Namlusu eriyene kadar direnen komutan: Emin Erkendi

Komutan Emin Erkendi, 15 Eylül saldırısına karşı Helince köyünde yaşanan çatışma sırasında telsizden arkadaşlarına, “İnanılır gibi değil, günlerdir hiç durmadan çatışıyoruz ve artık silahımın namlusu eridi” dedikten sonra kahramanca şehit düşüyordu.


Emin Erkendi (Hasan Beyna), 1977 yılında Siirt’in Pervari ilçesinde dünyaya geldi. Erkendi, henüz 16 yaşında olduğu 1993 yılında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında yerini alır ve yıllarca Kürdistan dağlarında mücadele eder. Erkendi, 2008 yılında Kobanê’ye geçerek, Rojava Devrimi'nin alt yapısının hazırlanması ve gerçekleştirilmesinde öncü rol üstlenir. Devrimi gerçekleştiren öncülerden biri olan Erkendi, Rojava ve Kobanê’de askeri sistemin oluşturulmasında belirleyici bir rol oynar ve Rojava’nın ilk askeri sistemi olan YXK’nin kurucuları arasında yerini alır. Erkendi, daha sonra YPG’ye dönüşen ve gelişen askeri sistemin oluşturulmasının da kurucularından biri olur. 

ÜÇ CEPHEYİ BİRDEN KOMUTA EDİYORDU

Kobanê ve Rojava’da askeri ve toplumsal inşanın, devrimin her aşamasında yer alan Erkendi, kuşatma altında bulunan Kobanê’de imkansızlıklar içerisinde DAİŞ’e karşı yürütülen mucizevi direnişi  emeği, korkusuz duruşu ve mütevazılığı ile komuta etti. 

2013 sonbaharı ve 2014 ilkbaharı ile birlikte Kobanê’ye saldırılarını yoğunlaştıran DAİŞ çetelerine karşı özellikle güney cephesinde direnişi koordine eden Erkendi, normal şartlarda üç kişinin komuta etmesi gereken Sirin’den Çelebi bölgesine uzanan hattı imkansızlıklar ve askeri sayının yetersizliği nedeniyle tek başına koordine ediyordu. Bu alanın DAİŞ çeteleri için cehenneme dönüştürülmesinde Erkendi, yeni olan savaşçı yapısına verdiği güven ve her çatışmada savaşçılarla birlikte en ön saflarda yer alması ile büyük rol oynuyordu. 

HER CEPHENİN KOMUTANI

Komutan Erkendi, yalnızca komutasında bulunan cephede savaşmıyordu. Kobanê’nin hangi cephesinde bir saldırı varsa harekete geçiyor ve saldırılara karşı koyuyordu. Kobanê’nin doğu ya da batı cephelerinde bir saldırı varsa  YPG/YPJ savaşçıları Erkendi ve komuta ettiği savaşçı yapısını yanı başında buluyordu. Emin Erkendi’nin varlığı Kobanê’de her alanda hissediliyor, yeni savaşçılar için somut bir savaş ve yaşam modeli oluyordu. 

HER ALANDA YERİNİ ALIYORDU

Erkendi’nin bir başka özelliği ise yalnızca askeri çalışmalarla yetinmemesiydi. Erkendi, Kobanê’nin askeri sistemini oluştururken bir yandan da toplumsal inşa ve aydınlanma çalışmalarında da aktif biçimde yer alıyordu. Kobanê halkının sorunları ile yakından ilgilenen Erkendi, güler yüzü, kararlı duruşu ve söylediği her sözü pratikleştiren tarzı ile Kobanê halkının güven kaynağı haline gelmişti. Kobanê gençliğinin YPG saflarına akın etmesinde Erkendi’nin büyük etkisi oluyordu.

