Hesekê ve Şehba’da işgal saldırıları protesto edildi

Şehba ve Hesekê’de yürüyen binlerce kişi, KDP’nin işgalci Türk devletiyle işbirliğini kınayarak, KDP’nin şehitlere ihanet ve bölge halkının kazanımlarını yok ettiğini vurguladı.

Türk devletinin KDP’nin işbirliğiyle Medya Savunma Alanlarına saldırısı, Hesekê ve Şehba’da yürüyen binlerce kişi tarafından kınandı, HPG gerillalarının direnişi selamlandı.

ŞEHBA

Efrîn Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde binlerce kişi, KDP’nin işgalci Türk devleti ile Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarını kınamak ve gerilla direnişini selamlamak için sokaklara çıktı.

Yürüyüş, Ehdas ilçesi ile Til Qerah köyü arasındaki ana yoldan başladı. Halk, PKK bayrakları, Şehit Aileleri Meclisi, Önder Abdullah Öcalan’ın posterlerini, KDP ihanetini kınayan ve gerilla direnişini selamlayan pankartlar taşıdı.

İşlek caddeler boyunca devam eden yürüyüş, Til Sosin köyündeki Serdem Kampı önünde mitinge dönüştü.

Efrîn Şehit Aileleri Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Xelil İsa, alanlara çıkmanın Türk işgaline ve KDP ihanetine en sert tepki olduğunu belirterek, "Tarih Barzani ailesinin, şehit ailelerine ve şehitlere ihanetini yazacak. Kürt halkı bu ihaneti unutmayacaktır. Barzani ailesi bir gün bu ihanetin hesabını verecek" şeklinde konuştu.

Efrîn Meclisi adına konuşan Şadiya İbrahim, "İşgalci Türk devleti gerillalara her saldırdığında, gerillalar onlara ağır kayıplar veriyor ve onları kaçmaya zorluyor. Türk devleti bir kez daha Barzani ailesinin desteğiyle gerillalara saldırıyor" ifadelerini kullandı.

Kürt halkının ve şehit ailelerinin Barzani ailesinin Türk devletinin yanında nasıl durduğunu ve Kürt soykırımını desteklediğini gördüğünü söyleyen Şadiya İbrahim, “Şehba'dan Kürdistan dağlarına kadar biz Efrîn halkı, bedeli ödemeye ve işgale karşı mücadelede çocuklarımızın yanında olmaya hazırız" dedi.

Miting, ihaneti kınayan ve gerilla direnişini selamlayan sloganların atılmasıyla sona erdi.

HESEKÊ

Kuzey ve Doğu Suriye halkı, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) işbirliğine ve işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı 12 Nisan’dan bu yana alanlara akıyor.

Şehit Aileleri Meclisi’nin çağrısı üzerine Hesekê’de binlerce yurttaş, “Türk devletiyle anlaşma, bütün halklara düşmanlıktır” şiarıyla eylem düzenledi.

KDP’nin ortaklığıyla işgalci Türk devletinin iki gündür Medya Savunma Alanlarına dönük saldırıların kınandığı gösteriye, şehit aileleri, sivil toplum ve askeri merkezlerin üyeleri, partiler ve binlerce yurttaş katıldı.

Sînalko Kavşağı’nda yürüyüşe geçen kitle Nasra Mahallesi’ndeki Önder Öcalan Parkı’na kadar ilerledi. Burada Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Kongra Star adına konuşmalar yapıldı.

Kongra Star adına konuşan Hesekê Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Semer El-Abdullah, işgalci Türk devletinin Osmanlı hayalini yeniden canlandırmak istediğine işaret ederek, “Türk devleti KDP işbirliğiyle Medya Savunma Alanlarına geniş saldırılar başlattı. Ancak amacı Başûrê Kürdistan’ı işgal etmektir. Bu saldırılar Başûrê Kurdistan Başbakanı Mesrûr Barzanî, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile görüştükten sonra gerçekleşti” dedi.

Semer El-Abdullah, 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Êzidî soykırımı yapmasının sebebinin Kazimî hükümeti ve KDP olduğunu kaydetti.

PYD adına konuşan Cizre Bölgesi İçişleri Komitesi Eşbaşkanı Kenan Berekat ise, Türk devletinin Şengal’i kontrol etme girişimini Kazimî hükümeti ve KDP üzerinden devam ettirdiğini ve bunun başlangıcının 9 Ekim 2020’deki anlaşma olduğunu belirtti.

KDP’ye izlediği siyasetten vazgeçmesi çağrısında bulunan konuşmacılar, KDP’nin işgalci Türk devletiyle ortaklığını şehitlere ihanet ve bölgedeki kazanımları yok etmek olarak adlandırdı.