Nusaybin Davası’nda 4 kişiye müebbet cezası verildi

Nusaybin Davası’nda bugün görülen duruşmalarda 4 tutsağa ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve toplamda 68 yıl hapis cezası verildi.

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki öz yönetim direnişlerinin sürdüğü 26 Mayıs 2016'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 17'si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve daha sonra tefrik edilen Nusaybin Davası’nda duruşmalar devam ediyor.

Yapılan yargılamalar kapsamında bugün 6 tutuklunun duruşması daha görüldü.

İlk olarak Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Ziriğ’in duruşması görüldü. Ziriğ’in hazır edildiği duruşmada avukatı katılmadı. Önceki duruşma iddia makamının verdiği mütalaa kapsamında mahkeme Ziriğ’e “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti ayrıca Ziriğ’e, “Kasten öldürmeye teşebbüs” iddiası ile 15 yıl, “Kamu malına zarar verme” iddiası ile de 2 yıl hapis cezası verdi. Toplamda bir ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl hapis cezası verilen Ziriğ, mahkeme salonunda “Biji Serok Apo” sloganı attı. Ziriğ’in slogan atması üzerine jandarma, müdahalede bulunarak ağzını kapatmaya çalıştığı Ziriğ’i salondan çıkardı.

Ardından Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fırat Dari’nin duruşması görüldü. Dari ve avukatının da hazır bulunduğu duruşmada konuşan Dari, iddia makamının hazırladığı iddianamenin hukuki olmadığını söyledi. “Ülkeyi bölmeye yönelik bir suç ile suçlanıyorum ama buna dair herhangi bir delil yok ortada” diyen Dari, “Tek gerekçe sokağa çıkma sürecinde o bölgede olmamdır” dedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Dari’ya “Ülke bütünlüğünü ve birliğini bozma” iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kasten öldürmeye teşebbüs” iddiası ile 16 yıl ve “Kamu malına zarar verme” suçundan ise 2 yıl hapis cezası verdi.

Yine Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Mazlum Yaşa ise, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Mahkeme heyeti Yaşa’ya, “Ülke bütünlüğünü ve birliğini bozma” iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasından 16 yıl ve “Kamu malına zarar verme” suçundan ise 2 yıl hapis cezası verdi.

Yargılamalar Elazığ T Tipi 2 No’lu Cezaevi’nde tutulan Süleyman Göksel Yerdut’un duruşması ile devam ederken, Yerdut duruşmada hazır edildi. Yerdut’un avukatları Sezin Uçar ve Osman Zuhat Bilen de duruşmada hazır bulundu. Yerdut, iddianameyi tanımadığını ve ona ilişkin savunma yapmayacağını belirtti. MLKP’nin üyesi olduğunu söyleyen ve MLKP’nin silahlı alanında çalışma yürüttüğünü kaydeden Yerdut, “Kapitalizme karşı Sosyalizm mücadelesinde yer almak benim için onur vericidir. Açık ve net olarak söylüyorum ki; IŞİD barbarlığına, Erdoğan ve AKP faşizmine karşı mücadele etmek için tahliyemi talep ediyorum. Yaşasın partimiz MLKP. Yaşasın Rojava ve yaşasın özgür Kürdistan” diye konuştu.

Ardından söz alan Yerdut’un avukatı Sezin Uçar, soruşturma aşamasındaki tüm hukuksuzlukların kovuşturma aşamasında yaşandığını söyledi. Müvekkili hakkında beyan veren şahısların dinlenmesini talep eden Uçar, “Müvekkilim hakkında beyan veren kişiler, ifadelerini baskı ve işkence altında verdiklerini söyledi. Sağlıklı bir yargılamanın yapılması için ifade veren şahısların mahkeme huzurunda dinlenilmesi gerekiyor. Dosya içerisinde herhangi bir somut delil bulunmuyor. Bunun için müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Avukat Bilen de, savunma makamının görevlerinden birinin de hukuk çizgisi dışına çıkan mahkeme heyetini yargı çizgisine çekmek olduğunu dile getirdi. Müvekkilinin üzerine atılı suçlara ilişkin herhangi bir somut delilin olmadığını kaydeden Bilen, yargılamanın hukuk çizgisinde yapılmadığını söyledi. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, Yerdut’a “Ülke bütünlüğünü ve birliğini bozma” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasından 15 yıl hapis cezası verildi.

Devamında Halil İbrahim Yıldız’ın duruşması görülürken, Yıldız duruşmada hazır edildi. Avukatının da hazır olduğu duruşmada savcılık yeni mütalaasını verdi. Savcılık Yıldız’ın “Ülke bütünlüğünü ve birliğini bozma” iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kasten öldürmeye teşebbüs” iddiası ve “Kamu malına zarar verme” suçundan cezalandırılmasını istedi. Yıldız’ın avukatı esas hakkında savunma yapmak için ek süre talebinde bulundu. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, duruşmayı 7 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Elazığ T Tipi 2 No’lu Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve “güvenlik” gerekçesiyle duruşmaya getirilmeyen İsmail Yılmaz’ın duruşması da 20 Ocak tarihine ertelendi.