GÖRÜNTÜLÜ

Kerkük'teki gazeteciler AKP'nin medyaya saldırısını protesto etti

Kerkük'teki gazeteciler, radyo ve televizyonları kapatan AKP'yi protesto ederek, bunun bir 'diktatörlük' olduğuna dikkati çekti. Gazeteciler, dayanışma çağrısı yaptı ve Türk hükümetine baskı yapılmasını istedi.

AKP'nin Kürt ve muhalif televizyon ile radyoları kapatması, Kerkük'te sendika ve gazeteciler tarafından protesto edildi.

Gazeteciler adına yapılan açıklamada, şöyle denildi: 

"Kuzey Kürdistan’da şehirlerin yıkılarak insanlarımızın katledilmesinden sonra şimdi de basın susturulmaktadır. Bu katliamcı zihniyet son olarak geçtiğimiz günlerde 12 televizyon kanalıyla onlarca radyo kanalını susturmuştur. Bu kanallar arasında Zarok TV de yer almaktaydı. Zarok TV’nin kapatılması bize AKP’nin Kürtçe çizgi filmlerden de korktuğunu açık şekilde göstermektedir.
Bir ülkede basın-yayın organları kapatılıyor ve gazeteciler tutuklanarak cezaevine atılıp işkence edilyorsa, o ülkede açık bir diktatörlük var demektir. Bu, meşru mücadele gerekçesidir. Çünkü kendi ana diliyle konuşmak, yayın yapmak herkesin en meşru hakkıdır. O açıdan buradan söylemek isteriz ki, AKP hiçbir şekilde Kürt halkının Kuzey Kürdistan'daki mücadelesini engelleyemeyecektir. Çünkü halkımız yıllardır eşsiz bir mücadele yürütüyor.”

'KİMSE BASKILARA SESSİZ KALMAMALI'

Kerkük Basın Sendikası adına yapılan açıklamada ise, gelişen iletişim teknolojisinin dünyayı küçük bir köye dönüştürdüğü, dolayısıyla AKP’nin bu saldırılarının artık tüm dünyanın gözleri önünde geliştiğine vurgu yapılarak, "Bu şekilde, herkesin gözü önünde en demokratik ve meşru insan hakları çiğnenmekte ve onlarca basın organı keyfi bir şekilde kapatılmaktadır. Özellikle Kürtçe çocuk televizyonu Zarok TV’nin kapatılmış olması şiddetle kınanmalı ve kabul edilmemelidir" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: "Kerkük’teki basın çalışanları ve basın sendikası olarak bu uygulamalara karşı sessiz kalmayacağımızı belirtiyor ve hem ulusal, hem de uluslararası alanda insan haklarından, yayın özgürlüğünden yana olan herkesi AKP’ye karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Ancak bu şekilde tutsak edilen gazeteciler serbest kalabilir ve kapatılan yayın organları yeniden kendi yayınlarını sürdürebilirler. Kerkük halkı da Kuzey Kürdistan’da bu baskılara uğrayan halkın yanında yer almalı."

OSMAN: HERKES TÜRK HÜKÜMETİNE BASKI KURMALI

Gazetecilerin basın açıklamasına katılan YNK Irak Milletvekili Mıhemed Osman da konuşmasında şunları söyledi: "Türkiye’de basına dönük gelişen uygulamalar açık bir diktatörlüktür. Ama bilinmelidir ki, tüm diktatörlerin sonu da Saddam Hüseyin’in sonu gibi olacaktır! Bu diktatörlüklere karşı sessiz kalmayacağız ve Kuzey Kürdistan’daki halkımızın yanında yer alacağız. Sonuna kadar demokrasi mücadelemizi geliştireceğiz. Çünkü herkesin düşündüklerini söylemesi, yayımlaması en demokratik hakkıdır. Bu demokratik hakkın kullanılması için herkes Türk hükümetine baskı kurmalıdır.” 
 

...