Kürtçe dil çalıştayın sonuç bildirgesi

KNK'nin Koye Üniversitesi'nde düzenlediği dil çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dil Komisyonu, 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle Koye Üniversitesi Kürt Dili Bölümü’nde çalıştay düzenlendi. Koye Üniversitesi Rektörü Dr. Weli Mehmud ve KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad’ın açılış konuşmasını yaptığı çalıştaya çok sayıda akademisyen, öğrenci, dil uzmanı ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Koye Üniversitesi Kürtçe Bölümü’nde Öğretim Görevlisi Dr. Hêmin Ebdülhemid çalıştayın sonuç bildirgesini okudu.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde şu başlıklar öne çıktı:

“* Kürdistan Bölgesi hükümeti ve ilgili kurumların Kürtçe dilini korumak ve geliştirmek için gerekli politikalar yürütmeli ve planları olmalıdır.
* Bağdat’taki Kürt temsilciler, Irak Anayasası’nın 4’üncü maddesini uygulamak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürtçe konusunda yaşanan sorunları çözmek için çalışmalıdır.
* Bağdat’taki Kürt temsilciler, 4. Maddeyi uygulamak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürtçe konularını çözmek için çalışmalıdır.
* Kürdistan Bölgesi hükümeti ve ilgili kurumlar, Kürt lehçelerini yakınlaştırmak ve Kürdistan’ın dört parçasında aralarındaki ilişkileri güçlendirmek için çalışmalıdır.
* Kürdistan Bölgesi hükümeti, bölgede çalışan tüm yabancılar için Kürtçe öğrenme koşuluyla ilgili tüm ilgili kurumları sağlamalıdır.
* Kolejlerde çeviri bölümleri açılmalı.
* Anadil eğitim veren kolejler açmak ve Kürtçe dil bölümleri genişletilmeli.
* Kürtçenin tüm lehçelerini koruma ve geliştirmek için çaba gösterilmelidir.
* Güney’deki üniversitelerde Kürtçe bölümlerinde, Kürdistan’ın diğer bölgelerinden öğrencilerin dahil edilmesi.
* Kürtçe’ye yönelik yasağın kaldırılması için uluslararası düzeyde çaba sarf edilmeli.
* Ulusal düzeyde, Kürtçe’de özel kurumlar ve merkezler arasındaki ilişki ve koordinasyonun güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yürütülmelidir.
* Kültür Bakanlığı, Kürtçe’nin durumu, iletişimi ve eğitimi ile ilgili politikalarını gözden geçirmelidir.”