Koye'de Kürtçe paneli: Halk sorumluluk almalı

Koye’de Kürt dilinin durumu ve önündeki engeller üzerine uluslararası panel düzenlendi, halkın Kürtçe için sorumluluk alması gerektiği belirtildi.

21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında Kürdistan Ulusal Kongresi Dil Komisyonu işbirliğiyle Koye Üniversitesi Kürt Dili Bölümü’nde bir panel düzenlendi. Kürtçenin mevcut durumu ve önündeki engeller üzerine yapılan uluslararası panelde konuşan Rojhilatlı Kürtçe Öğretmeni Dr. Cehfer Şexulislam, "İran’da Kürt diline bir sorunmuş gibi yaklaşılıyor, örneğin Kürtçe radyo ve televizyon yok. Kürt dili Doğu Kürdistan’da eğitim dili olana dek tehlike altında olacaktır” dedi.

'DEVRİMCİ BİR AYAKLANMA ŞART'

Kuzey Kürdistan’da Kürtçe Öğretmeni olan Dr. Hemid Dilbehar, "Kürt diline yönelik eğitim, kültür ve medya alanlarında saldırılar ve baskılar devam ediyor. Kürtçe konuşan birçok Kürt öldürülüyor ya da tutuklanıyor. Özellikle Rojava’da ve Güney Kürdistan’da özgürlük isteyen kurumların öncülüğünde devrimci bir ayaklanma olmazsa Kürtçenin durumu kötüleşir.”

Dr. Azad Baxewan ise "Kerkük’te daha çok Kürtçe konuşuluyor. Bunun için Kerkük’ün küçük bir Kürdistan olduğunu söyleyebiliriz. Tüm asimilasyon politikalarına rağmen Kerkük’te Kürt dili ortadan kaldırılamadı ve Kürtler dillerini korumayı başardılar. Kerkük’teki Kürt okulları krizde, bu durum öğrencilerde umutsuzluk yaratıyor. Kerkük üniversitelerindeki eğitim Kürdistan Bölgesi müfredatıyla aynı. Ancak eğitim dili Arapça olduğu için sınavlar Bağdat tarafından yapılıyor” dedi.

'ROJAVA'DA 4 BİNDEN FAZLA EĞİTİM KURUMU AÇILDI'

Rojava Kürt Dil Kurumu Eşbaşkanı Zekiye Hesen de Kürtçenin Rojava’daki durumuna ilişkin açıklamalarda bulunarak, şunları söyledi: “Rojava’daki devrimden sonra Kürtçe eğitimin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapıldı. Özellikle şimdiye kadar Rojava’da 4 binden fazla Kürtçe eğitim veren üniversite ve okul açıldı. Rojava halkının yüzde 95’inin çocuklarını Kürtçe okullara göndermesinin nedeni de bu."

'ULUSAL POLİTİKA GELİŞTİRİLMELİ'

Koye Üniversitesi Akademisyeni Dr. Umer Mehmud da ‘Kürdistan Bölgesi’nin dil politikası’ başlıklı bir sunum yaparak, “Kürdistan Bölgesi’nde yabancı dilde eğitim veren birçok okul açıldı ve bu okullar Kürtçe için herhangi bir hizmet vermiyor. Aksine, okullar eğitim sistemlerinde Kürtçeyi kullanmıyorlar. Kürdistan Bölgesi’nde Kürt diliyle ilgili herhangi bir anayasal sorun olmamasına rağmen, Kürdistan Bölgesi, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi konusunda iyi bir politikaya sahip değil” dedi.

Daha sonra Dr. Luqman Guldive, Türk devletinin Kürt diline yönelik saldırılarına değindi, "Dilin korunması bir görevdir. Aileler, ebeveynler dil gelişiminde sorumluluk almalıdır” dedi.

Dr. Kamuran Berwari de "Kürtler bu toprakların asıl sahibidir. İşgalci devletlerin politikası birbirleriyle aynıdır. Buna karşı ulusal bir politika geliştirilmelidir” dedi.