Mihemed Seîd Çolî: PKK yenilmezdir

1980’li yıllarda PKK ile tanışan Mihemed Seîd, PKK’nin paradigmasıyla şekillenen Rojava Devrimi’nin yenilmez olduğunu belirterek, “Önder Apo ve PKK, karanlığı aydınlığa çevirdi. Yeni yaşama kapı açan bu hareket, mücadeleyi zafere ulaştıracaktır” dedi.

Mihemed Seîd Kürdistan toplumuna büyük katkılar sağlayan PKK hareketinin sürekli saldırılara maruz kaldığına işaret ederek, “PKK hareketi çıktığından beri her türlü vahşi saldırıyla karşı karşıya kaldı. Fikrine ideolojisine darbe vurulmak, yok edilmek istendi ancak başarılamadı. PKK tüm bu saldırıları boşa çıkaracak ve zafere ulaşacaktır” diye belirtti.

Rojava’nın Amûdê kentinden olan Mihemed Seîd Çolî, Kürt Özgürlük Mücadelesiyle ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la tanışmasını ANF’ye anlattı. 

APOCULARLA TANIŞMASI

Özgürlük mücadelesiyle ilk olarak Şam’da tanıştığını belirten Mihemed Seîd, “1981’lerde ‘Talebeler” diye bir gruptan bahsediyorlardı. Şam’a gelmişlerdi. Bir gün Şam’a gittiğimde Türkçeden Kürtçeye yazı ve kitapların çevrildiğini gördüm. Kim olduklarını sorduğumda Apocular olduğunu öğrendim” dedi ve tanıdıkça çalışmalara dahil olduğunu anlattı: “Amûdê’de çalışma yürütenler vardı. Onlarla tanıştım. Böylece Apocularla yakından tanışmaya başladım. Burada çok sayıda arkadaşı gördüm. Onlarla aile ziyaretlerine gittim ve halkla tanıştırdım. Heval Sabri, Kemal, Hogir ve daha birçok arkadaş vardı. Onları tanıdıkça çalışmalara ben de dahil oldum.”

‘PKK’NİN ÖZÜ DE PRATİĞİ DE BİRDİ’

“Önceden Barzaniler ve partisi vardı. Kürtlük ve Kürdistan hakkında o kadar konuşmalarına rağmen pratik anlamda ortada bir şey yoktu. Özgürlük Hareketi PKK ise sözünde ve pratiğinde birdi. Bunu her açıdan ispatlıyordu” diyen Mihemed Seîd, PKK ile yaşamlarındaki değişimi şöyle özetledi: “PKK’lilerin duruşu, yaşamları, hal ve hareketleri bizim için eğitim oldu. Fikirlerinde, ideolojilerinde kendimizi gördük. Bu nedenle onlara güvendik ve sonuna kadar PKK ile olacağımızın sözünü verdik.”

‘ÖNDER APO’YU GÖRMEK BENİM İÇİN HAYALDİ’

Mihemed Seîd, Abdullah Öcalan’ı ilk olarak 1978 yılında televizyonda gördüğünü, sonra bizzat yanına gittiğini belirterek, şunları anlattı:  “PKK, kuruluş kongresini gerçekleştirdikten sonra dünya basını Önder Apo’nun fotoğraflarını paylaşıyordu. Önder Apo’yu ilk olarak burada gördüm. Çalışmalarda yer aldığım bir süreçte bir arkadaş, ‘Seni Önderliğin yanına gönderelim’ dedi. Önder Apo’yu görmek benim için hayaldi. Mümkün mü böyle bir şey, diyordum. Hep birlikte Amûdê’den Qamişlo’ya, oradan da otobüsle Şam’a gittik. Birkaç ev değiştirdik. Orada halk evi diye bir yer vardı, Önderliğin oraya geleceği söylendi. O günü hiç unutmuyorum. Tahta bir sandalyede oturmuştum. Sırtım öyle ağrıyordu ki acıdan kıvranıyordum. Daha saatlerce burada oturacak mıyım diye düşünürken Önderlik geldi. Ağrım aklımdan çıktı.

İçeri girmesiyle ‘şevbaş!’ dedi. ‘Şevbaş’ kelimesini ilk o zaman öğrendik. Bakurê Kurdistan’daki savaştan, halkın zorla göçertilmesinden, Kürtlerin durumundan bahsetti. Özgürlük hareketinin Lübnan’a geçişini, kimin ne tutum sergilediğini vb. birçok ayrıntıdan bahsetti.”

‘AYDINLIĞA ULAŞMAK GİBİYDİ’

PKK’yi tanıdıktan sonra yaşamında yeni bir sürecin başladığını ifade eden Mihemed Seîd, “PKK, yeni fikir, ideoloji ve yaşamdı. Karanlıktan aydınlığa ulaşmak gibi bir şeydi. Bugün de Önder Apo’nun fikir ve felsefesiyle yaşıyoruz. Çok etkilendik ve bugüne kadar da bu uğurda yürüyoruz” dedi.

Yaşadığı yere döndükten sonra herkesin etrafına toplanarak onu anlatmasını istediğini belirten Mihemed Seîd, “Döndükten sonra Hacca gittiğim söyleniyordu. Herkes çok etkilenmişti. Herkese anlatıyorduk. Onlar da görmek istiyordu. Halkımız Önder Apo’nun fikirlerinden etkilendi. PKK, toplumda kültürel ve siyasi zenginlik ortaya çıkardı” diye kaydetti.

‘BU HAREKET YENİLMEZDİR’

“2011 yılında açığa çıkan Rojava Devrimi’nin PKK’nin paradigmasıyla şekillenen bir devrim olduğunun altını çizen Mihemed Seîd Çolî, şunları söyledi: “Önder Apo’nun fikirleri bizi bugünlere getirdi. Rojava halkı, kahramanlığını ve fedakarlığını hiç eksik etmedi, ancak devrime yön veren PKK hareketi ve Önder Apo’nun fikirleriydi. Böylece bu aşamaya geldik. PKK ve Önder Apo’nun fikirleri olmasaydı bugünlere gelemezdik.”

PKK’nin tüm komplo ve saldırıları çıkartarak zafere ulaşacağını belirten Mihemed Seîd, “Bu hareket düşmanın ve komplocuların saldırıları karşısında kırılmaz ve yenilmezdir. PKK hareketi çıktığı zaman düşman ideolojik olarak her açıdan vahşice saldırdı. Fikrine, ideolojisine darbe vurmak, yok etmek istedi ancak yapamadı. Hareketimiz tüm bu komploları boşa çıkaracak ve zafere ulaşacaktır” diye konuştu.