Scholz’dan Türk devletine ‘saldırıları durdurun’ çağrısı

Türk devletinin Rojava ile Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını “orantısız” ve “uluslararası hukuka aykırı” olarak değerlendiren Alman Başbakanı Olaf Scholz “Türkiye’nin saldırıları son bulmalı” çağrısını yaptı.

Kürt halkıyla dayanışmak ve Kürdistan’da barış çalışmalarında bulunmak için Alman ailelerin kurduğu Barış İçin Aileler Derneği, Türk devletinin Rojava ile Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarının son bulması için geçtiğimiz günlerde federal Alman hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’ye mektup göndermişti.

SPD yönetimini ve milletvekillerini harekete geçmeye çağıran ailelere yanıt Başbakan Olaf Scholz’dan geldi. Scholz’un SPD Genel Merkezi’nde bulunan ofisinden Başbakan Olaf Scholz imzasıyla gönderilen yazılı yanıtta şöyle denildi:

“Suriye ve Kuzey Irak'taki Kürt mevzilerine yönelik saldırılar orantısızdır ve uluslararası hukuk kapsamında değildir. Özellikle de saldırıların misilleme olarak duyurulması rahatsız edicidir.”

Özellikle 19 Kasım 2022’den bu yana Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Bölgelerini yoğun biçimde hedef alan saldırılar konusunda ilk kez konuşan Scholz devamla Türk devletine şu çağrıda bulundu:

“Etkilenen bölgelerdeki olası sivil kayıplardan endişe duyuyor ve Türkiye'yi saldırıları durdurmaya çağırıyoruz.”

Scholz’un aksine yine SPD’li olan İçişleri Bakanı Nancy Faeser 22 Kasım 2022’de Ankara’da yaptığı açıklamada “saldırılar orantılı olmalı” diyerek Türk devletinin işgal saldırılarına arka çıkmıştı.

ALMAN AİLELER: SÖZÜNÜZ TAKİPÇİSİ OLUN

Başbakan Scholz’un yanıtını memnuniyetle karşılayan Barış İçin Aileler Derneği ise federal Alman hükümetine “sözünüz takipçisi olun” çağrısını yaptı.

Ne SPD yöneticisi ne de Olaf Scholz’un şu ana kadar kamuoyu önünde bu kadar net ifadelerde bulanmadığına dikkat çeken aileler “Bizim açımızdan Alman hükümetinin sözlerini eylemleriyle takip etmesi ve her şeyden önce Türkiye'den saldırıları durdurmasını talep etmesi önemlidir” diye konuştular.

Scholz’un açıklamasına ilişkin benzer bir çağrı Berlin'deki Kürt halkıyla ilişkiler merkezi Civaka Azad’dan da geldi.

Scholz'un açıklamasını önemli bir işaret olarak gören Civaka Azad, Kuzey ve Doğu Suriye'de halka ve kritik altyapıya yönelik saldırılar devam ettiğine dikkat çekti.

Türkiye uluslararası hukuku çiğnemeye ve bölgede zaten yaygın olan insani krizi derinleştirmeye devam ettiği belirtilen açıklamada “Türkiye'nin saldırılarını durdurmak için şimdi pratik adımlar atılması gerekmektedir. Siyasi sonuçlara, yaptırımlara, silah sevkiyatının durdurulmasına ihtiyacı var” denildi.

Barış İçin Aileler Derneği (Familien für den Frieden) geçtiğimiz mayıs ayında Almanya’nın Kassel kentinde kurulmuştu.