KNK: Dilimizi koruyamazsak yok oluruz!

KNK, "Dil, halkların kimliğidir, dili olmayan halk yok olmaya mahkûm olan halktır” dedi.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, 21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

“Yılın çoğu günü, dini, sosyal, tarihi ve siyasi anlamları ve hatıraları ile bilinir. 21 Şubat da tüm dünyada Anadil Günü olarak bilinen günlerden biridir ve her millet bugünü kendine has ve farklı şekillerde kutlar” diye belirtilen KNK açıklamasında, Kürt dilinin üzerindeki tehlikeye dikkat çekildi. Açıklamada, Türk, Fars ve Arap devletlerinin baskısı altında ezilip yok edilmek istenen Kürt dilinin medeniyet inşasında ve dünya kültürünün gelişmesinde önemli rol oynadığı belirtildi.

KNK, şunları da kaydetti:

“KNK, Kürdistan’daki tüm dil, kültür ve eğitim kurumlarını 21 Şubat Anadili Günü’nü kendi dilleri üzerindeki baskı ve zulme karşı sesini yükseltmek için bir araç olarak kullanmaya çağırıyor. Uluslararası kuruluşları, tüm güç ve imkanlarıyla dile yönelik tüm baskı ve tehdit konusunda bilgilendirmeli.
Dil, insanlar ve milletler arasındaki iletişimde tek araçtır. Bu tanım doğrudur. Dil, halkların kimliğidir, dili olmayan halk var olamayan halktır! Halklar, kültürleriyle kendilerini ve kültürünü de ana diliyle tanır.”