Stockholm’de MSD’nin katılımı ile Suriye’nin geleceği tartışılıyor
Demokratik Suriye Meclisi (MSD), batılı birçok ülkenin temsilcisi ve Suriyeli muhalif güçlerle İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya geldi.
Demokratik Suriye Meclisi (MSD), batılı birçok ülkenin temsilcisi ve Suriyeli muhalif güçlerle İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya geldi.
MSD sitesinde yer alan açıklamaya göre Stockholm’de 9 Nisan günü Demokratik Güç ve Şahsiyetler Kongresi’nin düzenlenmesi, muhaliflerden en geniş ve uygun kesimini temsil eden siyasi bir görüşün tartışılması amacıyla bir toplantı düzenlendi.
Uluslararası Olof Palme Merkezi’nin sponsorluğunu yaptığı toplantıya ABD, Britanya ve İsviçre dış işleri bakanlık temsilcileri ile Suriye muhalefetinin 39 temsilcisi ve bazı demokratlar katıldı.
MSD, iki günlük toplantıda özellikle Suriye’nin mevcut durumu, Suriye’nin birliği, ulusal egemenliğinin korunması, Suriyeli ve yerel kimlikler arasındaki dengenin korunması ve demokratik ulus çerçevesinde merkezi olmayan bir Suriye’nin inşa edilmesi konuları ele alınacak.
Toplantının gündemleri arasında Kürt halkı ve diğer halkların davasına adil bir çözümün bulunması, demokrat kesimin rolü ve birliğin sağlanması da yer alıyor.
MSD sitesindeki açıklamaya göre Uluslararası Olof Palme Merkezi Genel Sekreteri Anna Sundstrom, Suriye’de barışın ve istikrarın sağlanması için bu görüşmenin oldukça önemli olduğunu söyledi.
Toplantının ilk gününde söz alan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed’in parçalanma konusunda değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi. Ehmed’in “Bazı bölgelerde diktatörlük var, bazılarında ise faşizm var. Bazılarında ise Kuzey ve Doğu Suriye’deki gibi demokrasi işliyor” ifadelerini kullandığı kaydedildi.
Aynı gün Suriye’de demokrat bir cephenin oluşturulması, demokratik güçlerin Suriye’nin geleceğindeki rolü ve pratikte atılacak adımlar tartışıldı.
Katılımcıların ilk oturumda ademi-merkeziyetçilik ilkesi, Suriye’nin birliği ve Özerk Yönetim’in savunulmasının önemi ve özellikle öncülük eden bir proje olduğu konusunda görüş birliğine vardığı ifade edildi.