'HAZİRAN DİRENİŞİNİN RUHU OLDU' 

Erkendi, Kobanê’ye kapsamlı saldırıların ilki olan Haziran saldırısı boyunca  neredeyse tüm cepheleri koordine  ederken, YPJ komutanlarından Engizek Nurhak, Erkendi’yi şu sözlerle anlatıyor: “Komutan Emin, Haziran direnişinin adeta ruhu oldu. Hepimize komuta etti, ondan çok şey öğrendik ve gördük. Komutan Emin ile birçok alanda birlikte çalıştım, diyebilirim ki, komutan Emin, Önderliğin ortaya koyduğu, bir komutanda olması gereken 13 özelliği yaşayan bir komutandı. İdeolojik, örgütsel, askeri, toplumsal konularda komple  özellikleri ile hem toplumu hem de savaşçı yapısını eğiten, komuta eden ve devrime yönelten bir kişilikti."

'ARKADAŞLAR ÇEMBERE ALINMIŞ, BEN NASIL YATARIM...'

DAİŞ’in Haziran’da başlattığı saldırı sırasında doğu cephesi Evdiko köyü bölgesinde saldırıların yoğunlaşması üzerine doğu cephesi komutanı telsizden, saldırıların henüz yoğunlaşmadığı güney cephesinden takviye istiyor. Bu sırada telsizden doğu cephesi komutanı ile konuşan YPJ Komutanı Engizek Nurhak, hasta olan ve kolunda serum ile yatan komutan Erkendi’ye haber vermeden takviye için bir grup hazırlamaya başlıyor. Ancak telsizden destek istendiğini öğrenen Erkendi’nin kolundaki serumu atarak grubun başına geçtiğini söyleyen  Nurhak, “Komutan Emin’e ‘Heval Emin sen neden kalktın, hastasın’ dediğimde bana dönerek, ‘Heval, arkadaşlar çembere alınmışken ben nasıl yatarım’ diye cevap verdi. Bu anlarda yaşadığım duyguyu tarif etmem çok zor” diye devam ediyor.

'KADINA YAKLAŞIMI İLE ÖRNEK BİR KOMUTANDI' 

Engizek Nurhak, komutan Erkendi’nin kadın yoldaşlarına ve kadın örgütlenmesine ilişkin yaklaşımının da örnek olduğunu belirtiyor. Erkendi’nin kadın yoldaşları ile ortak çalışmayı esas aldığını ifade eden Nurhak, Erkendi’nin kadın yapısına komuta etmek, onları yardımcı gibi görmek yerine birlikte çalışma ve ortaklaşma içerisinde olduğunu söylüyor. Nurhak, komutan Erkendi’nin kadın yoldaşlarına yaklaşımına ilişkin bir anısını da  şu ifadelere paylaşıyor: “Toplantılarımızı komutan Emin yönetiyordu, ben onun yardımcısıydım, ama bir gün toplantıdan önce bana dönerek, ‘Artık bu toplantıları sen yönetmelisin, kadın arkadaşların emeği çok fazla ve emeğinize sahip çıkmalısınız’ diyerek toplantıyı benim yönetmemi sağladı. Kadınların gelişimi konusunda büyük bir çabası ve emeği vardı."

'YETKİNİN DEĞİL, SEVGİNİN KOMUTANIYDI'

Komutan Erkendi’nin savaşçı yapısı içerisinde çok  yetkisi ile değil sevgisi, emeği ve yoldaşça tutumu ile tanındığını ve büyük bir manevi etkisi olduğunu da anlatan Nurhak, “Komutan Emin, yetkisi ile değil sevgisi ile komutan eden, yetkinin değil, sevginin komutanıydı” diyor. Komutan Emin için büyük bir komutan olmaktan önce örnek bir yoldaş olmanın esas olduğunu da dile getiren Nurhak, Erkendi’nin savaşçıları ile  yoldaşça ilişki kuran bir komutan olduğunu kaydediyor. 

Rojava Devrimi'nin her aşamasında yer alan, devrimin başladığı Kobanê’de devrimin fitilini ateşleyen öncülerden biri olan Erkendi’nin en büyük hayali Rojava’nın özgürleştiğini görmekti. Savaşçılarla sohbet ederken, “Ben Rojava’nın özgürleştiğini görmeden şehit düşmek istemem. Hayalim Rojava’nın tümden özgürleştiğini görmektir” diyordu. 

