Türk devleti istihbaratı KDP’den mi alıyor?

Türk devletinin saldırı sonucu hayatını kaybeden Êzidî Koordinasyonu üyesi Zeki Şengali’ye ilişkin yürütülen soruşturmada ortaya çıkan bilgilerin KDP’yi işaret ettiği iddia edildi.

Yeni Özgür Politika gazetesine yazan Xıdır Ali Şengali, KDP’nin Türk devleti için istihbarat topladığına dikkat çekti. Xıdır Ali Şengali, gazetenin Forum sayfasındaki yazısında Êzidî Koordinasyonu üyesi Zeki Şengali suikastine ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Şengali, 15 Ağustos günü Şengal’de hareket halindeyken Türk devletinin düzenlediği hava saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Xıdır Ali Şengali, özellikle KDP’nin Şengal’den ya da başka yerlerden savaştan kaçanlara sorduğu sorulara dikkat çekti. Sorulan 100 dolayında sorunun çoğunun Türk devletinin aradığı cevaplar olduğu kaydediliyor.

PARASTIN’IN SORDUĞU SORULAR

Şengali, “KDP’nin Şengal’den ya da başka yerlerden savaştan kaçanlara sorduğu soruların bir kısmına ulaşmış bulunuyoruz. HPG Şengal’den çıkmadan önce kaçan bir iki kişiye sorulan sorular da Şengal’de öz savunma güçlerinin eline geçmişti. Ele geçirilen sorulara bakıldığında ancak Türk devletinin sorabileceği sorular olduğu görülür” diye yazdı.

“Belki de o soruları soranlar KDP’lilerin yanında yer alan MİT elemanlarıdır” diyen Şengali, şunları ekliyor: “Çünkü MİT’le Parastın’ın ortak çalıştığını artık dünya alem bilmektedir. Hatta eskiden Parastın içinde MOSAD etkiliyken şimdi MİT etkili hale gelmiş değerlendirmeleri yapılmaktadır.”

Şengali’ye göre PKK’deki kadın-erkek ilişkisi, şkeftlerin nasıl yapıldığı, tünellerin nasıl yapıldığı, gerilla komutanları ve PKK yönetiminin hareket tarzı, nasıl haberleştikleri, nasıl toplandıkları ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi sorular, KDP’nin işine yarayacak sorular değil.

SIĞINAKLARIN YERİNİ KDP Mİ VERİYOR?

Şengali, “Kadın-erkek Kürt gerillaların yoldaşlık ilişkileri, siper arkadaşlıkları tamamen özgürlük ve demokrasi aşkı üzerine; peki KDP’nin Türk devleti ile ilişkileri hangi aşk üzerine?” diye sordu.

Sığınaklara ilişkin soruların KDP’nin ne işine yarayacağını sorgulayan Şengali, “Yoksa gerilla kamplarını Türk uçaklarına KDP istihbaratı mı vurduruyor?” diye sordu.

Şengali, şöyle devam etti: “Gerillalar sığınakları, tünelleri nasıl yapıyormuş; şkeftlerin yapılma tarzı nasılmış, gerilla komutanları ve PKK yönetiminin hareket tarzı nasılmış, yanlarında ne kadar güvenlik bulunduruyorlarmış. Bu tür sorular KDP’nin işine yaramayacağına göre bu sorulara verilen cevapları ne yapıyor? Yüz civarında soru soruluyor, çoğunluğu da Türk devletinin ihtiyaç duyduğu cevapları amaçlıyor.”

PARASTIN VE MİT İLİŞKİSİ

KDP istihbaratı Parastın ile MİT arasındaki ilişkilere dikkat çeken Şengali, Zeki Şengali’nin vurulmasının da KDP-MİT ilişkisinin bir sonucu olduğu yönündeki iddialara dikkat çekiyor.

