Ferhad Şiblî ‘intikam’ sloganıyla uğurlandı

Şehit Ferhad Şiblî'nin cenazesi Şehit Xebat Derik Şehitliği’nde binlerin “intikam” sloganı eşliğinde toprağa verildi.

Türk devletinin Süleymaniye’nin Kelar ilçesinde SİHA ile düzenlediği saldırıda şehit düşen Ferhat Şiblî, Şehîd Xebat Dêrik Şehitliğinde düzenlenen görkemli törenle toprağa verildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin her alanından gelen binlerce kişi, Özerk Yönetim temsilcileri, MSD, QSD, YPG, YPJ, Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni partilerinin temsilcileri, yurtsever şahsiyetler, Kürt, Arap ve Suriyeli aşiretlerin kanaat önderleri ve şehit aileleri, şehit Ferhad Şiblî'nin cenazesini almak üzere Dêrik Hastanesi önünde toplandı.

Cenaze töreni nedeniyle şehir esnafının tamamı dükkanlarını açmadı.

Şehit Ferhad'ın Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin bayrağı ve çiçeklerle süslenmiş tabutu Dêrik sokaklarında geçerken direniş ve intikam sloganları atıldı.

Konvoylar eşliğinde Şehit Xebat Dêrik Şehitliği’ne getirilen şehit için cenaze töreni düzenlendi.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Selma Xelîl, “Şehit Ferhad vatansever bir aileden geliyor. 30 yıl boyunca, Kuzey ve Doğu Suriye ve Kürdistan'da devrim saflarında mücadele etti” dedi.

Şehitlerin mücadelelerini sürdüreceklerini ve sessiz kalmayacaklarının altını çizen Selma Xelîl, Kuzey ve Doğu Suriye'deki kazanımların korunması çağrısını yaptı.

İZİNDEN GİTME SÖZÜ

Törende konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Yönetim Kurulu Üyesi Aldar Xelîl, "Şehit Ferhad’ın mücadelesini sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. Şehit Ferhad, şehit Hisên Şawîş ve kardeşi İsam'ın izinden gitti. Her yerde mücadele etti, ömrü boyunca devrimci mücadeleye hizmet etti. Şehit Ferhad'ın da dediği gibi başaracağız" diye konuştu.

Aldar Xelîl, “Düşmanlara sesleniyoruz bir Ferhad gitti, binlerce Ferhad mücadeleyi sürdürüyor. Burada toplanan herkes birer Ferhad’tır. Düşmanlara söylüyoruz, pişman olacaksınız çünkü devrimci halklara düşmanlık ediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çeken Xelîl, "Erdoğan Suriye'ye 30 km geçeceğini söyledi ama durmayacaktır. Tek çözüm yolu, toplumsal örgütlenmeyi güçlendirmektir" dedi.

Dün gerçekleştirdikleri kongrede devrimci halk savaşı ilkesine göre mücadeleyi sürdüreceklerinin sözünü verdiklerini dile getiren Aldar Xelîl, tüm Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni halklarının Ferhad Şiblî gibi mücadele edeceklerinin altını çizdi.

İşgalci devletlerle ortaklık edenlerin sonunun yaklaştığını vurgulayan Xelîk, "Düşmanın ortakları önünü göremeyecek, yolunu şaşıracaktır. Örgütümüzü ve mücadelemizi güçlendireceğiz" dedi.

Özerk Yönetim’in Şam hükümetiyle yapacağı siyasi çözüm arayışlarına değinen Aldar Xelîl,, "Şimdi Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm halklarına karşı duran Erdoğan'a karşı durmalıyız. Erdoğan Neo Osmanlı projeleriyle bölgeyi kontrol etmek istiyor. İlk ve son seçeneğimiz özgürlük ve demokrasi mücadelesini güçlendirmektir."

İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERİ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ebid Hamid El Mihbaş, şehit Ferhad'ın ailesine, Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm halklarına başsağlığı dileklerini ileterek Şehit Ferhad’ın tüm halka ve mücadeleye örnek olduğunu söyledi.

Şehit Ferhad'ın gençliğinden bu yana mücadelesine şahitlik ettiğini vurgulayan El-Mihbaş, “İşgalci Türk devleti başarısız oldu. Her yenilgi ya da kriz sırasında Ferhad gibi gerçek devrimcileri hedef alıyorlar. Kayıplarını göstermek ve kendilerini ülkelerinde başarılı göstermek için bu tür oyunlara girişiyorlar”  şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumu, yasal ve insani yardım kuruluşlarını görevlerini yerine getirmeye çağıran El-Mihbaş, kurumların işgalci Türk devletine müdahale etmesi ve  işgal saldırı ve ihlallerine son verdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hewlêr ve Bağdat hükümetlerine seslenen El-Mihbaş, hükümet yetkililerini topraklarında işlenen suçlara karşı tavır almaya çağırdı.

El-Mihbaş, Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê gibi işgal altındaki bölgeleri özgürleştireceklerinin sözünü verdi.

‘ŞEHİT FERHAD’IN İNTİKAMINI ALACAĞIZ’

YPG Sözcüsü Nûrî Mehmûd, “Bugün özgür bir mücadeleciyi uğurlamak için buradayız. Tarih bu mücadeleciyi unutmayacaktır. Şehit Ferhad’ı hiçbir zaman moralsiz görmedik. Her zaman mücadele etti” diye konuştu.

Şehit Ferhad’ın Kürdistan’ın her yerine mührünü bastığını vurgulayan Mehmûd, “Şehit Ferhat özgür yaşam felsefesinin inşasında rol oynadı. O, vicdanlarımızda hep canlı kalmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de askeri güçlerin kuruluşunda Şehit Ferhad’ın önemli rol oynadığına işaret eden Nûrî Mehmûd, “Düşmanımız halkın mücadele öncülerini, yurtseverleri, aydın ve halkına hizmet eden siyasetçileri her zaman hedef almayı sürdürüyor” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye halklarına düşmana karşı mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Mehmûd, “Askeri güçlerimiz Şehit Ferhad’ın intikamını almaya her zaman hazırdır. Biz özgürlük mücadelesi veriyoruz. Seferberlik savaşını devrimci halk savaşı temelinde yürütüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

‘BİR FERHAD ŞEHİT OLDU BİNLERCE FERHAD VAR’

Konuşmaların ardından şehadet belgesi okunarak Şehit Ferhad’ın annesi Şêrîn’e teslim edildi. Şehadetnameyi alan anne Şêrîn, “Kuzey ve Doğu Suriye halklarına onca yolu kat ederek buraya aktıkları için teşekkür ediyorum. Buradan bir kez daha mücadeleyi sürdüreceğimizi vurgulamak istiyorum. Bir Ferhad şehit oldu. Binlerce Ferhad şehit olmak için mücadeleyi sürdürüyor” dedi.

Törenin sonunda şehit Ferhad’ın cenazesi omuzlanarak defnedileceği yere kadar taşındı. Sloganlar eşliğinde Şehit Ferhad, doğduğu topraklara emanet edildi.