Türk devletinden Güney Kürdistan’da kirli oyunlar

Türk devleti Irak’ta yapacağı katliamları PKK yapmış gibi göstererek Kerkük’te iç karışıklık, Musul ve Tel Afer ve Şengal’de de operasyon gerekçesi yapmaya çalıştığı açığa çıktı.

Güney Kürdistan’da yayın yapan haftalık Hewal gazetesi 681 ve 683. sayılarında paylaştığı haberlerde Türk devletinin Güney Kürdistan’da yürüttüğü istihbarat faaliyetleri ve planladığı suikastler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Haberini güvenlik güçleri içindeki bazı yetkililere dayandıran Hewal gazetesi, Türk devletinin Kerkük, Başika ve Şengal’de kurduğu özel birimler vasıtasıyla bazı suikastler planladığını, 2 Ekim’de Şengal’de PKK tarafından vurulduğu iddia edilen peşmergelerin de bu özel birimlerce vurulduğunu söyledi.

‘İSTİHBARAT TÜRKMENLER VE BAZI KÜRT PARTİLERLE ORTAKLAŞA TOPLANIYOR’

Hewal gazetesinin haberine göre Türk devletinin kurduğu birimlerin istihbarat çalışmaları özellikle Kerkük, Xurmatu ve Dakuk’ta yoğunlaşıyor.

Gazete benzer çalışmaların Musul’un Başika, Tel Afar ve Şengal alanında da benzer çalışmaların yürütüldüğü bilgisini paylaştı.

Güvenlik birimleri içindeki ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde şu bilgilere yer verildi:

“Türk devleti bazı Türkmen ve bazı Kürt partilerinin de yardımıyla yine bazı Kürt partileri hakkında Kerkük, Dakuk ve Xurmatu’da istihbarat çalışması yürütüyor. Bu faaliyetler için bir kaç birim oluşturulmuş. Bu birimler partiler hakkında olduğu kadar aydınların faaliyetleri hakkında da bilgi topluyor. Bu birimlerin faaliyetleri arasında Kerkük’te bir arada yaşayan farklı etnikler arasında gerginlik yapmakta var. Bunun için Irak Türkmen Cephesi’nde (ITC) önde gelen bazı kişiler de yapacakları açıklamalarla buna destek verecekler. Örneğin ITC milletvekili Erşet Salihi’nin PKK hakkında yaptığı açıklamalar da bu amaçla yapıldı.

Türk devleti Türkmenler üzerinden Türk nüfuzun geliştirmeye çalışırken YNK’yi mevcut politikasını değiştirmeye zorlamayı hedefliyor.”

‘İŞLENECEK CİNAYETLERDEN PKK SORUMLU TUTULACAK’

Gazete haberinde ayrıca Başika, Tel Afar ve Şengal’de gerçekleştirilecek provakatif eylemlerle öldürülecek Sünni Arap, Türkmen ve Êzidîler’in sorumluluğunun da PKK’ye mal edilerek bu alanlarda PKK’ye karşı operasyonun gerekçesi durumuna getirilmeye çalışılacağına da yer veriliyor.

Bu ayın başında Şengal’de PKK tarafından öldürüldüğü iddia edilen iki peşmergenin de bu amaç doğrultusunda bu özel birimler tarafından vurulduğu belirtilen haberde “Türk devleti buralarda Sünnilere yönelik gerçekleştirdiği cinayetlerden PKK’yi sorumlu tutacak” denildi. 

...