Arap aydın ve kuruluşlardan Arap toplumuna çağrı

165 Arap aydın ve sivil toplum kuruluşu, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları karşısında Arap devletlerini ve toplumunu sorumluluk almaya çağırdı.

Aralarında hukukçu, aktivist, yazar, parti, örgüt ve derneklerin de bulunduğu 165 Arap aydın ve sivil toplum kuruluşu, yaptığı ortak açıklama ile işgalci Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu.

SALDIRILARA DUR DENİLMELİ

Açıklamada, “İnsan haklarının korunmasının temel şartı toprağın korunmasıdır. Bizler de toprağımıza ve onurumuza bağlıyız. Biz hukukçu, gazeteciler, sivil toplum aktivistleri, aydınlar, yazarlar, partiler, örgütler, dernekler ve özgür dünyanın bağımsız şahsiyetleri olarak uluslararası ve Arap toplumu, devletler ve kuruluşlarını Türkiye'nin tehditlerini sınırlamaya çağırıyoruz. Sosyal ve insani bir felakete yol açacağı için Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik olası bir askeri operasyona dur denilmelidir” denildi.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı tehditlerine dikkat çekilen açıklamada, "İnsan haklarına, kültüre ve inançlara saygı duymayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgal etmekle tehdit ediyor. Farklı etnik köken ve inançtan yaklaşık 2,5 milyonluk bir alanı tehdit etmektedir. Kürtler, Araplar, Asuriler, Süryaniler, Çeçenler, Ermeniler ve Türkmenler de dahil olmak üzere barış içinde yaşayan halklara yönelik tehditlere son verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

'DAİŞ İLE MÜCADELEYİ ZAYIFLATACAK'

Açıklamaya imza atanlar, göç tehlikesi altındaki milyonların endişelerini dile getirerek, "Olası operasyonlar asıl nüfusu katletmeyi ve terör örgütü DAİŞ ile ülke içinde ve dışında mücadele çalışmalarını zayıflatmayı amaçlıyor. Suriye’de milyonlarca insan yerinden ediliyor ve istikrarsızlık yaratılıyor" dedi.

Açıklamada, Ankara'nın yürüttüğü "operasyonun" bölgede çatışmalara yol açacağı gibi aşırılık yanlısı örgütlerin yeniden canlanmasına, bölgesel ve uluslararası güvenliğe zarar vereceğine de yer verildi.

Arap örgütleri ve aydınları, Suriye'ye yönelik saldırılara son verilmesi çağrısında bulunarak, "Suriye krizini barışçıl yollarla ve diyalog yoluyla çözmek için uluslararası ve bölgesel çalışmaların yanı sıra, Suriye krizine siyasi çözümü ön gören 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi'nin kararına göre hareket edilmelidir. Uluslararası toplumu Türkiye'nin Suriye'ye yönelik saldırılarını durdurmaya ve Türk kamuoyunu bu alanlarda sorumluluk almaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.