Komutan Emin, Rojava ve Kobanê’de her mevzinin, her cephenin sarsılmaz savaşçısı ve komutanıydı. Onun işi direnmek, yoldaşlarına moral vermek ve her mevzide en önde olmaktı. Bir yerde Komutan Emin varsa orada boşluk olmaz, geri çekilme olmaz sadece direnmek ve sonuna kadar mevziyi savunmak olurdu. Emin Erkendi, Kobane’nin her karış toprağına direnmeyi, emeği ve fedakarlığı, her yoldaşının yüreğine sevgiyi ve ikirciksiz bağlılığı sığdırıyor, Kobane toplumunun yol göstereni ve güven abidesi oluyordu. 

NAMLUSU ERİYENE KADAR…

Rojava Devrimi'nin örgütleyicisi, öncüsü, her aşamasının büyük emektarı, komutanı Erkendi, için 15 Eylül saldırısı ile başlayan günler her anını yaşadığı devrimin en zor günleriydi. 15 Eylül saldırısını güney cephesinde karşılayan Erkendi, her zaman olduğu gibi mevzisini savaşçıları ile birlikte sonuna kadar savundu. Güney cephesinde direnmediği, kurşun atmadığı mevzi bırakmayan Erkendi, direnişin ilk 15 gününde neredeyse hiç uyumadan, gece gündüz savaşçı yapısına en önde komuta etti. DAİŞ çetelerinin ağır silah ve tank gücüne karşı taktik geri çekilmeyi de büyük bir ustalıkla yöneten komutan Erkendi, Eylül ayının son günleri  ile birlikte Miştenur Tepesi eteklerinde bulunan, Kobanê’nin güneydoğu girişi olan Helince köyüne gelmişti. Bundan sonrası artık DAİŞ çeteleri kent merkezine girecek ve Miştenur Tepesi de tümden kuşatmaya alınmış olacaktı. Komutan Erkendi, artık burada efsaneye dönüşüyordu, DAİŞ çeteleri şaşkındı. O sırada komutan Erkendi’nin gerisinde bulunan az sayıdaki Burkan El Fırat savaşçıları Erkendi’nin tek başına bir köyü DAİŞ çetelerine karşı nasıl savunduğunu hayranlıkla izliyor. 

Komutan Erkendi,bu anlarda komutan Meryem Kobane ile telsiz bağlantısı kuruyor ve  şunları söylüyor: “Heval Meryem, günlerdir durmadan direniyoruz, hiç durmadık, ara vermedik. Artık silahımı kullanamıyorum, silahımın namlusu eridi. Görülmüş şey değil, uykusuzluk, yorgunluk bir yana, ben silahımı kullanamıyorum artık." 
Rojava Devrimi'nin büyük öncüsü, emektarı, mütevazı komutanı Emin Erkendi, bu telsiz bağlantısının ardından 1 Ekim günü Helince köyünde namlusu artık kurşun atamayacak kadar eridikten sonra fedaice, kahramanca şehit düştü. 

KOBANÊ HALKI İÇİN YAS GÜNÜ

Devrimin hazırlanmasında, ilk fitilin ateşlenmesinde en önde olan Erkendi, Kobanê halkı için devrimin tüm özelliklerinin somutlaşmış ifadesiydi. Erkendi şahsında devrime inancı her geçen gün büyüyen Kobanê halkı Erkendi’nin şehadetini büyük bir üzüntü ile karşıladı ve yas tuttu. 

Kobanê’nin özgürleştirilmesi ardından Emin Erkendi’nin ismi komuta ettiği güney cephesinde her an yaşatıldı. Emin Erkendi ismi  güney cephesinde bulunan karargaha verilirken, onun anısına DAİŞ çetesi güney cephesinin her noktasında imha edildi. 

YARIN: Komutan Gelhat
 

...