Suruç: Gerillanın direnişiyle Önder Apo’yu özgürleştireceğiz

Kürt Halk Önderi’nin gerilla için kırmızı çizgi anlamına geldiğini belirten HPG Eyalet Komutanı, “24. yılda Önder Apo’nun özgür olması için gerilla olarak her türlü fedakarlığı ve direnişi sergileyeceğiz. Askeri ve ideolojik açıdan buna hazırız" dedi.

Kürdistan özgürlük gerillasının 2021’de sergilediği direnişin Uluslararası Komplo’yu tamamen boşa çıkarma temelinde gerçekleştiğini, Türk devletinin 2022 yılında da saldırma ihtimalinin bulunduğunu ifade eden gerilla komutanı Hawar Suruç, “Bizler bu yıl içinde gerçekleşecek olası saldırılara hazırız” dedi.

HPG Kandil Eyalet Komutanı Hawar Suruç, 23. yılını dolduran Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun geldiği aşamayı, gerillanın direnişini ve 2022’de gerillanın hedeflerini ANF’ye değerlendirdi.

15 Şubat 1999’daki uluslararası komplo sürecinde “Güneşimizi Karartamazsınız” şiarıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan etrafında bedenlerini ateşten çember yapan şehitleri anarak sözlerine başlayan Suruç şöyle konuştu: “Önder Apo’nun 23 yıldır esir olduğu her yıl için aslında teker teker özeleştiri vermemiz lazım. Bizler gerilla güçleri ve PKK militanları olarak Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamakla sorumluyuz, bizden istenen de budur. Bundan dolayı da komplocu güçleri kınamak yetmez, önemli olan bu güçlere karşı direnişi yükseltmek ve Önder Apo’yu fiziki anlamda özgürleştirmektir.”

‘ULUSLARARASI KOMPLO KAPSAMLI VE DERİNDİR’

Kürdistan tarihinde daha önce de birçok kez önder ve liderlerin komplolarla karşılaştığını hatırlatan HP komutanlarından Suruç, devamla sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun için de Önder Apo’ya yapılan komplo aslında Kürt halkına yapılmıştır, ne ilktir ne de son olacaktır. Ancak diğer yandan da Önder Apo’nun karşılaştığı komplonun benzerleri de tarihimizde yoktur. Çünkü daha öncekiler genelde yabancı güçlerin verdikleri sözleri tutmayarak serhildanların bastırılmasıyla yaşanan süreçlerdi. Bu anlamda da Önder Apo’ya yapılan komplo daha kapsamlı ve derindir. Daha önce de Türk devleti birçok kez Önder Apo’ya komplo ve suikastlarla yok etmek istedi, ancak bunlar Önder Apo’nun öngörüsüyle boşa çıkartılmıştı.”

15 Şubat 1999’daki uluslararası komploda ise başını ABD, İsrail, Rusya ve Yunanistan’ın başını çektiği devletlerin devreye girdiğine dikkat çeken HPG Kandil Eyalet Komutanı Hawar Suruç, “Arka planda Kürt gerici güçlerinin verdiği desteği de unutmamak lazım. Ayrıca hareketimizin içinden kaçan bazı ihanetçi ve itirafçılar da -örneğin Şemdi Sakık gibileri- Önder Apo’yu hedef göstermişlerdir. Bu itirafçılar Türk devletine Önder Apo tasfiye edilmeden hareketimizin bitirilmeyeceği nasihatinde bulunarak, bir nevi Önder Apo’yu adres göstermişlerdi” diye konuştu.

‘ÖNDER APO GERİLLA İÇİN KIRMIZI ÇİZGİDİR’

Her ne kadar uluslararası komplonun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki esaretiyle sonuçlanmış olsa da komplocu güçlerin hedeflediği sonuçları elde edemediklerini belirten HPG komutanlarından Suruç, “Aslında Türkiye’nin kendisi de Önder Apo’nun getirilmesine hazır değildi ve zaten dönemin Türk başbakanı Ecevit bunu itiraf etti. Bundan dolayı bu komplo Türkiye halklarına da yönelikti. Önder Apo’nun Kürt halkı için kırmızı çizgi anlamına geldiğini bilen emperyalist güçler, onun üzerinden Türk ve Kürt halkını birbirine kırdırtmak istiyorlardı. Önder Apo bu anlamıyla da komployu boşa çıkardı ve halklar arasındaki savaş ile çatışmaları önledi” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın attığı atımlarla demokratik siyasetin önünün açıldığını ve ateşkeslerin ilan edildiğini hatırlatan HPG Kandil Eyalet Komutanı Hawar Suruç, devamla şu değerlendirmelerde bulundu: “O dönem bütün HPG gerillaları da fedai eylemler için hazırdı ve kendilerini önermişlerdi, fakat o süreçte bu tarz eylemler Önder Apo’nun talebiyle durduruldu. Çünkü Kürt halkı gibi gerilla için de Önder Apo kırmızı çizgi demektir. Önder Apo soğukkanlı ve daha derin bir öngörüye sahip olduğu için daha büyük ve etkili eylemlerin yapılmasının önüne geçti.”

