Cizîr mitinginde Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı-YENİLENDİ

Yeşil Sol Parti'nin Cizîr ilçesindeki mitingine binler katıldı. Mitingde "Sayın Abdullah Öcalan fiziki olarak özgür olana kadar mücadele edeceğiz" mesajı verildi, tüm halkın sandık başına gitmesi gerektiği belirtildi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs seçimleri kapsamında Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesinde miting düzenliyor. Konak Mahallesi'ndeki Bozalan TOKİ'leri yanında bulunan Newroz Alanı'nı, miting öncesi parti bayraklarıyla süslendi. Binlerce kişi, ellerinde parti bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla erken saatlerinde alanı akmaya başladı. Şirnex merkez ve bağlı ilçeler ile köylerden de mitinge yoğun katılım sağlandı. Sıcak havaya aldırış etmeyen binler, birbirinden renkli yöresel kıyafetlerle mitinge katıldı. Alandaki coşku her geçen dakika daha da artarken, binler hem sahneden çalınan ezgiler hem de kendi söyledikleri şarkılarla uzun bir halaya durdu. Kadınlar ve gençler mitinge yoğun katılım gösterirken, bazı annelerin Yeşil Sol Parti bayrağındaki ağaca benzettikleri gül demetleriyle alana girmesi dikkat çekti.  

Mitingdeki coşku, Cizîr'de 2015-2016 yıllarındaki soykırımcı saldırılar sırasında katledilen Cizîr Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'un annesi Esmer Tunç, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Azadî Parti Genel Başkanı Ayetullah Aştî ve Yeşil Sol Parti adaylarının alana gelmesiyle daha da arttı.

 Binler, alkış ve zılgıtlarla Eş Genel Başkan Sancar ve adayları karşıladı. Miting programı öncesi Yeşil Sol Parti tarafından oy kullanma işlemi sırasında dikkat edilecek noktalara dair hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

'HALKIMIZIN TÜMÜ SANDIK BAŞINA GİTMELİ'

Miting programı, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Tertip Komitesi'nden Metin Bayık, 14 Mayıs seçimlerinin sıradan seçimler olmadığına işaret ederek, "Kürt halkının Türk halkının kaderini değiştirecek. 14 Mayıs'ta onların dersini vereceğiz. Halkımızın tümü sandık başına gitmeli" çağrısı yaptı.

 HDP Şirnex Milletvekili Hasan Özgüneş, barış ve özgürlüğe oy vereceklerine işaret ederek, "Bu bayrağı genç adaylarımıza vereceğiz. Başarı bizim olacak" dedi.

 "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla sahneye çıkan HDP Milletvekili Nuran İmir, Cizîr'in özgürlüğün sesi olduğunu belirtti. İmir, "Özgür yaşam dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Omuz omuza, gönül gönüle bugünden sonra da mücadele alanlarında birlikte olacağız. Yolumuz açık olsun.  
Yeşil Sol Parti'nin adayları Newroz Uysal, Zeki İrmez, Ayşegül Doğan ve Bedirhan Osal sahneye çağrıldı.

 'İMRALI KAPILARI AÇILANA KADAR...'

