PAJK: Zilan yoldaş devrimci kadın duruşunun manifestosu olmuştur

PAJK Koordinasyonu Dersim'de 30 Haziran 1996'da Türk ordusuna karşı fedai eylem gerçekleştiren PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı (Zilan) andı. PAJK, Kınacı için “Fedai çizgimizin öncü komutanı olmuştur” dedi.

PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı fedai eyleminin 26’ncı yıldönümünde anan PAJK Koordinasyonu, Kınacı’nın gerçekleştirdiği eylemi ile “kadın özgürlük tutkusunun, yurtseverliğin, toprağına derin bağlılığın, sömürgeciliğe duyulan öfkenin ve devrimci kadın duruşunun manifestosu olduğunu” ifade etti.

PAJK’ın açıklaması şöyle:

“Devrim içinde devrimler gerçekleştirerek kadınlar ve halklar adına büyük değişimler yaratan özgürlük hareketimiz, tarihsel değişimlere yol açan büyük devrimci öncüleri de yarattı. Özgürlük tutkusu büyük, yaşama sevinci derin olanların faşizme ve gericiliğe karşı öfkesi de bir o kadar büyük olur. Yaşanmışlıkların tarihi bilinciyle kendini donatan önder kişilikler gelecek öngörüsüyle tarihin seyrini değiştirecek anlamlı eylemlerin sahibi olurlar.

Binyılların direniş kültürünü temsil eden, yaşatan ve bizlere anlamlı yaşama ve özgürlüğe adanmanın yüceliğini gösteren, yürek, beyin ve bedenini özgürlük ve hakikate adayan, kadın özgürlük hareketimizin büyük şehidi Zilan (Zeynep Kınacı) yoldaşı 26. şehadet yıl dönümünde sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

Zilan yoldaş, soykırımcı TC devletinin tüm kirli savaş yöntemlerini uyguladığı, ‘ya bitecek ya bitecek’ dediği, JİTEM’in ve derin devletin Gladyo desteğiyle halkımıza ve hareketimize karşı ağır saldırılar gerçekleştirdiği bir dönemde mücadele saflarına katılmıştır. Sömürgeci Türk devleti, Önderliğimize karşı 6 Mayıs 1996’da gerçekleştirdiği suikast ile uyguladığı soykırım siyasetini tamamlamak istemişti. Zilan yoldaş, Önder Apo’ya karşı gerçekleştirilen saldırıyla tehlikenin büyüklüğünü erkenden fark ederek derin bir tarihsel çözümleme ve yüksek ön görüyle sürece yön veren tavrını netleştirmiştir.  Zilan yoldaş, “anlamlı bir yaşamın ve büyük bir eylemin sahibi olmak istiyorum” diyerek, süreçleri nasıl anlamamız ve cevap vermemiz gerektiğini en üst düzeyde göstermiştir. Önder Apo gerçeğinde sömürgeciliğe karşı, erkek zihniyetine karşı biriken büyük öfkeyi bilince çıkartarak, soykırım karşı ‘yaşamı uğrunda ölecek kadar seven’ fedai çizgimizin öncü komutanı olmuştur. Önderliğimizin hedeflendiği bir dönemde, 30 Haziran’da Dersim’de TC. devletinin ‘Kürdü bitirdik’ dediği bir yerde, bedenindeki her zerreyi örgütleyerek tek başına bir ordu gücüne dönüşerek faşizmin beyninde patlamıştır. Kürdistan’ın öz kültürünün soykırımla yok edilmeye çalışıldığı Dersim’de gerillacılık yapmış, Kürdistan tarihini iliklerine kadar hissetmiş, yiğit Kürt kadınları Besê ve Zarifeler gibi direnişe yeniden can vermiştir. Önder Apo, Kadın özgürlük mücadelemizde ve gerilla savaşında yeni bir dönem başlatan Zilan yoldaşın eylemini “Zilan, önünde eğilmesi gereken bir tanrıçadır.” değerlendirmesini yaparak, eylemin güncel sonuçları kadar, tarihsel yönüne de vurgu yapmıştır.

