Ya pişmanlık ya da hücre

TUHAY-DER Eşbaşkanı Edibe Babur, pişmanlık dayatmasını kabul etmeyen tutsakların tahliyelerinin ertelenip hücrelere atıldıklarını söyledi.

Van cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik pişmanlık dayatmasına tepki gösteren TUHAY-DER Eşbaşkanı Edibe Babur, durumun korkunç boyutlara ulaştığını belirtti.

Van TUHAY-DER Başkanı Edibe Babur, son aylarda Van ve Patnos hapishanelerinde yaşanan işkence, kötü muamele ve pişmanlık dayatmasını ANF’ye değerlendirdi.

Türk hapishanelerindeki durumun vahim olduğunu belirten Babur, “Arkadaşlarımız her türlü şiddet ve işkenceye maruz kalıyor. Patnos’ta durumlar çok çok kötü. Ailelerin bize aktardığına göre siyasi tutsaklara pişmanlık yasası dayatılıyor. Pişman ol seni tahliye edelim, şeklinde tekliflerde bulunuluyor. Bunu kabul etmedikleri zaman hücre cezasına çarptırılıyor. Adalet Bakanlığı buna bir çözüm bulunmalı” dedi.

Sadece Patnos Cezaevi değil, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutsakların tahliye olması gerekirken, çeşitli gerekçelerle tahliye edilmediğini vurgulayan Babur, şunları ifade etti: “Pişman olmadıklarını söyledikleri için bu insanlık dışı muameleye maruz kalıyorlar. Bu kadar zulüm olamaz. 30 yıl yatmış siyasi tutsaklar var, suçsuz yere mağdur edilmiş. 30 yıllık ceza yetmiyor, bir de 6 aylık cezalar veriyor. Ne yapmaya çalışıyorsunuz, bu insanlar gerçekten 6 ay için pişman mı olacaklar? Bu kabul edilecek bir durum değil, hükümeti bu politikalarından vazgeçirmeye çağırıyoruz.”