Kobanê fedailerinin ilk halkası: Botan Soro

Botan, savaşçılar arasında bir sohbette, el bombasını göstererek şöyle demişti: “Gerektiğinde bunun pimini çekemeyen bizimle birlikte olmamalı. Sadece göz kapaklarımız bile kıpırdıyorsa düşmana teslim olmamalıyız!"

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik başlattığı saldırılar karşısında  direnişleri ile efsaneleşerek şehit düşenlerin ilk halkası Botan Soro oldu.  Botan Soro DAİŞ’in ilk büyük saldırı dalgası olan Temmuz  saldırısında destansı bir kahramanlık hikayesi bırakarak Kobanê savunmasında yaşamını yitirdi.

Babasına ait iş yerinde çalışırken 2013 yılında YPG’ye katılan, Kobanê doğumlu Botan Soro, Kobanê’nin tüm cephelerinde çatışmalara katılır. Özellikle sabotaj eylemlerinde sağladığı başarıyla öne çıkar. Çetelere karşı 29 Temmuz’da Batı Cephesinde başlayan “Kobanê şehitleri intikam hamlesi”nde son mermisine kadar direnen Soro, yaralı haldeyken üzerindeki el bombasını patlatarak çok sayıda çeteyi imha ederek yaşamını yitirir.

Botan Soro ilk olarak Kobanê’nin doğu cephesinde görev alır. Doğu cephesi Kobanê’nin en zorlu cephesi olarak öne çıkar. Botan Soro ısrarla bu cephede  savaşmak ister. Botan’ın ısrarı karşısında  komutanlar önerisini kabul ederek Botan’ı doğu cephesinde görevlendirir. Botan doğu cephesine gider gitmez çatışmalara katılır. Yeni olduğu için komutanları buna izin vermek istemez ama Botan’ı tutmakta zorlanırlar.

ÇATIŞMA SIRASINDA SABOTAJ YAPAN TEK YPG’Lİ

YPG’nin 2013 yılı sonbaharına  doğru doğu cephesinde de başlattığı eylemlerde yeni olmasına rağmen en ön saflarda yer alan Botan, herkesi şaşırtan bir taktik ustalık ve fedakarlık örneği göstererek büyük bir başarı sağlar.
Botan, o günlerde çatışmaların ortasında sabotaj eylemi yapabilen tek YPG’li olarak öne çıkıyor. Çatışmanın ortasında bir patlayıcıyla uğraşmak, çatışmanın yoğun olduğu, insanın başını kaldıramadığı anda düzeneği düşmanın bulunduğu hatta götürüp yerleştirmek ve patlatmak büyük beceri, cesaret, zeka gerektiriyor. Botan doğu cephesinde 2013 yılı sonbaharında Avdiko bölgesinde çatışma ortasında bu tarz eylemleri çok kez yapar. 
Botan Soro, 2013 çatışmalarında taktik zekası ve fedai ruhu ile YPG/YPJ saflarında adından söz ettirirken 2014 Haziran saldırısı ile birlikte güney cephesinde tek başına gerçekleştirdiği ve çeteleri derinden sarsan bir sabotaj eylemi ile bir kez daha DAİŞ çetelerini bozguna uğratır.

Haziran ayı içerisinde güney cephesinde Sultan Selim bölgesinin yakınında bir bölgede tek başına  DAİŞ hatlarının ortasından sızarak keşif, döşeme, taktik planlamasını yaptığı bir sabotaj eylemi gerçekleştiriyor. DAİŞ çeteleri bu eylem karşısında çok sayıda kayıp verirken, büyük bir psikolojik kırılma da yaşıyor. O zaman YPG komuta yapısı ve savaşçıları bile böyle bir sızmanın nasıl yapılabildiği konusunda şaşkınlık yaşadıklarını ifade eder. O bölgeye sızmak tam bir fedailik ve taktik beceri gerektiriyordu ve Botan Soro bunu gerçekleştirmişti. 

BİR KÖYÜ ÇETELERDEN ALIYOR

Sabotaj eylemleri ile birlikte çetelerin elinde olan köylere yönelik eylemlerde de en ön saflarda yer alan Botan Soro'nun 4 Temmuz'da başlattıkları bir hamlede sergilediği kahramanlığın ardından, YPG’nin başlattığı doğu cephesi Cideyde hamlesinde yer alır. Botan o zaman da yaralanır. Cideyde hamlesi çok güçlü bir hamle olarak gelişirken,  Botan Soro  bu hamlede Kobanê’nin efsaneleşen komutanlarından Botanê Reş ile birlikte bir köyü alır.  Botane Reş ile birlikte köye sızma yapan Botan, köyü çetelerden temizliyor, son bir ev kalıyor, Botanê Reş cephaneleri kalmadığı için Botan Soro’yu engellemeye çalışıyor ama Botan Soro “iki tane el bombam daha var” diyerek o son evi de çetelerden temizliyor. Son eve yaptığı hamlede elinden yaralanan Botan, henüz eli iyileşmeden yine cepheden cepheye koşmaya başlar. Botanê Reş de daha sonra doğu cephesi Evdiko köyünde, 9 Temmuz'da çetelerle girdiği çatışmada şehit düştü.