ZİLAN YOLDAŞ KADIN ORDULAŞMAMIZIN KURUMLAŞMASI VE PARTİLEŞMEMİZİN YOL GÖSTERİCİSİDİR

Zilan yoldaş, düşman karşısında kadınca tavrın nasıl olması gerektiğini gösterdiği gibi, kadın ordulaşmamızın kurumlaşması ve partileşmemizin de yol göstericisi olmuştur. Gerçekleştirdiği eylemi ile, kadın özgürlük tutkusunun, yurtseverliğin, toprağına derin bağlılığın, sömürgeciliğe duyulan öfkenin ve devrimci kadın duruşunun manifestosu olmuştur. Düşüncesi ve eylemiyle kadın kurtuluş ideolojisinin ilk somutlaşan ifadesi ve pratik uygulayıcısı olmuştur. Önder Apo’nun geliştirdiği kadın özgürlük mücadelesine; Zilan yoldaş, eylemi ile en anlamlı karşılığı vermiştir. 

Bugün Zilan çizgisinde mücadele yürüten Kürt kadını, egemen uygarlıkla tarihsel bir hesaplaşma içindedir. 50 yıldır süren özgürlük mücadelemiz ve 30. yılını karşılamaya hazırlandığımız kadın ordulaşma tarihimiz binlerce kahraman yaratmış, muazzam bir özgürlük mirası oluşturmuştur. Ağır ve acılı bedellerin sonucunda oluşan bu mirasın sahipleri olarak bayrağı devraldığımızın ve zafere kadar götürme temelinde görevli olduğumuzun bilincindeyiz. 50. Parti yılımız ve 30. Ordulaşma yılında Tanrıça Zilan yoldaşın büyük eyleminin yıl dönümünde Kürtlüğün ve kadının zafere yürüyüşünü büyük bir iddiayla sürdürüyoruz.

Zilan yoldaşın aydınlattığı tarihsel yolda şu an Bakurê Kurdistan’da, Zap, Avaşin ve Metina’da destansı direniş sergileyen PAJK militanları APOCU ruhla, Zilan çizgisini temsil etmektedir. Kürdistan dağlarının doruklarında yüksek fedai duruşla sömürgeciliğe karşı amansız bir savaş verilmektedir. Açığa çıkan fedai direniş Zilan yoldaşın ideolojik bilinç ve taktik derinlikle düşmanı bozguna uğratan yaratıcı tarzının dönem gerillacılığında zirve yapmasıdır.

Kürdistan’ın işgaline ve soykırım politikalarına karşı en önde savaşan cesur kadın özgürlük savaşçılarının gösterdikleri emsalsiz direniş bu gerçeğin ifadesidir. Yiğitçe savaşan, düşmana kök söktüren YJA STAR gerillaları büyük bir devrimci coşkuyla Zilanların ardılları olduklarını her an göstermektedirler. 

Zilan çizgisinde ordulaşan, partileşen, büyük bir özgürlük tutkusuyla örgütlenen Kürt kadını, erkek egemen zihniyete, faşizme ve sömürgeciliğe karşı yürüttüğü kararlı mücadele ile bütün özgürlüklerin teminatı olmuştur. Başta Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü olmak üzere, kadın özgürlüğünü ve Kürdistan’ın her karış toprağını sömürgeciliğe karşı yüksek bir yurtseverlik bilinciyle savunmak en anlamlı cevabımız olacaktır.

Kadın Özgürlük Devrimi ve kadın özgürlük mücadelesindeki ısrarımız Zilan çizgisindeki ısrarımızdır. Zilan tarzında yaşam, özgürlük eylemidir. Aynı zamanda özgür yaşamdır. Özgür yaşamın manifestosu, yol haritası ve kılavuzudur. Tarihe mal olmuş kişilik, duruş ve eylemler nadidedir ve biriciktir. Ölçü oluşturan, ilke belirleyendir. Onları doğru anlamak, temsil ettikleri değerleri, özgürlük anlayışlarını ve gerçeklerini bilince çıkarıp, yaşamsallaştırmak, onların izinde yürümek bizlerin temel görevidir.

