YRK: HPJ Gerillası Ruken Jiyan şehit düştü

YRK Basın Merkezi, HPJ Gerillası Ruken Jiyan'ın (Sena Mayuf) şehit düştüğünü duyurdu.

Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri Basın Merkezi, Doğu Kürdistan Kadın Savunma Birlikleri (HPJ) üyesi gerilla Ruken Jiyan'ın (Sena Mayuf) kaza sonucu şehit düştüğünü duyurdu.


YRK açıklaması şöyle:

"1 Temmuz 2022 tarihinde Ruken Jiyan arkadaşımız arkadaşlarıyla faaliyet yürüttüğü esnada kaza sonucu şehit düştü.
Kürdistan dağlarında uzun yıllardır işgalci düşmana karşı amansız mücadele yürütülüyor. Mücadele her anlamıyla zor ve çetin koşullarda sürdürülüyor. Bu mücadelede Kürdistan dağları bizlere yaşam alanı oldu. Ancak meydana gelen amansız kaza Doğu Kürdistan güçlerimiz içinde büyük üzüntüye yol açtı. Başta Şehit Ruken arkadaşımızın ailesi olmak üzere tüm yurtsever halklarımıza başsağlığı diliyor, mücadelesiyi geliştireceğimizin sözünü yineliyoruz.

Ruken Jiyan arkadaşımızın sicili şöyle:

Adı soyadı: Sena Mayuf
Kod adı: Ruken Jiyan
Katımı tarihi ve yeri: 2016 / Qamişlo
Şehadet yeri ve tarihi: 01.07.2022 / Şaho

'ÖNDER APO'NUN FELSEFESİYLE YAŞAMAYA KARAR VERDİ'

Aslen Arap topluluğundan olan Ruken Jiyan arkadaşımız Rojava Kürdistan'ının Tirbespiye kentinde dünyaya geldi. Özgürlük mücadelesini genç yaşında tanıdı ve gerilla saflarına katıldı. Rojava Devrimi'nin şekillenmesinin denk geldiği gençlik döneminde Önder Apo'nun düşünce ve felsefesini tanıyarak bu ideoloji ile yaşamaya karar verdi. Özellikle kadın özgürlük ideolojisi Ruken yoldaşımızın ilgisini çekti. Çözümü bu ideolojide bulan Ruken yoldaş gerillaya katılım kararını verdi. Özgür dağlara ulaştığında ise katılımı konusunda ciddi zorlanma yaşamıyor, bir Arap kadını olarak gerilla saflarında kendini daha rahat hissediyor. Ruken yoldaşımız Rojava Devrimi deneyiminde de Önder Apo'nun sunduğu sistem ve paradigmanın her ulus ve topluluğun daha çok kendine ait olması gerektiğini vurgulandığını biliyordu. Dolayısıyla gerilla saflarında kendisini hiçbir zaman yabancı hissetmedi, özgürlük yürüyüşünü yürekten ve büyük istek ile sürdürdü. Onurlu Ruken Jiyan yoldaşımız bir Arap kadını olarak Önder Apo'nun militanı oldu, bu gerçeklikle bizler için örnek oldu.
Önder Apo ideolojisinde derinleşerek tarih ve toplum içindeki kadının yerini anladı ve kadın özgürlük ideolojisiyle de kendini yerinden yaratarak erkek zihniyetinin kadına dayattığı tüm gerici anlayışlara karşı mücadele etti. Şehit Ruken yoldaş duruşu ve katılımı ile özgürlük yolunda karar kılan kadının hiçbir engel tanımayacağını gösterdi. Ruken yoldaşımız Önderlik ideolojisini kavradıkça daha da çalışmak istedi ve Kürt halkını daha çok tanımaya çalıştı. Özgürlük için sınır tanımayan ezilmiş halk olan Kürt halkı Ruken arkadaş için yaşam akademisi oldu. Bu akademi de kendisi daha çok tanıdı ve yaşamında başarıyı eksik etmemeye çalıştı. Gerilla yürüyüşünde yüksek tempoya sahip olan Ruken arkadaşımız özgürlüğe koşmayı, Önder Apo'nun yoldaşı olmak için yaşamın her anında özgür kadın ideolojisi ile yaşamayı kendisine esas aldı ve demokratik modernitenin başarılı kadın gerillası oldu.

'HİÇBİR TEREDDÜT DUYMADAN ÇALIŞTI'

Ruken yoldaşımız 2018 yılında Doğu Kürdistan alanlarına yöneldi. Mücadele atıldığı andan şehadete ulaştığı ana kadar hiçbir şekilde tereddüde kapılmadan, büyük istek ve coşku ile çalışmalara katıldı. Merakı ve sevgisi bu bölgenin kültür ve tarihin anlamaya, buranın halkı ile en iyi şekilde bütünleşmeye sebebiyet verdi. Çoğu zaman Şaho dağlarında gerilla olmak istediğini ve bu bölgenin halkını yakından tanımak istediğini söyledi. Her zaman hayallerini gerçekleştirmek için mücadele etti. Amacına kilitlenmesi onu gerçek bir devrimci yaptı. Sıcak kanlı Ruken Jiyan arkadaşımız özgürlük mücadelesinde özgür kadını fikrini tanıdığı kadar egemen erkek düşüncesine karşı da her zaman tavır sahibi oldu. Özgür kadın mücadelesinin militanı olarak bizlere değerler bıraktı. Bizler de çaba ve mücadelesini anlayarak Önder Apo'nun ideolojisini hayata geçirmek için onun gibi isteki, pratik sahibi olmalıyız. Gerçeklik ve yaşama çok meraklıydı, bu özelliği sayesinde anlam deryasında yüzdü, Özgürlük Mücadelesi ile bütünleşti. Önder Apo'yu anlayarak, Önderlik düşünce ve felsefesinde yüksek tempo ile gelişti. Ruken yoldaşımız devrimci yaşamı boyunca bu çizginin ölçüsü, bu davanın öncüsü oldu.

Kürdistan ve Ortadoğu'nun işgaline karşı derin bir düşünce ile büyük mücadele etti, savaştı. Düşman gerçekliğini iyi kavramış ve çevresindeki arkadaşlara da kavratıyordu.

Ruken arkadaşımızın şehadeti ile işgalci düşmana karşı kin ve nefretimiz daha da arttı intikam fikir ve duygusu yüreğimiz ve beynimizde daha da büyüdü. Bizler Doğu Kürdistan Birlikleri olarak şehit Ruken'in yolunda yürüyeceğimizi belirtiyor, şehitlerin yüksek amaçlarını gerçekleştirmenin çabasını içerisinde olacağımızı vurguluyoruz."