Kuzey ve Doğu Suriye’de binler alanlardaydı

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde alanlara çıkan halklar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı hakkında bir an önce haber almak için avukat ve aile görüşmelerinin gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Girkê Legê, Tirbespiyê, Çilaxa, Dêrik, Halep ve Minbic kentlerinde alanlara çıkan binlerce kişi, tecridi protesto etti.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’de alanlara akan yüzlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Şehit Xebat Meydanı’nda toplanan halk, ilçe meydanına doğru yürüyüşe geçti. Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan kitle, sloganlar eşliğinde yürüdü.

İlçe meydanında ise bir miting düzenlendi. Mitingde Genç Kadınlar Birliği Üyesi Ahîn Ali, “Önder Öcalan’a uygulanan tecridin özgürlük talebinde bulunan tüm halklara uygulandığını bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle dünyadaki bütün insan hakları örgütlerini tecride karşı harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi. Eylem Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük sloganlarıyla son buldu.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê’de toplanan halk da Abdullah Öcalan’ın posterini açarak Kongreya Star merkezi önünden Devrimci Gençlik Hareketi Merkezi’ne kadar sloganlarla yürüdü. Burada yapılan saygı duruşundan sona konuşan Tirbespiyê PYD Eş Başkanı Hediya Şemo, “Türk devleti her geçen gün İmralı’daki tecridi ağırlaştırıyor. Bu tecrit bir an önce sona ermelidir. Bizler Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü istiyoruz” dedi.

Tirbespiyê Meclisi adına konuşan Nuredin Şakir ise şöyle konuştu: “Önder Öcalan üzerindeki tecridi kınıyoruz. Önderlik çizgisinde ilerlemeye devam edeceğiz. Tecridi sonlandırıp Önder Öcalan’ı özgürleştireceğiz. Uluslararası insan hakları örgütleri ve uluslararası hukuk kuruluşları Önder Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için sorumluluk almalıdır.”

ÇILAXA

İlçe merkezinde bir araya gelen onlarca kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme gerçekleştirilmesi talebi ile yürüyüş düzenledi. Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıyan halk sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı.

Şehit Mahsum kavşağında son bulan yürüyüşte kısa bir konuşma yapan İlçe Meclisi üyesi Feysel Hesen, “Türk devletinin İmralı’da uyguladığı tecrit sadece Kürt halkını hedeflemiyor. Özgürlük ve demokrasiden yana herkesi cezalandırıyor. Bizler bu kirli politikalar karşısında durmayacağız. Özelikle uluslararası toplum tecridin son bulması için elinden geleni yapmalıdır” dedi.

DÊRIK

Dêrik’te aynı taleple yüzlerce kişi Şehitler Meydanı’nda toplandı. Buradan yürüyüşe geçen kitle, sloganlar eşliğinde işlek caddeler boyunca yürüdü.

Özgürlük Meydanı’nda şehitler anısına saygı duruşunda bulunan kitleye hitap eden Kongreya Star yöneticilerinden Wesfa Murad, “Önder Öcalan’ın sağlık durumu öğrenilmeden Kürt halkı rahat etmeyecektir. Bu konuda uluslararası kurumlara büyük bir sorumluluk düşmektedir” dedi.

KOBANÊ

Kobanê’de bir araya gelen onlarca genç Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunun açıklanması talebiyle yürüyüş gerçekleştirdi. Qenya beldesindeki okul önünde başlayan yürüyüşte gençler sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Dugurman köyü kavşağında son bulan yürüyüşte konuşan Devrimci Gençlik Hareketi üyesi Mihemed Mehmud, Abdullah Öcalan hakkında net bilgi alıncaya kadar eylemlerinin süreceğini belirtti.

HALEP

Şêxmeqsud’da bir araya gelen Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri “Tecrit ve faşizme son. Özgürlüğü sağlama zamanı” sloganıyla Şehit Gelhat alanına kadar yürüdü. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fotoğraflarını taşıyan halk Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden sloganlar attı.

Yapılan saygı duruşundan sonra Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Üyesi Xemgin Halep şunları belirtti: “Uluslararası toplumun Önder Öcalan’ın içerisinde bulunduğu koşullar karşısındaki sessizliği kınıyoruz. Bizler Önder Öcalan’dan sağlıklı bilgi alıncaya kadar direneceğiz.”

MINBIC

Aynı amaçla toplanan Minbic Devrimci Gençlik Meclisi ve Genç Kadınlar Birliği de bir açıklama yaptı. Devrimci Gençlik Merkezi önünde yapılan açıklama Meclis Eş Başkanı Ehmed El-Cemîlî tarafından okundu.

Uluslararası toplumun Kürt Halk Önderi Öcalan’a uygulanan tecritten sorumlu olduğunu ifade eden El-Cemili, “Türk devleti, Önder Öcalan’ın koşullarını iyileştirmelidir. Tüm gücümüz ile Önder Öcalan’ın yanındayız. Onun fiziki özgürlüğünü sağlayıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Önder Öcalan için başta Kürtler olmak üzere herkes seferber olmalıdır” dedi.

Konuşmalardan sonra kitle sloganlarla dağıldı.

ŞEHBA

Şehba Kantonunun Fafin ilçesindeki Siwaqa okulu önünde başlayan yürüyüşte Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan halk, üzerinde “Garê’nin ruhu ile tecridi kıracağız” yazılı pankart açtı. Şehitlikte biten yürüyüşte saygı duruşu yapıldı.

Eylemde sık sık Abdullah Öcalan lehine slogan atıldı. Burada bir konuşma yapan Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Üyesi Reşid Efrîn, “Önder Öcalan için her gün alanlarda olacağız. Onun düşünceleriyle hareket ediyoruz. Bu bize güç veriyor. O yüzden onun fiziki özgürlüğünü sağlamak zorundayız. Önder Öcalan’dan bilgi alıncaya kadar direneceğiz” dedi.