Tarihselleşen Zilan yoldaş kadın özgürlük ideolojisinin gelişmesinde mihenk taşı olmuştur. Bu nedenle, Zilan bir çizgi, Zilan direnen Kürt kadının kimliği, kişiliği olmuştur. Mücadele yükseldikçe, direniş derinleştikçe Kürt kadınının yılmaz savaşçılığı, özgürlük tutkusu katlanarak artmış, dağların doruklarından dünya kadınlarına ulaşmıştır. Kürdistan dağlarında yıllardır kendini eğiten ve bilinçlendiren Kürt kadını zalim erkeklikten, kapitalist modernite güçlerinden intikam almakta, özgür ve sosyalist yaşamın inşasına öncülük etmektedir. 50 yıl önce Kürdistan’da başlayan Önderliğin özgürlük yürüyüşü şimdi Ortadoğululaşmış ve evrensel nitelik kazanmıştır. Önderlik paradigmasının dünya çapında karşılık bulması kapitalist uygarlık güçlerini korkutmaktadır. Bunun için soykırım siyasetinde AKP-MHP faşizmine her türlü destek verilmekte, İmralı işkence sistemi derinleştirilmekte ve Kürdistan’dan yükselen yeni bir Rönesans’ın önü alınmak istenmektedir.

Bu nedenle 50. parti yılımızı karşıladığımız bu dönemde tarihin hiçbir aşamasında rastlanılmayan bir soykırım gerçekliğiyle karşı karşıyayız. 50 yılldır devam eden özgürlük mücadelemiz Önder Apo’nun emsalsiz direnişi, yenilikçi tarzı ve tüm mücadele kazanımlarının sistemleştiği Demokratik, Ekolojik, Kadın Özgürlükçü paradigması dünya dengelerini sarsacak büyük bir mücadele birikimini yaratmıştır. Partileşen, öz savunma gücüne kavuşan ve demokratik ulus perspektifiyle sistemleşen bu  hakikati karşısında düşman, tekrar tekrar yenilmenin, hezimete uğramanın büyük irade kırılmasını yaşamakta ve gittikçe daha fazla barbarlaşmaktadır. Bunun için İmralı’daki tecrit derinleştirilmekte ve İmralı savaşın merkezine dönüştürülmektedir. Böylelikle Önderliğimize karşı 6 Mayıs 1996’da gerçekleştirilen saldırıyla startı verilen uluslararası komplo tamamlanmak istenmektedir. 

50. ÖNDERLİK YILINI ÖNDER APO'NUN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAMA YILINA DÖNÜŞTÜRME KARARLILIĞINDAYIZ

Kürdistan Özgür Kadın Partisi (PAJK) olarak 2022 baharında büyük bir coşkuyla ve Zilanların fedai ruhuyla karşıladığımız 50. Önderlik yılını, Zilan kararlılığıyla faşizmi bozguna uğratarak Önder Apo’nun fizik özgürlüğünü sağlamanın yılına dönüştürme kararlılığındayız. Zilan yoldaşın fedai çizgisinde savaşan Kürt kadınları nasıl ki 96’da düşmanın beyninde patlayarak yeni bir dönem başlattıysa, insanlığı DAİŞ faşizminden koruduysa bugün de TC faşizmine, erkek egemenliğinin en katliamcı rejimine karşı insanlığı korumanın mücadelesini zafere taşıyacaktır. Tarih bir kez daha göstermiştir ki tarihsel kişilikler tarihsel eylemlerin yaratıcısı ve yeni özgür yaşamın temsilcileridir. Şu anda da olduğu gibi Zilan yoldaşın direniş ruhu, mücadele azmi ve özgürlük tutkusu hep böylesi tarihsel ‘an’lar yaratmaktadır. Kürt kadın özgürlük savaşçıları demokratik ulusun özgür ve demokratik zihniyetini Kürdistan topraklarında savaşarak, direnerek inşa etmektedir. Merkezi uygarlık eliyle inşa erkek egemen sistem şimdi demokratik modernite temelinde özgür kadın zihniyeti öncülüğünde devrimsel bir mücadeleyle değiştirilmektedir.

Bu temelde, 50. Mücadele yılını zafer yılına dönüştürme kararlılığıyla bir kez daha Zilan yoldaş şahsında başta Haziran şehitlerimiz olmak üzere, İnsanlığın beşiği, Mezopotamya’nın kalbi Zagroslarda, Zap’ta, Avaşin, Metina ve Kürdistan’ın her yerinde fedaice savaşarak şehadete ulaşan tüm yoldaşlarımızı saygıyla, minnetle anıyoruz, mücadelemizi kadınların ve halkların özgürlük zaferiyle taçlandıracağımızın sözünü yineliyoruz."