CANLI YAYIN

Riha'da on binler Newroz'da buluştu: Be Serok jiyan nabe!

Riha’da on binlerin katıldığı Newroz coşkusu devam ederken, konuşmalarda "Halk önderini istiyor. Tecridi direniş kıracak" mesajları verildi.

RIHA NEWROZU

Riha’da bu yıl “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” şiarıyla gerçekleştirilen ve on binlerin katıldığı Newroz kutlaması coşku ile devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde Newroz alanına gelmeye başlayan halk, dışarıda halayla bekleyişini sürdürdü. Saatler süren bekleyişin ardından halk, “Jin, jiyan, azadî” ve “Bîjî berxwedana zindanan” sloganlarıyla alana girmeye başladı. Yöresel ve ulusal renklerle kuşanan halk, müzik eşliğinde halay çekti.

Alanda 21 Mart 2017’deki Amed Newroz’unda polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut’un fotoğrafının yer aldığı “Sen daha baharın açmamış çiçeğisin Kemal” yazılı pankart taşındı. "Di dîrokêda li hember zordarîya Dehaqan me xewn û xeyalên xwe azadîye bi Newrozê xemilandîye” pankartının da açıldığı kutlamada, sık sık "Bijî berxwedana zîndanan", "Bijî Serok Apo", "Be Serok jiyan nabe", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana Rojava", "Bijî Kurdistan bimre koledari" sloganları atıldı.


 Açılış konuşmasını Newroz Tertip Komitesi Eşsözcüsü Ahmet Taş yaptı. “Newroz özgürlüktür, bu bir özgürlük yoludur” diyen Taş, Newroz’un tarihsel önemine değinerek, “Sömürü rejimleri, baskıcı, inkârcı ve tekçi anlayışlar artık miadını doldurmuştur. Tüm ezilen halkları, sınıf ve kültür temsilcilerini; en eski sömürge ve ezilen sınıf olan kadınları, ezilen mezhepleri ve diğer kültürel varlık sahiplerini, işçi sınıfının temsilcilerini ve sistemden dışlanan herkesi çıkışın yeni seçeneği olan Demokratik Modernite Sistemi’nde yer tutmaya, zihniyet ve formunu kazanmaya çağırıyorum. Zaman, özgürlük zamanıdır. Selam olsun bu sürece güç verenlere, yaşasın Newroz” diye konuştu.

'TECRİDİ DİRENİŞ KIRAR'

Devamında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha il eşbaşkanları Bekir Karakeçili ve Sema Aişeoğlu ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Riha il eşbaşkanları Sibep Sütpak ve Halil Yaşarer, halkı selamladı. Selamlama sonrası konuşan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Saliha Ayata, şunları söyledi: “Güneşin Newroz’u kutlu olsun. Riha bir Newroz kenti. Emine Şenyaşar’ın Newroz’unu kutluyoruz. Yaşasın direnen kadınlar. Kadınlar her zaman zulme karşı direndi ve direniyor. Kürt kadınlarının direnişi İmralı tecridini kıracak. Eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir. Bu uğurda bir çok arkadaşımız cezaevinde. En çok onların Newroz’u kutlu olsun. Sonuç ne olursa olsun muhteşem olacak. 21’inci Yüzyıl kadınların yüz yılı olacak. Jin jîyan azadî.”
Kutlama Sanatçı Emrah Yazar’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile devam etti.

'HALK ÖNDERİNİ İSTİYOR'

Riha Milletvekili Ömer Öcalan, "Sayın Öcalan konuşsun, çözümün önü açılsın. Halk önderini istiyor. Halk çözüm istiyor. Bu hakikattir. Sayın Öcalan muhataplığında halk çözüm bekliyor. Özgür, eşit ve birlikte yaşamak istiyoruz. Bunun için muhatap belli” dedi. Ömer Öcalan, devamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’ndaki mektubunu okudu.

Kutlamaya DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de mesaj gönderdi. Önder, gönderdiği mesajda “Sağlık sorunlarım olmasaydı aranızda olacaktım. Katılan herkesin Newroz’unu kutluyorum” dedi.

 Sürgünde olan Amed eski Belediye Başkanı Osman Baydemir’in gönderdiği mesaj izletildi. 

Newroz konuşmalar ve müzik dinletileriyle devam ediyor.