Şırnak’ta 400 konutlu projeye Valilik engeli

Şırnak’ta, evleri yıkılan aileler için yapımına başlanan 400 konutlu proje, Şırnak Valiliği tarafından engellendi.

Hükümetin alternatif bütün projelere karşı çıktığını belirten HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak etrafında kenetlenme çağrısında bulundu.

Şırnak’ta 14 Mart'tan bu yana devam eden sokağa çıkma yasağı, çatışmaların bitmesine rağmen hala devam ediyor. 12 mahallesi bulunan Şırnak’ın: Dicle, Bahçelievler, Cumhuriyet, Gazipaşa, İsmetpaşa, Yeşilyurt ve Yeni mahalleri iş makinalarıyla yıkılarak, ev ve iş yerindeki eşyalar da yağmalanıyor.

Yıkım sonunda evsiz kalacak Şırnaklılar için, Şırnak Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) ve Rojava Yardımlaşma Derneği, 400 konutlu, iki katlı ve iki odadan oluşacak bir proje hazırlayarak, inşa çalışmalarına başladı.

Şırnak Belediyesi’nin arazisine kurulmak istenen projeye, Şırnak Valiliği karşı çıkarak, çalışmaları engelledi. Yapılması takdirde, evleri yıkmakla tehdit eden yetkililer, alternatif hiçbir projeye izin vermeyeceklerini bildirdiler.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, başlatılan konut projesine dönük ANF’ye bilgi verdi.

Şırnak Belediyesi ve GABB iş birliğiyle Şırnak’ta evleri yıkılan aileler için 400 konutlu projeye Şırnak Valiliği’nin izin vermediğini ifade eden İrmez, “Hükümet ve Valilik tamamen karşı çıktı bu projeye. Hem hükümet hem de Valilik yetkilileriyle ayrı ayrı görüştük bir türlü onay vermediler. Hatta bize, ‘yaptığınız halde yıkacağız’ tehdidinde bulundular. Yapımı planlanan konutlar ücretsiz, iki katlı ve iki odalı olarak tasarlandı. Ailelerin kışı atlatabilmesi ve en azından bir süre daha idare edebileceği düşünülerek yapılacaktı. Şırnak Belediyesi, Sivil Toplum Örgütleri ve Rojava Yardımlaşma Derneği’nin ortaklaşa bir projesiydi. Tamamen bütçesi ortaklaşan kurumlar tarafından karşılanacaktı.”

‘GÖÇ KALICI HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR’

Konut projesi için araziyi Şırnak Belediyesi’nin tahsis ettiğini aktaran İrmez, çalışmaların başladığını ve sadece konut malzemelerin getirilip inşaata başlanması kaldığını belirterek, “Buna rağmen görüşmelerde olumlu bir sonuç çıkmadı. Siyasi bir karar verildiği ortada. Ne kendileri bir alternatif yaratıyorlar ne de bizim alternatif yaratmamıza izin veriyorlar. Şuan Şırnak’ta yüzde 60’lara varan bir yıkım söz konusu. Bu konutların yapımına engel olarak, halkın geri dönüşünün önüne geçmek istiyorlar. Göçü kalıcı hale getirmeyi amaçlıyorlar. Tek istedikleri oradaki daha mağdur edip bir daha Şırnak’a dönememesini sağlamaktır” dedi.

‘ALTERNATİF GELİŞTİRECEĞİZ’

Projenin, Şırnak Valiliği ve AKP Hükümet’i tarafından engellenmesi üzerine alternatif proje olarak konut yapı malzemelerinin ailelere verileceğini söyleyen İrmez, “Köylere göç eden veya çadırlarda kalçan ailelere konut inşası için malzemelerini vereceğiz. Bu aileler belediyeyle birlikte kendi arazilerinde ya da çadır alanlarında inşa edecekler. Bu şekilde bir alternatif geliştirmeyi düşünüyoruz” şeklinde ifade etti.

‘ŞIRNAK ETRAFINDA KENETLENELİM’

İrmez, Şırnak halkına destek verilmesi ve Şırnak etrafında kenetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Şırnak halkı şuan mağduriyeti yaşıyor. Yıkılan her ev bizim evimizdir empatisi kurularak, Şırnak halkına destek çıkılmalıdır. Bu direnişe sahip çıkmalıyız. Hiçbir şekilde buradaki direncimiz kırılmayacaktır. Devletin buradaki politikası tamamen çökmüştür. Amaç Şırnak halkını buradan göç ettirmektir. Ama halk toprağını taşını bırakmayarak zor şartlara rağmen direnmiştir. Şimdi sıra Şırnak etrafında kenetlenmededir” dedi.

...