SALDIRI KOLUNDA ISRARLA YER ALIR

DAİŞ çetelerinin Haziran saldırısını boşa çıkartan YPG/YPJ savaşçıları batı cephesinde 29 Temmuz gecesi “Kobanê Şehitleri Hamlesi” kapsamında operasyon başlatacakları gün Botan, güney cephesinde bulunuyor. Botan, o sırada Sirrin’de eylem hazırlığı yapıyor, hamle gizlilik içerisinde planlanıyor ve komutanlar Botan’ı hamle planlamasının dışında tutuyor. O gün böyle bir hamle yapılacağını hisseden Botan, telefon üstüne telefon açarak güney cephesine geleceğini söyler. Komutanlar gelmesini istemediği halde Botan, batı cephesine giderek hazırlıkları görür ve artık büyük bir hamle içerisinde olunacağını anlar. Bir saldırı kolunda yer alacağını söyleyen ve ısrar eden Botan, yine, engellenemeyince “Koordineye git, orada bekle, takviyeye gideceksin” denilerek oradan uzaklaştırılır. Daha sonra saldırı grupları harekete geçer ve Botan bu sırada koordinede yer alan YPG komutanları ile tartışarak “beni engelleyemezsiniz, ben de gideceğim” der ve üç saldırı kolundan biri olan Zagros Tepesi'ndeki saldırı kolunda yer alır.

'BU MEVZİYİ KANLA ALDIM, BIRAKMAM!'

Zagros Tepesi'nin yamacındaki evlere tek başına yönelir, çatışma sırasında komutanları ile irtibat geçerek, "Köyün içindeyim, burada bir tuzak var, ne yapmalıyım" diye sorar, komutanlar da ona ne yapması gerektiğini söyler. Fünye gerektiği için Botan’a fünye yollanır. Yarım saat sonra yine arayan Botan, “Tuzağı imha ettim. Şimdi de bir ev var, eve mevzi koymuşlar. Bana destek yollayın, mevziyi imha edeceğim" der. Botan dediğini yapar. Daha sonra bir noktada karnından yaralanan Botan ile komutanlar irtibat kurarak alandan çıkmasını ister fakat Botan kabul etmez. Alandan ayrılmasını isteyen  komutanlarına "Burayı kanla aldım, bu mevziyi bırakmam” diyerek çıkmayı reddeder. Komutanlar, “Yerinde bekle, zırhlı araç var, onu gönderip seni alacağız" dese de yine kabul etmez. Botan’ı yakından tanıyan arkadaşları o noktadan sonra artık şehadete ulaşana kadar durmayacağını anlar.

EL SALLAYARAK GÜLÜMSER VE...

Botan’ın komutanlarından Rezan Amed, bir diyaloglarını bu anlarda hatırlayarak Botan’ın artık ne yapacağını anlar. Botan, savaşçılar arasında bir sohbette, el bombasını göstererek şöyle demişti: “Gerektiğinde bunun pimini çekemeyen bizimle birlikte olmamalı. Sadece göz kapaklarımız bile kıpırdıyorsa düşmana teslim olmamalıyız!"

Mevzisinde yaralı halde çetelerin üzerine gelmesini bekleyen Botan, bombasını yavaşça çıkarıyor. Botan bu anlarda bombanın üzerine yatmıyor, elindeki bombayı havaya kaldırarak çeteler yaklaştığında arkadaşlarına el sallayarak gülümsüyor. O güne kadar pek gülmeyen, pek konuşmayan Botan Soro bombayı üzerine gelen çetelerle birlikte kendi üzerinde patlatmadan hemen önce arkadaşlarına el sallıyor ve gülümsüyor.
Botan, bombayı patlatır ve şehadete giderken çok sayıda çeteyi imha eder. 

ÇETELERDE BÜYÜK KIRILMA SAĞLADI

Komutanları, Botan Soro’nun fedailiğini “Kobanê Şehitleri İntikam Hamlesi”nin başarıya gitmesinin belirleyici etkenlerinden biri olarak değerlendiriyor. Temmuz hamlesinde Botan’’ın duruşu DAİŞ’in kırılmasının ve imha edilmesinin en önemli etkenlerinden biri oluyor.

DAİŞ Botan’dan sonra şu mesajı net olarak almıştı: Buradaki herkes son bombasına kadar direnir ve şehadete giderken bizleri de imha eder. 

Bu durum çeteleri savaşamaz duruma getirdi ve hamlenin DAİŞ’in büyük kırılma ve imha yaşaması ile sonuçlanmasını sağladı.

YARIN: Namlusu eriyen komutan Emin Erkendi