Türk devletinin saldırılarında can veren Kürt çocukları

AKP-MHP iktidarı, Türkiye ve Kurdistan’ı anne ve babaların devlet terörüyle can veren çocuklarını toprağa verdikleri bir ülke haline getirdi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu haklardır. Eğitim, sağlık, yaşama, barınma hakkı gibi. Kürt çocuklarının bu haklara sahip olması gerekirken, 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti dönemi ve 22 yıllık AKP-MHP  döneminde Kurdistan ve Türkiye toprakları Kürt çocuklarına mezar oldu. Başta Zilan ve Dersim soykırımlarında on binlerce Kürt çocuğu katledilirken, AKP iktidarı döneminde başta Roboskî’de olmak üzere Kurdistan’da yüzlerce Kürt çocuğu devlet güçleri tarafından katledildi.

 ERDOĞAN, KÜRT ÇOCUKLARINI HEDEF GÖSTERDİ

Türk devleti, Kürt çocukları katletmekten hiçbir zaman geri durmadı. Erdoğan, 2006 yılında yaptığı konuşmada, ‘Kadın da olsa, çocuk da olsa gözlerinin yaşına bakılmayacaktır' dedikten sonra çocuk infazları sistematik hale geldi. Erdoğan’ın bu sözü devlet politikası haline getirilerek Kürt çocuklarına yönelik infazlar doğrudan yapılmaya başlandı.

ÇOCUK İNFAZLARI SİSTEMATİK HALE GELDİ

Erdoğan’ın Kürt çocuklarını hedef göstermesi ve AKP döneminde çıkarılan “güvenlik önlemleri” de çocuk ölümlerinin artmasına neden oldu. Kürt çocuklarını katleden devlet güçleri, AKP ve yargı tarafından korundu, ödüllendirildi, yeni ölümlere teşvik edildi. Kimisi evinin içinde infaz edildi, kimisi sokakta oynarken, kimisi ekmek almaya giderken, kimisi hayvanlarına bakarken, kimisi köyünde evinin önünde, kimisi annesinin kucağında ya da babasının yanında öldürüldü. Bu ölümler AKP’ye yetmedi. Kürt kentlerini askeri kışlara çeviren AKP, bu kentlere yığdığı askeri araçlarda Kürt çocuklarını katletmeye başladı. Kurdistan’ın birçok kentinde zırhlı araç çarpması sonucu onlarca Kürt çocuğu yaşamını yitirdi.  Zırhlı araç çarpması sonucu İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi verilerine göre son 15 yılda Kürt kentlerinde 21 çocuk yaşamını yitirdi, 23 çocuk da yaralandı.

 AKP, ÇOCUK KATİLLERİNİ KORUDU

 AKP’nin görevde olduğu 2004-2015 yılları arasında Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) verilerine göre en az 241 çocuk polis veya asker tarafından öldürüldü. TİHV bu verileri verirken, diğer STK'lerin verilerine göre 477 çocuk devlet tarafından öldürüldü.  Bu çocuklar arasında 12 yaşında bedenine 13 kurşun sıkılarak öldürülen Uğur Kaymaz, karakoldan atılan havan mermisiyle katledilen Ceylan Önkol, Roboskî'de bombalanan 19 çocuk, 2013 yılında Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Berkin Elvan, cenazesi buzdolabında saklanan Cemile Çağırga da vardı. Ayrıca İHD ile TİHV'in soykırımcı saldırılar sırasında  eriştikleri verilere göre en az 80 çocuk yaşamını yitirdi. Yargılamaların hepsi de cezasızlık ile sonuçlandı, katiller ödüllendirildi ve terfi etti. Tutuklanmayan çocuk katilleri yeniden Kürt çocuklarını katletmek için Kurdistan kentlerine gönderildi.

