Zagros Şahinleri Kartal Tepesi’nde

Kartal Tepesi, hem Türk ordusu hem de gerilla için önemli bir mevzi. Buradaki gerillalar, Mamreşo, Girê Sor ve Süleyman tepelerine destek verirken buradaki savaş tünellerinde de büyük bir direniş gösterdi.

Avaşîn’in her karış toprağında, her tepesinde mücadele tarihinden bu yana çok amansız savaşlar yürütülmüş. Werxelê’den Adilbeg’e, Mamreşo’dan Kartal’a kadar her yerde yürütülen bu savaşların izleri, hikayeleri, acıları ve zaferleri var. Bu yüzden Avaşîn’de nereye giderseniz gidin, en sakin zamanlarda dahi hep bir cengin içinde hissedersiniz kendinizi. Olur olmaz mermi sesleri duyar, on yıllar önce o topraklarda direnerek şehit düşen kahramanların gülüşlerine tanık olursunuz, belli belirsiz barut kokusu hissedersiniz belki. Yaşanmışlıklar tazedir, her seferinde size kendini hatırlatır. Kürdistan’ın bu görkemli dağlarında, özgürce yürüyebilmenizi sağlayan o kahramanlar her an ‘buradayım’ der size. 

 

Avaşîn’de 1 Mayıs 2021’de başlatılan saldırının 7. gününde bir grup gerilla ile beraber Kartal Tepesi’ne gitmiştik. Bize eşlik eden gerillalar, tırmandığımız yol boyunca adının neden Kartal olduğunu, 90’lardan bu yana bu alanda yaşanan şiddetli çatışmaları, burada konumlanan gerilla güçlerinin tüm zorluklara rağmen gösterdikleri fedakarlıkları ve savaş tünellerinin yapım aşamasında yaşananları anlatıyordu. O günün üzerinden henüz 10 gün geçmeden Mamreşo’ya eyleme giderken şehadete ulaşan Adil, “Bu düşmanın bir hedefi de Kartal Tepesi’dir, bu yüzden burada güçlü hazırlanmamız gerekiyor” diyordu. Yine bize eşlik eden Mervan da Kartal’ın tarihini anlatmaya devam ediyordu.

KARTAL’IN TAM YÜREĞİNDEKİ TÜNELLER

Kartal Tepesi, gerillalar tarafından özgürleştirilmeden önce Türk ordusunun o alanda koordine merkezi olarak kullandığı tepeydi. Tepenin coğrafik yapısının kartalın kanatlarını anımsattığı için bu tepeye ‘Kartal’ adını verilir. Gerçekten de özellikle Mervanos’dan ya da Mamreşo alanından baktığınızda bu tepenin sanki birazdan kanatlanıp uçacağını sanırsınız. İki yana açılan kartal kanatlarına benzer silsilesi ve her iki silsilenin arasında kartal başına benzeyen kayalıklar vardır. Şimdi gerillanın işgalci Türk ordusuna karşı direniş gösterdiği savaş tünelleri tam bu kayalıkların bulunduğu yerdedir. Yani Kartal’ın tam yüreğindedir...

90’lı yılların ilk yarısında çok şiddetli çatışmalar yaşanmış bu tepede. Yamaçlarından zirvesine kadar her yerde o savaşın kalıntıları var. Paslanmış doçka mermileri, eski savaş mevzileri, kemik parçaları... Bir de o yıllarda ARGK gerillalarının düşürdüğü helikopterin parçaları. Türk ordusu burada verdiği yüzlerce kaybın ardından bir de Skorsky düşürülünce bu tepedeki yenilgisini kabul etmek zorunda kalıp sağ kalan askerlerini tepeden geri çekiyor. Düşürülen helikopter ise şu an savaş tünellerinin bulunduğu alanın yaklaşık 200 metre aşağısındadır. O gün bugündür Kartal Tepesi, gerillanın savunması altındadır.

KARTAL KANAT GERİYORDU

Türk ordusu 23 Nisan’da işgal saldırısını başlattığı süreçte en aktif rol oynayan tepelerden biri oldu Kartal Tepesi. Mamreşo’nun ön cephe savunmasında yer alan Kartal’dan Mamreşo’daki işgalcilere karşı defalarca eylem gerçekleştirildi. Aynı zamanda elindeki az imkanlarla da o savaşı koordine etti ve Mamreşo direnişçilerine destek oldu. Yine Girê Sor ve Süleyman tepelerinde yaşanan savaşlarda, direnişin en büyük destekçisi Kartal Tepesi oldu. Kartal Tepesi’nde bulunan gerillalar, düşmanın kendi alanlarına da yöneleceğini bildikleri için bir yandan hazırlıklarını tamamlıyor, diğer yandan etrafındaki tepelerde yaşanan direnişleri desteklemeye çalışıyordu.

SERT VE YOĞUN YÖNELDİLER

Türk ordusu için hem tarihi hem de güncel olarak büyük anlam ifade ediyor olacak ki; 21 Ekim’de burada saldırı başlattıklarında, daha önce hiçbir yerde yönelmedikleri kadar sert ve yoğun bir şekilde bu tepedeki savaş tünellerine yöneldi. Kaybettikleri koordine tepelerinin, düşürülen helikopterlerinin ve verdikleri yüzlerce kaybın intikamını almak, yeni akıllarına gelmiş gibi ellerinde ne kadar teknik ve çeşit çeşit kimyasal gaz varsa birkaç saat içinde hepsini kullandılar. Türk askerleri Kartal Tepesi savaş tünellerinin üzerine gelmesinin üzerinden henüz 10 dakika geçmeden kimyasal gaz kullanmaya başladı. Savaşın ikinci günü tam 17 kez kimyasal ve zehirli gaz kullanarak Kartal Tepesi savaş tünellerinde direnen gerillaları imha etmeye çalıştı.