Savcılık mezar taşı yapılmasını 'suç' saydı

Van Cumhuriyet Savcılığı, MEBYA-DER'in 18 yöneticisinin yargılandığı dosyaya ilişkin hazırladığı iddianamede yöneticilerin gerilla cenazelerine katılmasını, cenazelerin toprağa verilmesini ve mezar taşı yapılmasını “suç” saydı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında evlere baskın düzenleyen Van Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Polisleri; MEBYA-DER Eşbaşkanı Gülistan Önver, yöneticiler; Aziz Öner, Cevdet Bilekçi, Ceyda Dindar, Mahmut Dindar, Gülistan Önver, Cihat Aksu, Emine Şaybak, Halil Karakoç, Halime Süslü, İsa Demirağaç, Kamuran Çiftçi, Muhsin Demir, Nebi Kaçak, Nuhi Alıcı, Savaş Encü, Süreyya Azbağ ve Şevket Kaplan’ı gözaltına aldı.

Gözaltı işlemlerinin ardından mahkemeye çıkarılan 18 kişiden Azize Öner, Gülistan Önver, Ceyda Dindar, Cihat Aksu, Halil Karakoç, Kamuran Çiftçi, Mahmut Dindar, Seracettin Bayhar ve Şevket Bayhar, “Silahlı terör örgütüne üye olma” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Van Cumhuriyet Savcılığı aradan 7 ay geçtikten sonra hazırladığı iddianamede, MEBYA-DER’in 2016 yılında KHK ile kapatılan MEYA-DER’in devamı olduğunu savundu.

Derneğin tüzüğünde yer alan “Türkiye’de normal ölüm nedenleri dışında silahlı çatışma, işkence ve faili meçhul nedenlerle yaşamını yitiren, kaybolan veya kendisinden haber alınamayan kişilerin akıbetlerini ve bu durumun nedenlerini araştırmak” şeklindeki 1. Maddesini 'suç' sayan Savcılık; ayrıca “Değer ailesi” kavramını kriminalize ederek “Değer ailesi mensupları, özellikle HDP'nin Belediye Başkanlığını kazanması durumunda belediyeye alınacak personeller içerisinde öncelikli olarak değerlendirilmekte, eğer belediye seçimleri HDP tarafından kazanılmamış ise zengin iş adamları yolu ile değer ailesi mensuplarına iş imkanı sunulacaktır" İfadelerine yer verdi.

 DEFİN İŞLEMLERİ 'ÖRGÜTSEL FAALİYET' OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Van Cumhuriyet Savcılığı hazırladığı iddianamede; "Ayrıca dernek üyeleri ölen örgüt mensuplarını cenaze, defin, mevlit giderlerini karşılar. Zaten bu derneğin kuruluş amacı da budur. Ölen örgüt mensuplarının mezar taşlarının yapım ihtiyaçları da MEBYA-DER tarafından karşılanmaktadır" denilerek mezar taşı yapımı ve defin işlemleri dahi “örgütsel faaliyet” olarak değerlendirildi. PKK gerillalarına yapılan taziye ziyaretlerini de “suç” sayan Savcılık, taziyeleri “Fikir ve eylem söylem birliği içinde suç işlemek” olarak değerlendirdi.

İddianamede ayrıca 18 kişinin gözaltına alınmasının ardından ajansımızın konuya ilişkin haberi de suç sayıldı. Van Cumhuriyet Savcılığı ANF’nin gözaltı haberinde “MEBYA-DER yöneticileri gözaltına alındı” şeklindeki habere dikkat çekerek, Türkiye'de yasal olarak kurulmuş ve kongre ile seçilmiş yöneticilerinin “örgüt yöneticisi” olduğunu iddia etti.

Savcılık, ANF’de yer alan bu haberde, örgütün bu kişileri sahiplendiğini savundu.