YNK’li Surçi: Gerilla bölgenin en etkili gücü

YNK Musul sorumlusu Xeyas Surçi, Musul operasyonu hazırlıklarının son aşamaya ulaştığını, güçlerin artık operasyon talimatını beklediklerini söyledi.

Son birkaç gün içinde operasyonun başlatılacağı tüm cephelere yoğun askeri sevkiyatların yapıldığını belirten Surçi, HPG ve YBŞ güçlerinin bu operasyona katılması durumunda önemli bir rol oynayacaklarına inandığını belirtti.

Surçi, ABD’nin Başik dağına ağır silahlarla asker konuşlandırdığı kendi tahminine göre ise bunun, Türk ordusunun Musul’a girişini engellemek amaçlı olduğunu kaydetti.

OPERASYON İÇİN TALİMAT BEKLENİYOR

Musul operasyonun başlama tarihi üzerinden tartışmalar sürerken, hangi güçlerin bu operasyona katılacağı en büyük anlaşmazlık konusu. Konuya ilişkin görüşlerini ANF’ye anlatan YNK Musul sorumlusu Xeyas Surçi şu bilgileri verdi:

“Son birkaç aydır Irak ordusu ve peşmerge güçleri Musul’a bağlı bir kaç ilçe ve nahiyeyi DAİŞ çetlerinden kurtardı. Bu operasyonlar Musul’un özgürleştirmesi kapsamında geliştirilen operasyonlardı. Daha önce koalisyon güçleri, Irak ordusu ve peşmerge güçleri arasında buna dönük bir anlaşma da imzalanmıştı. Bu anlaşma çerçevesinde peşmerge güçleri ve Irak ordusu tüm cephlerde Musul operasyonuna katılacaklar.

Zaten Xazır ve Musul barajı çevresiyle diğer birçok cepheye asker sevkiyatı son bir kaç gündür devam ediyor. Yine Musul’un batı cephesine, Tel Afer cephesine de aynı şekilde sevkiyatlar yapılıyor. Güçler artık bu operasyona hazır ve operasyonun başlaması için talimat bekleniyor.”

‘DAİŞ MUSUL’DA YENİLECEK’

DAİŞ’in Musul operasyonu karşısında direnme gücünün olup olmayacağı sorumuzu ise Surçi, “DAİŞ direnmeyi deneyecek, ancak mutlaka kaybedecek.

Kuşkusuz onlar da hazırlanıyorlardır ve savaşacaklardır. İlk başlarda 10 bin askeri gücünün olduğunu biliyoruz. Ancak şimdiye kadar yürütülen mücadele de çok sayıda kayıp da verdiler. Fakat yine de direnceklerdir. Fakat sonuçta kesinlikle Musul’da yenileceklerdir” biçiminde yanıtladı.

ABD askerlerinin Başik dağlarına, Türk askerlerinin harekete geçmesini engellemek için konuşlandırılmış olduğunu da vurgulayan Surçi, “Çünkü Başik dağı bu alan açısından son derece stratejik bir öneme sahip” diye konuştu.

‘GERİLLA BÖLGENİN EN ETKİLİ GÜCÜ’

Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı yoğunca tartışılan HPG, YBŞ ve Heşd El Şebi güçlerine ilişkin ise, şu ana kadar bu konuda bir karar verilmediğini, ancak HPG’nin katılması durumunda büyük rol oynaşacağını belirten Surçi, Ortadoğu’da gerilla gücü kadar etkili savaş yürüten bir güç olmadığının da altını çizdi.

Şu ada Musul operasyonu için cephelere yerleştirilen askeri güçler arasında Heşd El Şebi güçlerinin yer almadığını da sözlerine ekleyen YNK Musul sorumlusu Surçi şöyle konuştu: “Gelen güçlerin hepsi Irak ordusuna bağlı güçlerdir.

HPG ve YBŞ güçlerinin de bu operasyona dahil olmasına dair bir karar alınmış değil. Ancak bu güçlerle yakından ilişkilerimiz var ve sürekli olarak istenildiği anda hazır olduklarını belirtiyorlar.

HPG güçleri Şengal, Rabia ve diğer tüm yerlerde girdikleri savaşlarda büyük başarılar elde ettiler. Şehir içinde yürütülen savaşlarda büyük tecrübe elde ettiler. Bana göre Musul savaşına katılmaları durumunda ciddi bir rol oyanayacaklardır. Bana göre Ortadoğu’da gerilla güçleri kadar şehir savaşlarında kendisini iyi eğitmiş, sonuç almış bir güç yoktur. O açıdan Musul operasyonunda büyük rol oynayacaklardır. Ancak dediğim gibi bunun olması için Irak hükümeti ve koalisyon güçleriyle bir anlaşmanın sağlanması gerekir.”