‘TECRİTTE ISRAR EDENLER YANILDILAR’

Kürt Halk Önderi’nin 23 yıldır esaret altında olmasının hiçbir hukukta yeri olmadığını belirten gerilla komutanı Hawar Suruç, “Fakat mevzu ezen ve ezilenler olunca ortada hukuk diye bir şey kalmıyor, bunun için de herkes Önder Apo’nun şahsında Kürt halkının yaşadıklarına gözlerini kapatmıştır. Adeta Kürt halkını Önder Apo’nun şahsında bitirme karar vermişlerdir ve komplo bu şekilde hala günümüze kadar devam etmektedir” dedi.

Her ne kadar hedef ve amaçlarına ulaşmamış olsa da uluslararası komplonun hala tümden bitmediğini ifade eden Suruç, gerillanın 2021’de sergilediği direnişe dikkat çekerek şöyle konuştu: “Özellikle Werxelê, Metîna, Zendûra, Girê Sor ve Şehit Serdar Tepesi olmak üzere bütün tepe ile noktalarda gerillanın sergilediği direniş, aslında Önder Apo şahsında tezgahlanan komplonun boşa çıkarılması içindi. 2021’de yaşanan şehadetlerin de bu temelde olduğunu unutmamalıyız. Çünkü tarih ve halk gerçeği bilinci olmayanlar, Önder Apo’ya bağlılık olamayanlar direnemez. Önder Apo’nun HPG gerillası içinde yarattığı ruh devam etmektedir. Önder Apo’yu ağırlaştırılmış tecrit altına alıp gerilladan ve halkan kopartıp gerillanın direnemeyeceğini düşünmüşlerdi, ancak bu konuda yanıldılar. Önder Apo’yu 10 duvar altında da tutsalar Önder Apo beynimizde ve ruhumuzdadır. Türk devleti ve kamuoyu artık bu gerçeği görmelidir.”

Türk devletinin 2022 yılında saldırma ihtimalinin bulunduğunu ifade eden HPG Kandil Eyalet Komutanı Hawar Suruç, bu konuda ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz bu yıl içinde gerçekleşecek olası saldırılara hazırız. Bütün tank, top, uçak hatta kimyasal silahlarıyla da üzerimize gelseler bizleri inancımızdan ve hedefimizden kopartamaz, Önder Apo’ya olan bağlılığımızı zayıflatamazlar. Zaten ruhen, psikolojik, askeri ve ideolojik açıdan saldırılara hazırsanız hiçbir güç sizi yenemez.”

‘GERİLLA KOMPLOCU GÜÇLERE KARŞI DA SAVAŞIYOR’

Başta kimyasal silahlar olmak üzere Türk devletine her türlü silah desteği olanların da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın şahsında gerçekleşen uluslararası komploda yer alan güçler olduğunu hatırlatan HPG komutanlarından Hawar Suruç, “Bu açıdan Türk devleti şahsında aslında bu güçlerle, egemen ve sömürgeci zihniyetle de savaşıyoruz. Bundan dolayı da ezilen halklar Önder Apo’nun etrafında kenetlenmişlerdir. Bilim insanları, dünyada öncülük yapan uzman isimler de Önder Apo’ya sahip çıkıyorlar. Bu özgürlük gerillasının direnişinin geldiği aşamayı da göstermektedir” dedi.

21. yüzyıl gerçekliğinde savaşmayan, direnemeyen güçlerin söz söyleme hakkının bulunmadığını belirten Suruç, “PKK bu konuda da kendini ispatlamıştır” hatırlatmasında bulunarak şöyle konuştu: “15 Şubat 1999’un 24. yılında Önder Apo’nun esaret altında olmaması için gerilla olarak her türlü fedakarlığı ve direnişi sergileyeceğiz. Askeri ve ideolojik açıdan buna hazırız, halkımız da buna hazırdır. Ezilen halkların da böyle bir umudu olduğunu görüyoruz. Zafer için her şeyimiz, fikir ve ideolojimiz yeteri kadar mevcuttur.”