PYD: Devrimci halk savaşı büyütülecek

PYD kongresinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mücadelenin ve devrimci halk savaşının büyütülmesi kararı alındı.

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) “Devrimci halk savaşıyla işgali yeneceğiz ve demokratik Suriye’yi kuracağız” şiarıyla düzenlediği kongresi sona erdi.

Kuzey ve Doğu Suriye, Kürdistan ve Avrupa’dan 700 delegenin katıldığı kongrede, Asya Abdullah ve Salih Müslim yeni eşbaşkanlar olarak seçildi. Öte yandan yeni meclisin 145, Disiplin Kurulunun ise 7 üyesi belirlendi.

TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

PYD, kongrede alınan kararlara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“9’uncu kongremiz ‘Devrimci halk savaşıyla işgali yeneceğiz ve demokratik Suriye’yi kuracağız’ şiarıyla 18-20 Haziran arasında düzenlendi. Ülke içinde ve dışında, Özerk Yönetim, siyasi parti, Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Demokratik Suriye Güçleri (QSD), TEV-DEM ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri ve toplumsal kesimlerden 700 delege kongreye katıldı. Aynı zamanda Suriye’deki muhalif partiler ile Kürdistani partiler de kutlama mesajları gönderdi.

Saygı duruşunun ardından Eyşe Hiso ve Enver Müslim konuşma yaptı, kutlama mesajları okundu. Basına kapalı devam eden kongrede genel meclis ve kadın meclisi raporları okundu, örgütlülük ve siyasi durum, partinin rolü, geçmiş ve gelecekte ulusal görevler tartışıldı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehditleri ve Ortadoğu üzerindeki tehlikesi başta olmak üzere, bölge ve dünyadaki hassas ve tarihi gelişmelerin olduğu süreçte kongrenin yapılmasının önemine dikkat çekildi. Ayrıca Türk devletinin 12 yıla giren Suriye krizinin derinleşmesindeki etkisine, siyasi yöntemlere göre , BM’nin 2254 sayılı kararına göre Suriye krizinin çözümünü tıkamasına işaret edildi.

Ferhad Şiblî’nin faşist Türk devleti tarafından şehit edilmesi haberi kongrenin tüm üyelerini etkiledi. Şehit Ferhad Şiblî’nin mücadelesini sürdürüleceği ve Şiblî’nin hedef alınmasının Türk devletinin başta Kürtler olmak üzere bölge halklarına karşı yürüttüğü sistematik soykırım sonucu olduğu kaydedildi.

Katılımcılar, Türk devletinin halkların egemenliği, istikrar ve güvenine ilişkin bütün uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini belirtti.

KONGREDEKİ BAŞLICA KARARLAR

Kongredeki tartışmalar sonucunda şu sonuçlar çıktı:

-Örgüt çalışmaları önündeki eksiklikleri ve engellerin üstesinden gelen üyeler, sürecin hassasiyetlerine ve ihtiyaçlarına göre görevlerini yerine getirirken eksiklikler için en güçlü öz eleştiriyi vererek, gücünü halktan alan partimiz halkın iradesiyle bir olacaktır.

-Çoğulcu demokratik ve merkezi olmayan bir Suriye kurmak ve işgali bitirmek için devrimci halk savaşını esas almak mücadelemizin bir parçasıdır.  Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi şehitlerin fedakarlığı ve halkın mücadelesi elde edilen bütün kazanımların savunacaktır.

-Kongre üyeleri, Suriye krizinin en uygun çözümünün diyalogla olacağı değerlendirmesini yaptı. Demokratik Suriye çözümüne inanan bütün ulusal muhalif güçlerle ortaklığın önemine vurgu yapıldı. Aynı zamanda, Şam hükümetiyle diyalog, demokratik olarak kabul edilmiş bir anayasaya dayanan adil bir ulusal dava olarak Kürt davası başta olmak üzere ulusal davaların çözümü sağlanmalı.

Alınan başlıca kararlar şu şekilde;

*Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için mücadelenin büyütülmesi.

*Öz savunma anlayışı ve toplumsal ekonominin yanı sıra parti üyeleri ve halk arasındaki devrimci halk savaşı ilkesinin geliştirilmesi.

*Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî ile Türk devletinin işgali altındaki diğer bölgelerin özgürleştirilmesi.

*Türkiye’nin faşist ve ırkçı projesi ile işgal altındaki bölgelerimizde gerçekleştirmek istediği demografik değişim projesinin boşa çıkarılması.

*Demokratik siyaset mekanizmalarına göre Özerk Yönetim anlayışını temelleştirmek ve geliştirmek.

*QSD’ye destek çıkarak güçlendirilmesi, diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi, uluslararası, yerel ve toplumsal taraflarla ilişkilerin canlı tutulması.

*Kürdistan ulusal birliğinin sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması ve Kürdistan Ulusal kongresinin düzenlenmesi.

*Gençlerin, Türk devletinin yürüttüğü özel savaşla mücadele etmesi ve egemenlerin kadın özgürlüğüne dönük her türlü anlayışına karşı örgütlenmesini geliştirmek.

*Gözlem mekanizmaların geliştirilmesi ve partinin bütün çalışmalarının takip edilmesi.

*Şehit ailelerine önem verilmesi.

Kongrenin sonunda katılımcılar şehitlerin değerlerine bağlılık ve vefa sözlerini yineleyerek, Şehit Ferhad Şiblî’nin 19 Temmuz Devrimi’nin sembolü ve devrimci, mütevazi, direnişçi ve fedakar komutanlığın bir örneği olarak kabul etti.

Demokratik Suriye’nin inşası ve işgalin son bulması için demokratik ulus felsefesi, kadın özgürlük ideolojisi ve gençliğin öncülüğü doğrultusunda halkın kazanımlarının savunulması, parti amaçlarının yerine getirilmesi için direnişte ısrarın devam edileceği belirtildi.

Kongrenin sonunda Asya Abdullah ve Salih Müslim PYD eş başkanları, 145 kişi genel meclis ve 7 kişi de Disiplin Kurulu üyesi olarak seçildi.”