Türk askeri işkence ettiği 20 köylüyü saldırı alanlarına götürdü!

Gever’de köyleri bombalayan Türk ordusu, çocuk ve yaşlı kadınların da aralarında bulunduğu en az 20 kişiye işkence ederek saldırı yaptığı alanlara götürdü. 13 kişi gözaltına alınırken, diğer köylülerden haber alınamıyor.

Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Şîşemzîn, Xurekana Seyîda ve Xurekana Temo köyleri çevresinde bulunan Astenga Reş bölgesinde başlatılan askeri saldırılar sürüyor.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgeye, 3 ambulans sevk edildi.

Bölgede bulunan köylere zırhlı araçlarla baskın yapan Türk askerleri, yaşları 11 ile 14 arasında değişen çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye işkence ettiği belirtildi. Askerlerin işkence sonrası evlerinin önüne attığı çocuklara hakaret ettiği aktarıldı. Askerler, köy baskını sırasında 8 yaşındaki bir çocuk ve yaşlı kadınların da aralarında bulunduğu en az 20 kişiyi zorla saldırı alanlarına götürdüğü bildirildi. 

TELEFONLARA EL KONULDU 

Köyde bulunan kişilerin aktardığı bilgilere göre, saldırı alanlarına götürülenlerin telefonlarına askerlerce el konuldu. Şîşemzin köyünden çobanların da askerlerce gözaltına alındığı ve “Siz dua edin yanınızda kadınlar var; yoksa size neler yapacağımızı iyi bilirdik” şeklinde tehdit edildikleri belirtildi. 

2’Sİ ÇOCUK, 4’Ü ÇOBAN 20 KİŞİ REHİN 

Saldırı alanlarına zorla götürülen 20’ye yakın köylüden 4’ünün İran uyruklu olup köyde çobanlık yaptığı, 2’sinin ise çocuk olduğu öğrenildi. Türk askerleri tarafından saldırı alanlarına götürülen ve daha sonra gözaltına alındığı öğrenilen 13 kişinin isimleri şöyle: “Zozan Turgut (45), Nevin Turgut (8), Rahmi Turgut, Rojhat Turgut, Deniz Turgut, Necmettin Turgut, Nedim Turgut, İzzettin Turgut, Behçet Engüdar, Fırat Engüdar, Demhat Engüdar, Birhat Engüdar ve Özgür Engüdar.”

Gözaltına alınanların Kısıklı Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü belirtildi. Edinilen bilgilere göre, gözaltına alınan 13 kişinin Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülecek. 

KAMUOYUNA HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Saldırı alanlarına götürülen Zozan Turgut ve Nevin Turgut ile ismi öğrenilemeyen iki kadın serbest bırakıldı. Diğer kişilerin ise nereye götürüldüğü hakkında bilgi edinilemedi. Giriş çıkışların yasaklandığı ve askeri ablukanın sürdüğü Şîşemzîn köyündeki yurttaşlar ise gözaltına alınanların yaşamlarından endişe duyduklarını belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Çobanların gözaltına alınmasıyla, bölgede küçükbaş hayvanların sahipsiz kaldığı ve çoğunun kayıp olduğu bildirildi.