operasyonunda Hareketimizin yer almaması için her şeyi yapmaya çalışıyor. Bunu da Türkiye yaptırıyor” dedi.

HPG Şengal komutanlarından Egit Kelar. Ulusal Kongre, KDP’nin Şengal politikaları ve Musul operasyonunda gelinen aşamayı ANF’ye değerlendirdi.

KNK’nin ulusal birlik çalıştayını Güney Kürdistan’da ve Genel Kurulu’nu da Avrupa’da gerçekleştirdi. Bu kurullara katılmayan tek siyasi taraf KDP’nin bundan çok rahatsızlık söyleniyor. Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Sadece Kürt halkı için değil bütün Kürdistan halkı adına bu zaman da daha çok ihtiyaç duyulan Ulusal Kongre’nin gecikmeden yapılması gerekmektedir. Kürtler kendi aralarından birlik sağladıkları oranda Kürdistan’da yaşayan diğer halklarla demokratik ulusu çerçevesinde ilişkilenerek birlikte yaşayabilirler.

Şu anda partiler açısından Ulusal Kongre’nin gerçekleştirilmesi için şartlar oluşmuş değil. Sadece KDP değil diğer Güney Kürdistan partileri de yanaşmıyorlar. Kürdistan Ulusal Kongresi demokratik ulus esasları üzerinden çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalar Kürdistan’ın demokratik ulusu oluşturma çabası açısından önemli bir adımdır. Kürdistan’da yaşayan diğer halklar da demokratik ulus çalışmalarına katılmalıdır. Her siyasi tarafın bu kongre çalışmalarına katılır, eğer katılmayan olacaksa bu kongre onlarsız da yapılabilmelidir. Kongreye katılmayacak parti ve siyasi tarafları eleştirmek ve katılmaları için çaba sarf etmek gerekmektedir. Bunun içi pratik adımlar lazım.

KDP Şerfedin ve Şengal üzerinde ne gibi planları devreye koydu. PKK’nin Şengal’den çıkmasını neden istiyor. KDP’nin bu politikalarını nasıl değerlendirmek gerekiyor?

Şengal de iki tablo var. Bunlardan birincisi, Özgürlük Hareketi’nin Şengal’in özgürlüğünde oynadığı rol. İkincisi ise, Êzidî halkının kazanımlarına göz dikmiş Türk devletinin piyonu, Êzidî halkını DAİŞ soykırımına yüz yüze bırakmış KDP gibi bir güç var. Hangi güç Şengal için savaştı halkımız bunu bilmektedir. Son günler yapılan provokasyonlar bundan kaynaklanmaktadır. Bunların hepsi bize karşı yapılan girişimlerdir. Neden böyle yapıyorlar, çünkü biz Şengal’in özgürlüğü savaşan tek güç bizdik. DAİŞ saldırdığında KDP güçleri kaçarken biz Êzidî halkını savunduk. KDP halkı katliamlarla yüz yüze bırakıyor, Özgürlük Hareketi ise, halkı savunarak insanlık için büyük dersler veriyor. KDP bundan yara aldığı için PKK’nin antipropagandasını yapıyor. KDP Şengal’i savunma derdinde değil. Onun için KDP Kürt ulusal birliğine gelmek istemiyor.

KDP, Şengal’de öldürülen peşmergelerin PKK tarafından katledildiklerini iddia ediyor. Siz bu konuda ne diyorsunuz?

KDP’nin bu iddiaları bizi karalamaktan başka amaç taşımaktadır. Bunun için bize karşı yenilgisinin intikamını almak istemektedir. PKK’nin yürüttüğü çalışmaları toplum nazarında kötüleyerek PKK’nin Êzidî halkı adına elde ettiği kazanımları kaybettirmeye çalışmaktadır.

Şerfedin’de PKK’nin Şengal’den çıkarılması için kedine yakın Êzidîleri toplayıp bize karşı tavır aldırmaktadır. Kaymakam ve Şex Şemo Êzidîler içinde sevilmeyen kişilerdir. Êzidî toplumuyla alıp verdikleri bir şey yok. çÇnkü onlar Êzidî halkı için savaşmıyorlar.

Şex Şemo PKK’nin göç etmiş halkı evlerine geri dönüşleri bırakmadığını söylüyor…

Bunlar şimdiye kadar uluslararası kamuoyundan gelen yardımları çalarak kendilerine aldılar. Gelen silah ve para yardımlarının çoğunu çaldılar. Bakın Kobanê üzerinde Türk devletinin ambargosuna rağmen yeniden inşa çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Ama Şengal gelen o kadar yardıma rağmen bir şey yapılmış değil. Neden çünkü bu çeteler çalıyorlar. Şimdi de kirli ellerini PKK karalayarak temizleyeceklerini sanıyorlar. Ama bu tür kara propagandaya karşı yurtsever Êzidî halkımız itimat etmeyecektir.

Siz PKK olarak o açıklamayı yapanları Êzidîlerin temsilcileri olarak kabul ediyor musunuz?

Biz herkesi esas alan bir Hareketiz. Bu insanlar başta halka karşı dürüst, saygılı olmalıdır. Yoksa biz başka türlü bu insanları esas almayız. Eğer halk için çalışacaklarsa kabul ederiz, yoksa bu insanları asla kabul etmeyiz.

Peki neden bu dönemde KDP sizi Şengal’den çıkarmayı gündemine aldı?

Neden olacak, Musul operasyonun da Türkiye ile birlikte hareket ettiği için yapıyor. Tüm güçlerin kilitlendiği Musul operasyonu gündeme geldiği günden itibaren KDP, Hareketimize karşı saldırmaya başladı. Musul operasyonunda Hareketimizin yer almaması için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyor. Onu içindir ki bizi Şengal’den çıkarmak istemektedir. Bunu da Türkiye yaptırıyor. Türkiye istemediği için KDP bizi çıkarmaya çalışıyor. Bu Türkiye’nin planıdır. Tabii ki bizim de bunlara karşı planlarımız vardır. Biz bu planları boşa çıkaracak güçteyiz. Musul’un özgürleştirilmesine de katılacağız.

Bunlar zamanında Musul’u ve diğer yerleri DAİŞ’e kendi elleriyle teslim ettiler. Daha düne kadar da Türk Konsolosluğu Musul’da kalıyordu. Bunlar Musul’u özgürleştirmek için değil, işgali için yapılan planlardır. Musul’un özgürleştirilmesinde aktif rol almak için bu siyaseti yürütüyor. PKK’nin Musul’un özgürleştirilmesinde istemeyen güçler Musul’u işgal etmek istiyorlar. PKK’siz Musul’u özgürleştirme operasyonu Musul’u işgal harekâtı olarak görmek lazım. Irak halkları açsından stratejik ve tarihi bir plan ve onu uygulamaya çalışacağız.