'Tehlikeye karşı tüm Kürtler ulusal tavırla hareket etmeli'

Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekerek Güney Kürdistan’ın büyük tehlike olduğuna işaret eden siyasetçi Rêzan Şêx Dilêr, “Bir bölgeye yönelik tehlike olduğunda her Kürt ulusal tavır, görev ve sorumlulukla hareket etmelidir" dedi.

Türk devleti son iki yılda Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını artırdı. Bu kapsamda 14 Nisan'da Avaşîn, Zap ve Metîna'ya askeri saldırı başlattı. Saldırılara tepki gösteren YNK’li eski Irak Parlamenteri Rêzan Şêx Dilêr, mevcut tehlikeyi görmeleri ve harekete geçmeleri için halka ve siyasi partilere  çağrıda bulundu. 

Sadece Güney topraklarının değil, Irak topraklarının da Türk devleti tarafından işgal edildiğine işaret eden Rêzan Şêx Dilêr, "Çemçemal, sınır bölgesinden çok uzakta olmasına rağmen orası da bombalanıyor. PKK'nin bulunduğu bir yer değil, orada halk yaşıyor. Bugün Kürdistan Bölgesi'ne yönelik büyük bir tehlike var" diye konuştu. 

BURASI TÜM KÜRTLERİN YURDUDUR

Saldırılara sessiz kalan Güney Kürdistan hükümetini eleştiren Şêx Dilêr, halkın ise işgale karşı kitlesel şekilde tepkiler verdiğini ifade etti. 

Şimdiye kadar Kürdistan Bölgesel Parlamentosu ile hükümetin, Irak ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Güney topraklarına yönelik işgalin önlenmesi için bir talepte bulunmadığını hatırlatan Rêzan Şêx Dilêr, KDP'nin Türk devleti ile işbirliğine dair de şunları söyledi: "Siyasi partilerin bölgeyi koruyamadıkları ortada. Ne kadar siyasi ilişki olursa olsun, bu ilişki Türk devletinin sizin topraklarınızı ve bölgelerinizi işgal etmesine, vatandaşların hayatlarını tehlikeye atmasına sebep olmamalıdır."

Bazı kesimlerin "PKK Başûr'dan çıkmalıdır" söylemlerine dair de şöyle karşılık verdi: "Hangi siyasi tarafta olursak olalım genel olarak Kürt'üz. Burası dünyanın her yerindeki tüm Kürtlerin yurdudur. Bir bölgeye yönelik tehlike olduğunda her Kürt ulusal tavırla ayağa kalkmalı, harekete geçmeli, görev ve sorumluluklarına sahip çıkmalıdır."