Til Temir ve Hesekê’de Ekito Bayramı kutlandı

Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan Asuri, Süryani ve Keldani halkları Ekito Bayramı’nı kutladı. QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, ortak bir kültürel mirasa sahip olan bölge halklarının birliğini selamladı.

Asuri/Süryani halkının yeni yıl olarak kutladığı dünyanın en eski bayramı olan Ekito Bayramı, Til Temir ve Qamişlo’da kutlandı.

TIL TEMIR

Til Temir’in Erbûş köyünde bugün Ekito Bayramı için bir kutlama düzenlendi. Kutlamaya Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve Süryani Askeri Meclisi de katıldı.

Kutlamada kısa bir konuşma yapan QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, Süryani ve Keldani halkların Ekito Bayramı’nı kutladı.

Mezopotamya halkları arasındaki kültürel ilişkilere işaret eden Newroz Ehmed, “Bölgedeki bütün halkların kültürü ortaktır. Şehitlerimizin fedakarlıkları sayesinde bugün bayramlarımızı kutluyoruz” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılara dikkat çeken Newroz Ehmed şunları kaydetti: “İşgalci Türk devleti, yerli halkı göçertmek ve elde edilen kazanımları yok etmek için halen bölgeye saldırıyor.”

Konuşmasının sonunda bölge halklarının birliğini selamlayan Newroz Ehmed, birlik ve beraberlikle bütün komplolara karşı direnebileceklerini söyledi.

Süryani Birlik Partisi adına Ebir İliya ve Hibe Asya Süryani Demokratik Örgütü adına Nebil Oşana konuşma yaptı; yeni yılın barış, sevgi, huzur yılı olması temenni edildi.

Süryani Askeri Meclisi adına Matay Hena ise 1 Nisan'da Süryanileri, Asurileri, Keldanileri ve bölge halklarını kutlayarak, bugünün ruhun, doğanın, imparatorluğun, ahengin ve medeniyetlerin yenilenmesi olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından kutlamaya katılan siyasi parti ve heyetlerin çok sayıda tebrik mesajı okundu.

Kutlama çekilen halaylarla sona erdi.

QAMIŞLO

Süryani Demokratik Örgütü ile Süryani Birlik Partisi, Ekito Bayramı nedeniyle Qamişlo’nun Tirbespiyê ilçesinin güneydoğusundaki Girê Şêran köyünde onlarca kişinin katılımıyla bir kutlama düzenledi.

Kutlamaya Özerk Yönetim, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ve QSD Halkla İlişkiler Ofisi'nden bir heyet katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan şenliğin ardından Yrthutha ve Ornina gruplarının Süryani halk oyunları gösterisi yapıldı. Süryani Birlik Partisi ile Asuri Demokratik Örgütü arasındaki siyasi uzlaşma belgesi okundu.

Süryani Birlik Partisi Eşbaşkanı Nezira Gewriye de bir konuşma yaptı ve Suriye halkı ile Kuzey ve Doğu Suriye halkının Ekito Bayramı’nı kutladı.

Son olarak Parmaya, Ornina ve İnanna grupları sahne alarak şarkılar seslendirdi.