Yüzleşme de yok utanç da
’33 Kurşun’ olarak bilinen katliamın üzerinden 79 yıl geçti ama devlet, Muğlalı’yı hala bir kahraman olarak görüyor. Avukat Jiyan Özkaplan, “Yüzleşme yok, utanç duyma da yok” dedi.
’33 Kurşun’ olarak bilinen katliamın üzerinden 79 yıl geçti ama devlet, Muğlalı’yı hala bir kahraman olarak görüyor. Avukat Jiyan Özkaplan, “Yüzleşme yok, utanç duyma da yok” dedi.
33 Kurşun kurbanlarının yakınlarından Av. Jiyan Özkaplan, 79 yıl geçtiğini ancak halen mezarların teslim edilmediğini; failin, gerçek bir katil değil de kahraman bir asker gibi büstüyle, caddedeki adıyla yaşatıldığını söyleyerek, şunun altını çizdi: “Katliam kadar devletin tavrı da öfkemizi arttırıyor.”
Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın talimatıyla 28 Temmuz 1943’te Van’ın Özalp ilçesinde Sefo deresine götürülen 33 köylü kurşuna dizilerek katledildi. ’33 Kurşun’ olarak bilinen katliamının üzerinden 79 yıl geçti ama devlet, Muğlalı’yı hala bir kahraman olarak görüyor. Özalp’taki Türk askeri kışlasına 2004’te Muğlalı’nın ismi verildi. Gelen tepkiler ve kamuoyu baskısı sonucu bu isim 2010’da kışladan kaldırıldı ama Muğla’da bir caddeye Muğlalı Caddesi ismi verildi. Türk Genelkurmay Başkanlığının bahçesinde ise Muğlalı’nın büstü bulunuyor.
Katliamın yıl dönümünde kurbanlarından yakınlarından avukat Jiyan Özkaplan, ANF’ye konuştu.
Devletin, katliamla yüzleşmesini ve ailelerden özür dilemesi gerektiğini belirten Av. Özkaplan, “Türkiye’de hukuk siyasi saiklerle işliyor. Geçmişten bugüne kadar bu durum değişmedi. Zîlan’dan Madımak’a, Roboskî’ye değişen bir şey yok. Yüzleşme yok, utanç duyma da yok. Bu katliamların failleri ya meçhul ya kahraman” dedi.
SEFO DERESİ HALA YASAKLI
Devlet aklının konu Kürtler olduğunda en ufak bir değişiklik yaşamadığını ve iktidarda kimler olursa olsun Kürt politikasının korunduğunu vurgulayan Av. Özkaplan, “Katliamı, önce ‘çatışma’ olarak yansıtılıyor; kurşuna dizilenlerin askerlere saldırdığı iddia ediliyor ve yaşanan çatışma sonucu katledildiklerine dair bilgiler, tanıklıklarla rapora yerleştiriliyor. İzleri örtmek için Sefo Deresi ablukaya alınıyor. O günden sonra kimsenin bölgeye yaklaşmasına izin verilmiyor. Halen de durum bu şekilde” şeklinde konuştu.
TRAVMATİK BİR DURUM
Özalp ilçesinde kışlaya verilen Muğlalı isminin kaldırılması için 33 kişinin yakınları olarak verdikleri mücadelenin sonucunu aldıklarını anımsatan Av. Özkaplan, “Ancak Muğla’da halen bir caddenin ismidir. Bu, travmatik bir durum. Rahatsız edici” dedi.
79 YILDIR BİTMEYEN YAS
“Ateş bazen düştüğü yerle beraber toplumların yaşamında da acılı izler bırakıyor” diyen Av. Jiyan Özkaplan, şunları ekledi: “Bitmeyen yas, acının aktarımı ve yüzleşme talebi, halen dünkü kadar taze ve canlıdır. 33 Kurşun katliamı, yaşanan tüm katliamlar gibi acı ve öfke uyandırıyor. 79 yıl geçti, ancak halen mezarlar teslim edilmedi. Fail, gerçek bir katil olarak anılmıyor, kahraman bir asker gibi büstüyle, caddedeki adıyla yaşatılıyor. Türkiye Cumhuriyeti yüzleşmiyor. Katliam kadar devletin tavrı da öfkemizi arttırıyor.”