Kurbanlık hayvanlar elde kaldı

Kurban Bayramı için yetiştirdikleri kurbanlık hayvanları kent pazarlarına taşıyan satıcılar, büyük çoğunluğunu satamadı.

Küçükbaş hayvancılığın merkezi konumunda olan Van’daki besiciler, Kurban Bayramı için besledikleri hayvanları, günlerdir sabahın erken saatlerinden itibaren bekledikleri canlı hayvan pazarlarında satamadı. Bayrama bir gün kala birçok hayvan satıcısı, ellerindeki hayvanları satamadığından şikayetçi.

Van’da 2021’de küçükbaş hayvan fiyatları bin 500-2 bin 500 arasında, büyükbaş hayvan ise 10-20 bin arasında satılıyordu. Vanlı hayvan satıcıları bu yıl da aynı fiyata hayvanlarını satmaya çalışmasına rağmen alıcı bulamadı.

Van’da canlı hayvan pazarında hayvanlarını satmaya çalışan Kenan Sarıoğlu, “Hayvan piyasası çok düştü. Geçen yıl tüm hayvanlarımızı sattık, hayvan alıcısı da vardı. Geçen yıl insanlarda para vardı ama bu yıl alacak paraları yok. Geçen yılın fiyatına, zararına satmamıza rağmen hayvanlarımız elimizde kaldı” dedi.

HAYVAN ÇOK, ALAN YOK

Bir diğer satıcı Abdullah Aslan, insanların alım gücünün çok düştüğünü söyledi. Aslan, “Öyle olmuş ki bir kilo koyun eti, bir kilo domates değerine geldi. Türkiye’de hiçbir şey kalmadı. Bugün hayvan meydanında hayvan çok ama alan yok. İşte Türkiye’nin geldiği vahim durum, bu manzaradır” diye konuştu.

ET YEMEK ARTIK LÜKS OLDU

Mehmet Sarı ise 2021’de samanın tonunun bin TL olduğunu, bu yıl 3 bin TL’ye kadar çıktığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Mazot geçen yıl 6 TL’ydi, şimdi 30 TL oldu. Bu zamlardan dolayı artık geçinemiyoruz. İnsanlar tükenmiş durumda. Elimde 50 hayvan var ama daha hiçbirini satamadım. Hayvanlarımız ucuz olmasına rağmen alan kimse yok. Çünkü insanların parası yok. Kurban kesmek, et yemek artık lüks olmuş. Sonumuz ne olacak belli değil.”

ZARARINA BİLE SATAMIYORUZ

Halil Örs adlı satıcı ise şunları dile getirdi: “Bu zamlarla birlikte elimizdeki arabaları bile kullanamıyoruz. Her şeye çok zam geldi. Bu zamlara rağmen hayvanımızın değeri artmadı. Yıl boyunca her hayvana 4-5 bin TL masraf da yaptık ama satamıyoruz. Hayvanlarımızdan kar etmediğimiz gibi zararına satmamıza rağmen alıcı bulamıyoruz. Bu meydanda hayvanı olan herkes zararına hayvanlarını satıyor. Hayvancılık bitmiş durumda.”

DURUM ÇOK VAHİM

“Ülkeyi yönetenler, insanları perişan etti” diyen başka bir satıcı Mehmet Şirin Oflas, “Bugün bir koç satarsanız bir torba un ancak alabiliyorsunuz. Durum bu kadar vahim. Zenginler daha da zenginleşti, fakir giderek fakirleşti. Bu memlekette hayvancılığı da bitirdiler. Yıl boyunca Kurban Bayramı için beslediğimiz bu hayvanları, Kurban Bayramı’nda bile satamıyoruz” şeklinde konuştu.