Özerk Yönetim’den Erdoğan’ın NATO’daki ‘ırkçı’ vetosuna tepki

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türk devletinin Kürt düşmanlığı üzerinden Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkmasına tepki gösterdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yaptığı yazılı açıklamada “AKP hükümetinin bölge halkına, yapılarına ve özellikle Kürt halkına yönelik ırkçı, inkarcı ve şovenist politikaları kamuoyunda bir kez daha netlik kazandı” dedi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Uluslararası hukuk örgütlerinin delilleri, Türk devletinin Selefi cihatçı gruplarla işbirliği yaparak bölge halklarına karşı işlediği, savaş suçu ve insanlığa karşı suç boyutuna kadar inen suçların en görünür göstergesidir.

Aynı zamanda Ortadoğu'daki bu gruplarla ve özellikle terör örgütü DAİŞ, Cebhet El-Nusra, Heyet Tahrir El Şam gibi olan ilişkisinin seviyesini de gösteriyor. Türk devleti bunu yaparak bölgede inkarcı, ırkçı ve diktatörlük standartlarına uygun yeni politikalar geliştirmeye, bölgeyi ve dünyayı uzun vadeli tehlikeli savaşlara sürüklemeye çalışmaktadır.

AKP'nin iç ve dış politikasının bir parçası olarak Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini reddeden bir açıklama yaptı.

Bu, Erdoğan'ın, QSD ile birlikte DAİŞ ve terörle mücadele için uluslararası çabalara katılan ülkelere karşı kendi siyasi şantaj standartlarına uygun dünya politikaları izlemek istediğinin bir başka işaretidir. Öte yandan, bölge halkının, özellikle de Kürt halkının mücadelesini ve uluslararası hukuka, insan hakları hukukuna uygun insan hakları hareketini şovenist ve terör eylemleri olarak göstermeye çalışıyor.

NATO'nun politikalarına uygun hareket edebileceği bir ortam yaratmaya çalışıyor. Erdoğan'ın politikaları, dünya terör sistemine ve onun gizli hücrelerine karşı uluslararası çabaları zayıflatacak, terörü yeniden canlandıracak ve demografiyi değiştirmek, bölgeyi ve dünyayı daha tehlikeli savaşlara sürüklemek için diktatörce politikalarını uygulayacaktır.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bölgede yaşayan tüm halklar ve uluslararası kamuoyu ile birlikte DAİŞ gibi terör gruplarını yok etmek, Suriye’de ve Ortadoğu’da kalıcı istikrar ve barış ortamını sağlamak için çabalarını sürdürmektedir. Öte yandan dünya kamuoyuna Erdoğan’ın NATO’yu kendine göre dizayn etme çabalarına karşı harekete geçme çağrısında bulunuyoruz.”