Kurtalan, Çınar, Ergani ve Karakoçan’da on binler Newroz’u kutladı

Kurtalan, Çınar, Ergani ve Karakoçan'da Newroz için alanlara çıkan on binler ateşler etrafından halaya durarak Newroz'u kutladı.

Kurtalan, Çınar, Ergani ve Karakoçan'da Newroz için alanlara çıkan on binler ateşler etrafından halaya durarak Newroz'u kutladı. 

SİİRT/KURTALAN

Siirt'in Kurtalan ilçesinde Newroz yasaklamaya rağmen kutlandı. Kömür Sahası'nda kutlaması beklenen Newroz'a izin verilmeyince halk Sanat Sokağı'nda Newroz'u kutladı. Alanda "Newroz Pirozbe", "Direnerek kazanacağız" pankartları açıldı. 

Burada konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Abdulgafur Kubilay, yasaklara rağmen halkın Newrozu'nu kutlamaya devam edeceğini söyledi. HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ise AKP'nin engellediği Newroz'un bin yıllardır Mezopotamya ve Kürdistan'da kutlandığını hatırlatarak, Mazlum, Agit, Zekiye ve Rahşanların direniş ruhuyla Newroz'u kutlamaya devam edeceklerini ifade etti. 

AKP'nin çaresizlikten halkların Newroz'unu yasakladığını dile getiren Konca, "Hiçbir devlet ve iktidar Kürt halkının mücadelesini kıramayacaktır. Kaymakam boşuna sevinmesin, alanlarda ve topraklarımızdayız. Faşizme geçit vermeyeceğiz. Bugün Dehaklara karşı binlerce Kawa vardır" diye konuştu. 

Konca, 21 Mart'ta Siirt'te kutlanacak Newroz'a katılım çağrısı da yaptı.


AMED /ÇINAR

Amed’in Çınar ilçesinde de yasağa rağmen kutlanan Newroz’a HDP Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri ile katıldığı kutlamada konuşan Erdoğmuş, "Saddam Hüseyin 5 bin Kürt'ü Halepçe'de katletti. Ama gelin görün ki bu gün Irak'ta yerel yönetimle idare edilen Başur Kürtleri alınları açık bir şekilde onurlarıyla dimdik ayaktayken Saddam Hüseyin'in akıbetine bakınız. Bugün herkes onu lanetle anıyor. Peki, Türkiye'de yaşayan 20 milyon Kürt'ü siz yasaklarla, siz tehditlerle, siz saldırılarla, siz onları sindirerek, onları katliamlarla durduramazsınız. Zararın neresinden dönerseniz kardır. Gelin yeniden müzakere masasına dönelim" diye konuştu. 
 

ERGANİ

Ergani'de yasaklanan Newroz kutlamaları tüm engellemelere rağmen yüzlerce kişinin katılımıyla mahallelerde kutlandı. İstasyon Mahallesi'nde kutlanan Newroz'da lastikler yakılarak davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Newroz'a HDP Amed milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp'in yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. 

Kutlamada konuşan Yiğitalp, "Her zaman eşit ve özgür ama barış içinde yaşamamızın gerektiğini söyledik. Ama birileri bunun karşısında hep ölümü ve acıyı getirdi. Bugün Sur'da, Silopi'de, Cizre'de ve her yerde şehitlerimiz var. Ve onların burukluğu var bizde. Newroz'umuz geçen yıllardaki Newrozlar gibi olmayabilir ama bu şehitler için, bu şehitlerin verdiği mücadele için barış ve eşitlik için Newroz'umuza sahip çıkacağız" dedi.

ELAZIĞ / KARAKOÇAN

Elazığ’ın Karakoçan (Dep) ilçesinde Newroz yasaklamaya rağmen büyük bir coşkuyla kutlandı. Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi Karakoçan Meydanı'nda bir araya gelerek Newroz'u kutlandı. Newroz ateşi, Diyarbakır zindanında bedenini 3 kibrit çöpüyle ateşe vererek Newroz'un simgesi haline gelen Mazlum Doğan'ın direniş ateşi gibi kadınların ellerinde tutuşturdukları 3 kibrit çöpüyle yakıldı. Ardından barış güvercinleri uçuruldu. 

Newroz tarihinin binlerce yıla dayandığını ve Dehak'lara karşı mücadeleyi sembol ettiğini söyleyen Kışanak, hiçbir Dehak'ın, hiçbir zalimin Newroz'u yasaklamaya gücünün yetmeyeceğini ifade ederek, "Zor günler yaşıyoruz ama ben şuna inanıyorum bu zor günler, bu zulüm, bu baskı bu barbarlık ilelebet devam etmeyecektir. Bunu en iyi Karakoçan halkı, sizler biliyorsunuz. Seyit Rıza'dan biliyoruz, Şeyh Sait'ten biliyoruz. Mazlum Doğan'dan biliyoruz. İnsanın utanacak bir tarihi olacağına üzülecek bir tarihi olsun. Acılarla baş edebiliriz, acımızı yüreğimize gömeriz ama geleceğimize yürürüz" dedi.

Devletin kendi tarihiyle yüzleşmeye korktuğunu söyleyen Kışanak söyle konuştu: "Mazlum Doğan'ın o vahşeti yaşadığı Diyarbakır Cezaevi'ne sahip çıkamıyorlar. Utanıyorlar çünkü utanacak şeyler yapıyor. Bizler de o günleri hepimiz biliyoruz. Şeyh Sait'i, Seyit Rıza'yı büyüklerimizden dinledik. Mazlum Doğan'ın direnişine tanık olduk. Ama bunların hiçbiri de ah demediler, aman dilemediler. Bu topraklarda geçmişimiz, tarihimiz var. Geleceğimizi de bu topraklarda özgürce yaşamak istiyoruz. Kimliği, inancı, mezhebi ne olursa olsun biz yan yana gelecek kurmak istiyoruz. Haklı bir davaya sahibiz bunun için yüreğinizi karartmayın mutlaka kazanacağız." 

BALUKEN: DEVRİMCİ KAWA’NIN MİRASI ASLA SÖNMEYECEK

Baluken ise tarih boyunca Kürt halkının Newroz ateşini söndürmek için baskı, zulüm ve savaş konseptlerinin devreye konulduğunu söyledi. Baluken, "Demirci Kawa'nın mirası asla sönmeyecek" dedi. 

İnsanlık tarihinin en insanlık dışı zamanlarda dahi Esat Oktay'ların amansız işkencelerine karşı Karakoçan'ın asi çocuğu Mazlum Doğan'ın Newroz ateşini 3 kibrit çöpüyle miras olarak devrettiğini belirten Baluken, bu ateşin asla söndürülemeyeceğini ifade ederek, "Bu iradeyi Newroz'u yasaklayarak kırmaya çalışanlara Mazlum Doğan'ın hücresinde 3 kibrit çöpüyle cevap veriyoruz. O varlık yokluk savaşını Diyarbakır'da Mazlumlara, Hayrilere, Dörtlere karşı kaybedenler Kürdistan'ın 4 bir yanında ayağa kalkan Kürt halkının iradesini katliamlarla tekrar teslim almaya çalıştılar. Bütün bu iradenin teslim alınmayacağını Mehmet Tunç'lar da son sözleriyle gösterdi" dedi.

Kutlama çekilen halaylarla sona erdi.