MEBYA-DER'in avukatlığını yapmak suç oldu!

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Özgür Hukukçular Platformu (ÖHD) Üyesi 20 avukat hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Avukatlar, emniyete giderek ifade verdi.

Özgür Hukukçular Platformu (ÖHD) üyesi avukatlar hakkında soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Van, Diyarbakır ve Batman’da çalışan avukatlar emniyete giderek ifade verdi.

Geçen yıl başladığı öğrenilen soruşturmanın içeriği, gizlilik kararı nedeniyle bilinmiyor. Avukatların gidip ifade vermesiyle soruşturmanın hangi saiklerle açılmış olduğu da ortaya çıktı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ÖHD’li avukatların iki yıl önce HPG’li mezarlarına ilişkin saldırılar hakkında bulundukları suç duyurusunu ve Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) avukatlığını suç saydı.

Yaşadıkları illerde ifadeye çağrılan avukatlara, emniyette MEBYA-DER faaliyetleri, MEBYA-DER’e üye olup olmadıkları ve mezarlıklara ilişkin saldırılar hakkında yaptıkları suç duyurusu soruldu.

Konuyla ilgili görüştüğümüz avukatlar, konulan gizlilik kararının henüz kaldırılmadığını, bu nedenle henüz dosyaya hakim olmadıklarını belirterek, “Dosyaya baktığımızda tam olarak neler olduğunu öğrenebileceğiz. Ama bize ifade sırasında mezarlıklara ilişkin suç duyurumuz ve MEBYA-DER avukatı olmamıza ilişkin sorular soruldu. MEBYA-DER’e üye olup olmadığımız da soruldu. Yaptığımız tüm avukatlık faaliyetleri belli ki suç kapsamında değerlendirilmiş” ifadelerini kullandı.