Wan’da İran sınırı askeri bölgeye dönüştürüldü

İşgalci Türk devleti Bakure Kurdistan ve Rojhelat arasında inşa ettiği “güvenlik duvarı”nın ardından bölgeyi askeri yasak bölgeye dönüştürdü. Duvarın yapıldığı bölgenin iki kilometre çevresi yasak bölge ilan edilince köylüler meralara bile çıkamaz oldu.

SINIRDA DEVLET TERÖRÜ

İşgalci Türk devleti Bakure Kurdistan ve Rojhelat arasına bugüne kadar 173 kilometre uzunluğunda beton duvar döşedi. Bu duvar boyunca üç sıra jiletli tel çekilirken 347 kilometre de hendek kazıldı. “Güvenlik Duvarı” olarak adlandırılan bu yapının iki kilometre çevresi de güvenlik alanı ilan edildi.

Karar nedeniyle sınır hattında yaşayan köylülerin hayvanlarını otlattıkları meralar yasak bölge kapsamına girdi.

'TARIM VE HAYVANCILIĞI BİTİRMEK İSTİYORLAR'

Rojhelat sınır bölgesinde yaşananları değerlendiren Saray Belediye Eş Başkanı Davut Acar, sınırda tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getiren bir politikanın uygulandığını belirtti. Bölgenin belli kesimlerinde köylülerin kullandığı mera alanlarının askeri yasak bölge kapsamına alındığını vurgulayan Acar; “Bölgelerden köylüler faydalanamıyor ve bu yüzden hem tarımı hem de hayvancılığı bırakıyorlar. Önce duvar, sonra hendek, sonra tel örgü alanı oluşturdular. Hayvancılık ve tarımcılık bu şekilde bitirilecek” dedi.

'DUVARLARLA SINIR BÖLGESİ RANTA AÇILDI'

"Kalekollar yetmedi, sonra hendek kazdılar, duvar ördüler. Duvarlarla çeşitli çevrelere rant alanı açtılar" diyen Acar, "Duvarlar aslında rant kavgasıdır, güvenlik kaygısı ile yapılmadı. Bölge tarım ve hayvan bölgesidir. Buna rağmen Afganlar hala duvarı geçip gelebiliyorlar, duvarları aşıp geliyorlar. O kadar güvenlik altında o insanlar nasıl geçiyor?” diye sordu.  

'BU BİR GÖÇETTİRME POLİTİKASIDIR'

Duvarlarla beraber iki yakadakı halkın arasındaki sosyal, kültürel ve ticari hayatın tamamen bitirilmek istendiğini kaydeden Acar; "Gümrükte pul parası 1.500 TL ve herkesi o ranta yönlendirmek istiyorlar. Kapıköy sınır kapısı hayalidir ve vatandaşlara hizmet etmiyor. Küçük çapta ticarete bile izin vermiyorlar ve insanlarımız mağdur. İranlılara her şey serbest onlar istedikleri gibi girip çıkabiliyorlar ama bizim insanlarımız oradan faydalanamıyor. İnsanlar ciddi anlamda mağdur ve evine ekmek götüremiyor. İnsanlarımız göç ettirilmek isteniyor. 15 gündür insanlarımız İran tarafına geçip alışveriş yapamıyorlar." ifadelerini kullandı.
Acar, "Sınırın diğer tarafına yüz yıllardır gidip gelebiliyorduk. Şimdi Kapı var, resmi olarak gidin gelin diyorlar ama bu da yalan çıktı. Tamamen siyasi saiklerle hareket ediliyor” şeklinde konuştu.