‘Rojava Devrimi batı için yeni bir şey’

Bir süredir Rojava savunmasında yer alan İngiltereli Xebat Kuye, “Rojava’daki devrim gerçeğini dışarıdan görmek çok zor. Buraya gelerek devrimin bir parçası olmak çok etkileyici. Buradaki mücadele ve yaşam batı için yeni bir şey” diyor.

Dışarıdan geldikleri halde buradaki devrimin bir parçası kabul edilmelerinin etkileyici olduğunu ifade eden Xebat Kuye, “Buradaki deneyimi tamamen anlamak ve bu güzellikler içerisinde yaşamak için buraya gelmeniz gerekir. Burada öğrenecek ve devrimi kendi ülkelerimize taşıyacak çok şey var” diye konuştu.

YPG Enternasyonal Taburu’nda yer alan İngiltereli Enternasyonal Xebat Kuye, Rojava’ya gelmeden önceki süreci, devrime dışarıdan bakışı ve buradaki izlenimlerini ANF’ye anlattı.

Bir buçuk yıl önce Rojava’ya gelen Xebat, YPG Enternasyonal Taburu’nda yer alıyor.

Rojava’yı Kobanê zaferiyle duyduğunu belirten Xebat, “Rojava Devrimi’ni ilk olarak 2015 yılında Kobanê’nin DAİŞ’ten kurtarılmasından sonra öğrendim. Başlangıçta devrim hakkında ne düşüneceğimi bilmiyordum. Devrimin gerçekleri bize anlatılmadı. Batı medyası bize bu devrimin neyle ilgili olduğunu, Rojava’daki insanların ne için savaştığını, burada yaratılan etki ve iradeyi bize tam olarak anlatmadı” diye konuştu.

Xebat, DAİŞ’e karşı mücadele için Rojava’ya gelen arkadaşı sayesinde daha detaylı bilgiler edindiğini belirterek, şunları paylaştı: “Birkaç yıl sonra Reqa’da DAİŞ’e karşı savaşmak için YPG’ye katılan arkadaşım sayesinde biraz daha detaylı bilgi edindim. Rojava’da nelerin olduğunu arkadaşlarla iletişimim sayesinde öğrendim. Halk demokratik bir sistem inşa ediyor, kadınların kurtuluş mücadelesi ve ekoloji mücadelesi veriliyor.”

‘DEVRİM GERÇEĞİNİ DIŞARIDAN GÖRMEK ZOR’

“Rojava Devrimi’ni dışarıdan görmenin zorluklarına işaret eden Xebat Kuye, “Bu yüzden buraya gerçekten anlamak, tanımak ve öğrenmek için geldim. Buraya gelerek gördüğüm birçok şey oldu. Devrime bakış açım tamamen değişti” dedi ve şöyle devam etti: “Halkların buradaki örgütlenme biçimi, geleceklerini belirleme çabaları, kendi değer ve kazanımları için mücadele etmesi çok etkileyici. Batı burada nelerin inşa edildiğini anlayamaz. Çünkü buradaki insanlar geleceklerini önemsiyorlar ve gelecekleri için demokratik hak talebinde bulunuyorlar.”

'DEVRİMİN BİR PARÇASI KABUL EDİLİYORUZ'

Xebat, Demokratik Ulus fikri sayesinde enternasyonallerin de bölgedeki mücadelede hiçbir ayrım olmaksızın yer aldığına değinerek, “Buraya geldiğimden beri devrimle yaşamak ve bir parçası olup anlamak oldukça önemliydi. Enternasyonal olmamıza rağmen buradaki devrimin bir parçası kabul edilmemiz etkileyici. Demokratik Ulus inşasıyla farklı toplulukların bir araya getirilerek özgür bir yaşamın inşa edilmesi, bize pek gösterilmeyen bir şeydi” dedi.

‘DENEYİMİ ÜLKELERİMİZE TAŞIYACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR’

Herkesi Rojava Devrim mücadelesini yakından görmeye davet eden Xebat Kuye, “Buradaki deneyimi tamamen anlamak ve bu güzellikler içerisinde yaşamak için buraya gelmeniz gerekir. Burada öğrenecek ve devrimi kendi ülkelerimize taşıyacak çok şey var.”