Özgürleşen Baxoz’da yaşamı yeniliyorlar

Dêrazor’un Baxoz bölgesinde yaşayan Şems El Hemud ve oğlu Tamir Haşim El Etawi, QSD tarafından özgürleştirilen topraklarında yaşamlarını yeniden örüyor.

DAİŞ zulmünün mağdurlarından biri de Dêrazor’un Baxoz bölgesinde yaşayan Şems El Hemud ile oğlu Tamir Haşim El Etawi.

56 yaşındaki Şems El Hemud, 6 çocuk annesi. Çocuklarından Tamir Haşim El Etawi, felçli ve yürüyemiyor. Ailesine ve felçli çocuğuna bakmak için kamış topluyor. Topladığı kamışlardan hasır yaparak bazı ihtiyaçlarını karşılıyor. Dört yıldır bu işi yapan Şems Ana, yaptığı hasırları metresi 2-3 bin Suriye Lirası’ndan satıyor.

DAİŞ saldırıları yüzünde evleri yıkılan Şems El Hemud ve ailesi, yaralarını sarıyor; yeni taşındıkları evde yaşamlarını yeniden örüyor. Şems El Hemud, “DAİŞ buradayken çalışmam engelleniyordu. Kara çarşaf giyerek kapalı ortamda çalışıyordum. Buralar DAİŞ’ten özgürleştirildi ve şimdi özgürce evimin önünde rahat bir şekilde işimi yapabiliyorum” diyor.

Tamir Haşim El Etawi, 2014’te Lübnan’da çalışırken iskeleden düşer ve yaralanır. Felç kalan Tamir, yaklaşık 7 yıldır yürüyemiyor. DAİŞ, Dêrazor’u işgale başladığında Tamir Haşim El Etawi, kaçak olarak Qamişlo’ya gitmeye çalışır. Fiziksel durumundan dolayı oldukça zor bir yolculuğa başlar. Yolda Suriye rejim askerlerince yakalanır ve tutuklanarak Şam’a gönderilir. İki ay tutuklu kalan Tamir Haşim, ödediği 800 bin Suriye Lirası (3 bin dolar) karşılığında serbest bırakılır.

Tamir Haşim, şimdi annesi hasır yaparken ona yardım ediyor. Anne oğul yaşadıkları zulme rağmen topraklarında kalmanın mutluluğunu yaşıyor.