Van'da siyasi soykırım protesto edildi: Direneceğiz!

Van'da siyasi soykırım operasyonları protesto edildi. Direniş vurgusunun ön plana çıktığı eylemde, Öcalan'ın mesajının dikkate alınması istendi. HDP'li Geveri de HDP'nin AKP karşısındaki 'tek kale' olduğunu belirtti.

Van'da il-ilçe eş başkanlarının da gözaltına alındığı ve tutuklandığı siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

Sanat Sokağı'nda düzenlenen eyleme HDP-DBP Van il ve ilçe yöneticileri, HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, KJA aktivistleri, TUYAD-DER, MEYA-DER yöneticileri ile halk katıldı.
Basın metnini okuyan DBP Van İl Eş  Başkan Yardımcısı Ahmet Aygün, AKP hükümetinin 15 Temmuz’u bahane ederek başlattığı faşizan zulüm politikalarının artarak devam ettiğini söyledi. Aygün, şunları ifade etti: "7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra Kürt kentlerini yıkan, binlerce insanımızı katleden Erdoğan rejimi 15 Temmuz’dan bu yana sanki kendisine darbe girişimini gerçekleştirenler Kürtlermiş gibi topyekûn bir Kürt imhasına yönelmiştir. Kurmak istedikleri rejimin karşısında direnen, mücadele ve özgür bir ülke uğruna canını ortaya koyan halkımıza  Erdoğan ve AKP hükümeti bu nedenle saldırıyor. Ortadoğu’da Musul ve Rojava hezeyanları yaşayan Erdoğan, oradaki  Kürtlere  yapamadığı için tüm gücüyle Kuzey Kürtlerine yapıyor ve ne yazık ki tüm dünya buna sessiz kalıyor."

Aygün, Erdoğan'ın MHP'yi de yedeğine alarak, '90'ları aşan bir zulüm politikasına başvurduğunu belirtirken, "Yıllarca  askeri vesayete karşı her sıkıştığında ‘Milli iradeye saygı, yüzde 50 ile bizi bu millet seçti’ diyen Erdoğan ve AKP hükümeti, Kürt coğrafyasında yüzde 80’in üzerinde oy alan partilerimize yönelik siyasi soykırım operasyonları yürütüyor" dedi.

'SAYIN ÖCALAN'A KARŞI SAMİMİ OLUNSUN'

Kürt ve muhalif medya organlarının kapatılmasına da değinen Aygün, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mesajına dikkati çekerek, şunları belirtti: "Sayın Öcalan, kardeşi Mehmet Öcalan ile yapmış olduğu görüşmede halen kendi cephesinde Kürt sorununun çözümü noktasında çalışmalarının ve altı aylık projesinin olduğunu kamuoyuna deklere etmişti. Devletin Sayın Öcalan’ın bu projesine karşı samimi bir yaklaşım devreye koymasını talep ediyoruz."

'BU HALK ERDOĞAN'A DA BOYUN EĞMEYECEK'

Basın açıklamasının sonunda şu mesajlar verildi: "Son operasyonlarla birlikte Kürtlere yönelik siyaset yapma kanalları tamamen tıkanmıştır. Bizler her gün biraz daha otoriterleşen bu politikalara karşı direnmeye devam edeceğiz. Kürtler, 12 Eylül Darbesi'nin, Çiller’in, Ağar’ın zulmüne boyun eğmediği gibi Erdoğan’ın siyasi darbelerine de boyun eğmeyecektir. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Yaşananlar karşısında tüm halkımızı ve demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz."

HDP Van Milletvekili Geveri ise HDP’nin AKP/Saray karşısında 'tek kale' olarak kaldığını, bu nedenle saldırı altında olduğunu kaydetti.