ABD’de vurulan Spronsen’den YPJ’ye övgü!

ABD’nin Washington eyaletindeki Tacoma şehrinde göçmen gözaltı merkezine yönelik eylem sırasında polisin vurarak öldürdüğü anarşist anti-faşist Willem Van Spronsen’in yayınladığı manifestoda YPJ’yi öven ifadeler dikkat çekti.

69 yaşındaki anarşist Willem Van Spronsen önceki gün Washington Vashon Adası’ndaki ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Tacoma Kuzeybatı Geri Gönderme Merkezi’ne yönelik sabotaj eylemi düzenlemek isterken polis tarafından vuruldu.

ABD basınına göre olay şöyle gelişmişti; Willem Van Spronsen patlayıcılarla gözaltı merkezine yakın bir aracı kundaklamasının üzerine emniyet yetkilileri sabah 04.00 sularında olay yerine çağrıldı. Van Spronsen’in binanın dışındaki büyük bir propan tankını yakmaya kalkıştığı iddia edildi. Van Spronsen’un hedefindeki Tacoma Kuzeybatı Gözaltı Merkezi uzun yıllardır göçmenlerin sınır dışı edilmesi için çalışıyordu.

Olaydan yaklaşık 6 saat önce söz konusu merkezinin önünde sınır dışı etme karşıtı bir gösteri de gerçekleşmişti. Merkezin sürekli sivil gösterilerin hedefindeki olduğunun bilinmesine rağmen 4 polisin silahlarının şarjörü boşalıncaya dek Van Spronsen’a ateş etmesi dikkat çekti. ABD polisinin ağır bir yargısız infaz sicilinin olduğu göz önüne alındığında, Spronsen’in vurulması konusunda da polisin yöntemleri zan altında bulunuyor.

Olay yerinde hayatını kaybeden Spronsen’un 13 Temmuz 2019 tarihli bir manifestosu ortaya çıktı.

“Yanlış var ve doğru var… Kötülüğün güçlerine karşı harekete geçme zamanı” sözleriyle başlayan manifestoda Rojava Kürdistan’ın kadın savunma gücü YPJ için de şu ifadeler yer aldı:

“Ben aklı havada bir hayalperestim, sevgiye ve kurtuluşa inanıyorum. Kazanacağımıza inanıyorum. Devrimci olduğum için çok mutluyum… Hepimiz YPJ kahramanlarının fotoğraflarına bakmalıyız, titremeli ve hayallerimizin imkansız olduğunu mu düşünmeliyiz?.. Bu faşist holiganların devlet adına veya devlet tarafından desteklenerek ve korunarak sokaklarımızda savunmasız insanlara saldırdığı bu günlerde, çok karlı geri gönderme / toplama kampları ve bilime karşı savaş günlerinde, bu umutsuzluk, boş çaba ve bitmeyen özlem günlerinde, faşizmin görünür yükselişini yaşıyoruz.”