Türk ordusu, Lice’deki Kil Xono tepesinde geçici karakol kurdu

Türk askerleri, Amed’in Lice ilçesine bağlı Ergin köyünün karşısındaki Kil Xono tepesinde geçici karakol kurdu.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, karakola, Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Sivan beldesi ve çevresindeki köylerden getirilen korucular da yerleştirildi.

Tepeye kurulan karakola korucuların yerleştirilmesi ardından ise Abalı karakolu komutanının Ergin köyü muhtarı ile köylüleri çağırarak, “Köyde nelerin döndüğünü biliyorum” dedi ve hakaret etti, tehditte bulundu.

Korucuların kurulan geçici karakolda kalmayarak, zaman zaman köye indiğini de kaydeden yerel kaynaklar, köylülerin bu durumdan rahatsız olduğunu ve koruculara, “Burası Sivan’a benzemez, bizim topraklarımızdır, çekip gidin” dediği de edinilen bilgiler arasında.

Tarihi bir yer olan Kil Xono Tepesi, Büyük İskender’in konakladığı, aynı zamanda çok sayıda tarihi eserlerin de bulunduğu bir yer olduğu belirtiliyor.

Türk ordusunun karakol yapımı esnasında dozer vb. iş makineleri kullanmasından dolayı tarihi eserlerin büyük bir kısmının yok edildiği de öğrenildi.

Yerel kaynaklar, Abalı karakol komutanının tehditlerinin önümüzdeki günlerde olabilecek saldırılara işaret ettiğine de dikkat çekti.