 ASİMİLASYON POLİTİKASI UYGULANDI

AKP, 22 yıldır Kurdistan kentlerini adeta savaş alanına çevirdi. Bu yıllar arasında çocuk, kadın, yaşlı, genç ayrımı yapmadan katliamlarına devam eden AKP, Kürt çocuklarına asimilasyon politikasını uygulamaya devam etti. Türk devletinin tarihi boyunca asimilasyon politikası merkezi haline getirilen yatılı okullarda Kürt çocukları işkence ile zorla Türkleştirilmeye çalışıldı. Yine Kürt belediyelerin bünyesinde kurulan Kürtçe kreşler ile Kürtçe okullar kapatıldı. Kürtçe kreşlerin ve okulların kapatılması ile Kürt çocuklarının eğitim alması engellendi. Türk okullarında Kürt çocuklarına Türkçe öğretildi.

UYUŞTURUCU TEŞVİK EDİLDİ

AKP, Kürt kentlerinde uyuşturucu kullanımını da teşvik etti. Başta okul önleri olmak üzere Kurdistan kentlerinde uyuşturucu maddeler devlet görevlileri tarafından ya da kontrolü altında Kürt çocuklarına satılarak, binlerce çocuk madde bağımlısı haline getirildi.

ÇOCUK İŞÇİ KATLİAMI

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre AKP iktidarı döneminde en az 909 çocuk hayatını kaybetti. AKP bu politikayla ülkeyi adeta çocuk mezarlığına çevirdi.
AKP’nin Kürt çocuklarına düşmanlığı bunlarla bitmiyor. Kürt çocuklarını katletme, uyuşturucuya alıştırma ve asimilasyon politikası ile yetinmeyen AKP, bu sefer de halkı açlıkla cezalandırmaya başladı. Kurdistan kentlerinde çalışan on binlerce Kürt emekçisini işten çıkartarak, sınır kapılarını kapatarak, ticareti yasaklayarak halkı açlıkla terbiye etmeye çalıştı. Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle binlerce Kürt çocuğu birçok iş kolunda çalışmak zorunda kaldı. Çocuk yaşlarda çalışmak zorunda kalan çocuklar, bu iş yerlerinde yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

AKP DÖNEMİNDE DEVLETİN KATLETTİĞİ ÇOCUKLAR

AKP iktidarı döneminde devlet güçleri tarafından katledilen çocuklardan bazıları şunlar:

"Uğur Kaymaz (12),
Zilan Demir (8)
Şilan Demir
Mizgin Demir
Evin Dilan Demir
Nazar Çetinkaya (2)
Nazlı Çetinkaya (4)
Abdullah Çetinkaya (9 Aylık)
Hasan Marangoz (14)
Abdullah Duran (9)
Enes Ata (8)
İsmail Erkek (8)
Mart: Fatih Tekin (3)
Ahmet Araç (17)
Mahsum Mızrak (17)
Emrah Fidan (17)
Mizgin Özbek (10)
Abdülsamet Erip (14)
Maziye Aslan (8),
Ceylan Önkol (12)
Mehmet Uytun (18 aylık),
Mehmet Nuri Tamçoban (14)
Oğuzcan Akyürek (13),
3 Haziran: Diren Basan (14), Şırnak,
Berkin Elvan (15)."

Roboskî Katliamı'nda katledilen çocukların isimleri de şöyle:

"Özcan Uysal (18)
Celal Encü (15)
Erkan Encü (13)
Adem And (15)
Mehmet Encü (15)
Şervan Encü (16)
Cemal Encü (16)
Şıvan Encü (14)
Bilal Encü (15)
Mahsum Encü (16)
Salih Encü (17)
Serhat Encü (17)
Savaş Encü (15)
Çetin Encü (12)
Bedran Encü (12)
Hüseyin Encü (18)
Aslan Encü (15)
Orhan Encü (15)
Fadıl Encü (16)
Vedat Encü (16)
Cihan Encü (16)
Erkan Encü (13)."