KDP eliyle yitirilen fedailer – IV

KDP’nin ihanet saldırılarında kardeşini yitiren Firyal Ehmed, Kürdistan halklarına seslenerek, “30 yıldır düşmanla bir olup Kürtlüğe ve Kürdistan’a ihanet edenlere hesap sormanın vakti” dedi.

KDP’nin gerçekleştirdiği ihanet saldırılarında yakınlarını kaybeden Rojavalı gerilla aileleri, Kürtlük dışında her işi yapan ve düşmanla işbirliği yapan ihanetçilere karşı mücadelenin büyütülmesi ve hesap sorulması gerektiğini ifade etti.

KDP’nin ihanet saldırılarında yitirilen gerillalardan biri de Efrînli Mustafa Ehmed; gerilladaki adıyla Diyar. 1971 Efrîn Basuta doğumlu Mustafa, yurtsever bir ailede büyüdü. Henüz küçük yaştayken Kürt Özgürlük Hareketi’nin kadrolarının Rojava’ya gelişiyle mücadele arayışı içerisine girdi. Kültür çalışmalarında da yer alan Mustafa Ehmed, 1993 yılında özgürlük mücadelesine katıldı.

Efrîn ve Halep’de 3 yıl hareketin örgütleme faaliyetlerine katıldıktan sonra 1996 yılında Güney Kürdistan’a geçen Mustafa Ehmed, 1997 yılında KDP güçlerinin Zap bölgesine dönük saldırısında 9 arkadaşıyla birlikte şehit düştü.

YAŞAMIN HER ALANINDA MÜCADELECİYDİ

Firyal Ehmed kardeşi Şehit Diyar’ı şu ifadelerle anlattı: “8 kardeştik, en büyüğümüz oydu. Yaşamın her alanında mücadeleciydi. Tüm kardeşlerini sahipler, korurdu. Sadece kardeşleri de değil, arkadaşlarına karşı da öyleydi. İyi bir örgütleyiciydi. Tüm arkadaşlarıyla toplanarak kitap okuyorlardı. Kendini geliştirdiği kadar çevresindekilerini de geliştiriyordu.”

Firyal Ehmed, kardeşinin Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılışını ve sonrasına ilişkin şu ayrıntıları aktardı: “Liseyi bitirmişti. Askerlik kağıdı gelmişti. Ailem ona askere gitmesini söylediğinde ‘Hiçbir zaman rejime askerlik yapmam’ dedi. Yaz günüydü, bahçede kayısı topluyorduk. Eve geldi ve bir şey alıp çıktı. Onu aradık bulamadık. Nereye gittiğini sorduk. 3 gün sonra öğrendik ki Özgürlük Hareketi’nin verdiği eğitime gitmiş. 25 gün sonra geldi. 2-3 saat yanımızda kaldı ve harekete katılma kararı aldığını söyledi.”

DAĞA YOLCULUK

Kardeşi Mustafa’nın 1996 yılında yönünü Kürdistan dağlarına çevirdiğini belirten Firyal Ehmed, şöyle konuştu:

“Bir dönem Şêrawa’da sonrasında Efrîn ve Bilbilê alanlarında çalışmalar yürüttü. Ardından da Halep’e gitti. Bir gün haber göndermişti. İkindi vakitleriydi. Ailenin hepsinin Halep’e gelmesini istiyordu. Ailece gittiğimizde mücadelesini bundan sonraki süreçte Kürdistan dağlarında yürüteceğini söyleyerek vedalaşmak istedi ve yola koyuldu. Bir süre sonra bir mektubu ve fotoğrafı geldi. Mektubunda yerine ulaştığını, şu an Zap bölgesinde olduğunu ve çalışmaların çok iyi yürüdüğünü yazmıştı.”

YAPTIKLARININ KÜRTLÜKLE ALAKASI YOK

Firyal, kardeşinin şehit düşmesine yol açan ihanet saldırısına ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: “KDP güçleri onların bulunduğu Zap alanına saldırmıştı. Kardeşimin 9 arkadaşıyla birlikte şehit düştüğünü öğrendik. Çatışmalardan yaralı kurtulanlar vardı. Yaralılar Suriye’ye geldiklerinde onları gördüğümüzde yaşananları anlattılar.”

KDP’nin bitmek bilmeyen ihanetine de değinen Firyal devamla şu değerlendirmede bulundu: “Söze gelince Kürt olduklarını söylüyorlar ancak yaptıklarının Kürtlükle alakası yok. Kürt olsalardı kardeşlerini bu halkın çocuklarını vurmazlardı. Yıllardır kardeş savaşı çıkartmak istiyorlar. Herkes Türk devletinin Kürtlerin düşmanı olduğunu biliyor. Onlarda ellerini Kürt düşmanlarına vermiş, ortak olmuştur. Her zaman bizi yok etmek istiyorlar. Kürtlere ve fikirlerine karşı savaşıyorlar. KDP de Türk devletinin yaptığını yapıyor.”

CENAZELERİN VERİLMEMESİ HER ŞEYİ AÇIKLIYOR

KDP’nin şehit ettiği gerillaların cenazelerinin vermemesinin başlı başına ne yaptıklarını ve ne yapmak istediklerini açıkça gösterdiğini vurgulayan Firyal Ehmed konuşmasını son olarak şu çağrıda bulundu: “KDP’ye sesleniyorum; Yaptıklarınızdan düşmanla hareket etmekten vazgeçin. Kürtlüğe yurtseverlik çizgisine geri dönün. Kürt halkına da seslenmek istiyorum. 30 yılı aşkın süredir Kürtlüğe ve Kürdistan’a ihanet edenlere hesap sormanın vaktidir. Düşmanla bir olup halkına ihanet edenler bir gün hesap verecektir.”

Yarın: Mihemed Habeş, KDP’nin katlettiği kızı Kibar Habeş (Necbîr)’i anlattı.