“Yönetimler nasıl haberleşiyor, nasıl toplanıyor, nasıl hareket ediyorlar, nasıl yerlerde kalıyorlar, kaç kişi kalıyorlar gibi sorular TC’nin merak ettiği sorular. Çünkü şu anda Türk devletinin işi gücü yönetimlerin yerlerini tespit edip oraları bombalatmak. Türk devleti bu iş için ‘liderlik birimi’ kurmuş. Bilgiler bu liderlik biriminde toplanıyor. Parastın da şimdi bu liderlik birimine bilgi aktarıyormuş. Parastın’ın PKK masasından sorumlu kişisi doğrudan MİT’le ilişkili ve her hafta toplantı yapıyorlarmış. Yakalanan MİT’çilerin bu yönlü birçok bilgi verdiği söyleniyor. HPG’nin elindeki MİT’çilerin en fazla da KDP ilişkileri konusunda bilgi verdiğini söyleyenler var. Bu nedenle de Zeki Şengali’nin vurdurulmasının KDP-MİT ilişkisiyle olduğu iddia ediliyor. KDP ile MİT bu düzeyde ilişkisi olmasaydı gerilladan kopan ve KDP eline düşenlerin sorgulamasında çoğu Türk devletinin işine yarayacak sorular sorulmazdı.”

“PKK’de kimlerin uyuşturucu trafiği yaptığı” yönündeki soruyu da değerlendiren Şengali, şöyle yazdı: “Sorulan soruların MİT kökenli olduğunu akla getiren sorulardan biri de; PKK içinde uyuşturucu kaçakçılığını kimler yapıyor; PKK gerillalara esrar vererek mi eyleme gönderiyor sorusudur. Bilindiği gibi Türk devleti yıllardır PKK’nin uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı yalanını kara propaganda olarak sürekli dillendirmektedir.”

PKK’NİN EĞİTİM YAPTIĞI YERLERİ SORUYORLAR

PKK’nin eğitim yaptığı yerlerin özellikle sorulduğunu belirten Şengali, Türk devletinin de en fazla bu yerleri tespit etmeye çalıştığını hatırlatıyor.

Şengali, “Türk devleti de KDP’nin Türkiye’ye teslim ettiklerine bu soruları soruyor. Öğrendiğimiz kadarıyla KDP’nin sorduğu soruların çoğunluğu Türk devletinin gözaltına aldıklarına işkence altında sorduğu sorulardır. Aslında KDP sorduğu sorularla sadece PKK düşmanlığını ortaya koymuyor; Kürt düşmanlarıyla nasıl bir ilişki içinde olduğunu da gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

YNK DE TÜRK DEVLETİNE HEDEF OLARAK GÖSTERİLİYOR

Şengali’nin verdiği bilgilere göre KDP, YNK’yi de Türk devletine hedef olarak göstermiş: “Özcesi bazı kaynaklardan elde ettiğimiz bu sorular KDP için utanç vericidir. Eğer bu sorular KDP’nin bilgisi dışında soruluyorsa o zaman Parastın başta MİT olmak üzere başka istihbarat örgütlerinin kontrolüne girmiştir. Bu da tabi sadece PKK için değil tüm Kürt halkı ve siyasi güçler için de tehlikelidir. Çünkü sorular içinde YNK’yi ilgilendiren birkaç soru da bulunmaktadır. YNK açıkça Türk devletine hedef gösterilmektedir.”

KDP’NİN BU İŞİN İÇİNDE OLDUĞU KUŞKUSU ARTTI

Şengali, şöyle noktalıyor: “Mâm Zeki Şengali’nin katledilmesi ile ilgili soruşturmada KDP’ye yakın kişilerden kuşkulanıldığını görüyoruz. Yapılan araştırmalarda Parastın içinde MİT’le ilişkili kişilerin bu saldırıda parmağının olacağı yargısı ortaya çıkıyormuş. Çünkü Mâm Zeki herhangi sabit bir yerde vurulmuyor. Hareket halindeki bir arabada vuruluyor. Dolayısıyla istihbaratın taze olduğu kesindir. Başka yerde olduğu gibi, keşif uçağı tespit edip uçaklar vurmuyor. Çünkü o alanda KDP’lilerin de, Iraklıların da arabaları geçiyor. Bu nedenle sıcak bilgi olmadan o saldırı olamaz. Dolayısıyla istihbarat Koço katliamının yıl dönümü için toplananlar ve Şengal çevresinde bulunanlar tarafından verilebilir. O alanda da KDP ile ilişkili birçok kişi ve çevre var. Şengal veya başka yerlerde kopan gerillalara sorulan sorular KDP’nin bu işin içinde olabileceği kuşkusunu yükseltmektedir.”