Adaylardan Newroz Uysal, "Cizîr halkının tavsiyelere ihtiyacı yok. İmralı kapıları açılana kadar, Sayın Abdullah Öcalan fiziki olarak özgür olana kadar, binlerce tutuklumuz özgür olana kadar, Esmer Anne çocuklarının cenazesine kavuşana kadar mücadele edeceğiz ve sizinle olacağız" diye konuştu.
Zeki İrmez, "Sizin bu özgürlük direnişiniz karşısında eğiliyorum. Başarı bizimdir" dedi.  
Ayşegül Doğan, Cizîr'in direniş ve başkaldırı yeri olduğuna işaret ederek, "Cizîr aynı zamanda dervişlerin yeridir. Cizîr ayağa kalkınca Botan ayağa kalkar. Cizîr Mem û Zîn'in ve Feqiyê Teyran'ın yurdudur. Cizre kararlı; artık zaman geldi. Zaman ulusal ittifak zamanı. Zaman büyük halaya durma zamanı. Biz dün buradaydık, bugün de buradayız, yarın da burada olacağız. Bizim başarımız İstanbul'un, Duhok'un, Urmiye'nin başarısıdır. Yolumuz açık olsun" ifadelerini kullandı.  
Bedirhan Osal ise "CizÎr direnişin yurdu, Mehmetler'in ve Asyalar'ın yurdudur. Değerli halkımız her seçimde olduğu gibi Cizîr, Türkiye'nin rekorunu kırıyor. Bu rekoru yeniden kırmaya hazır mıyız? Dost ve düşman herkes bilsin ki Cizîr hiç bir zaman diz çökmedi" ifadelerini kullandı.
Azadî Partisi Genel Başkanı Ayatullah Aştî, bugün iktidarda olanlar ve ülkeyi yönetenler bizim varlığımızı kabul etmiyorlar. Bizim varlığımıza, Kürt ve Kuridstan'a itiraz ediyorlar. Allah'ın kabul ettiği bu değeri kabul etmeyenler asla ve asla Allah'ın temsilcisi olamazlar. Ancak zalimlerin temsilcisi olurlar" diye kaydetti.

SANCAR: AKP-MHP SAVAŞ VE YOKSULLUK DEMEKTİR

Binler, Bajar'ın coşkulu parçaları eşliğinde uzun süre halay çekti. Rehin tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın seçimlere dair gönderdiği sesli mesaj da okundu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise özetle şunları söyledi:

"AKP-MHP bloku bu ülkeye savaş, yoksulluk, sömürü ve baskıdan başka hiçbir şey getirmedi. Kürtlere de savaş, imha ve yoksulluğu reva gördü. AKP-MHP bloku Kürt düşmanlığı üzerine kurulmuştur. Kürt düşmanı bir ittifaktır bu ittifak. Kayyım uygulamalarıyla, Kürt halkının iradesini gasp etti. Burada da gasp etti, birçok şehrimizde de kayyumlarla iradeyi gasp etti.

'DİRENE DİRENE KAZANDIK'

Peki, kayyumlar ne yaptı? İlk önce kurumların isimlerini değiştirdiler. Kürtçeyi kaldırdılar, Kürtçe isimleri sildiler. Sağlık, eğitim, kadın için kurulmuş kuruluşları kapattılar. Hepsi Kürtçeye düşmanlık, Kürt halkına düşmanlıktır.
Bizleri yok etmek istediler, direne direne kazandık.

Kumpasları ile başa çıkmayı öğrendik, bu da onlara dert oldu.

'YEŞİL SOL'U MECLİS'E EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE GÖNDERMELİYİZ'

Halkımıza söz vermiştik. Ne yaparlarsa yapsınlar, halkımızı seçeneksiz bırakmayacağız demiştik. Halkımızın iradesini seçimlerde en etkili şekilde ortaya çıkaracak yolu yaratacağız demiştik. Şimdi o yol Yeşil Sol. Diyoruz ki tek yol Yeşil Sol. Şimdi Yeşil Sol’u Meclis’e en güçlü şekilde göndermenin zamanıdır. Bizler Türkiye’nin bütün sorunlarını çözecek güce ve birikime sahibiz. İttifaklarımızla daha da güçleniyoruz. Burada Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı’nı kurduk. Kürt ulusal birliğine giden yolda önemli bir adım attık. Birliğimiz özgürlük için önemlidir. Kürt halkının birliği, özgürlüğü, hukuku ve hakları için çok önemlidir. O nedenle birliğimizi güçlendirmeliyiz. Mamoste Cegerxwîn çi digot? Digot, eger em nebin yek, em ê herin yek bi yek. Niha em bûn yek u em naçin yek bi yek.
Erdoğan iktidarını devam ettirmek için her yolu deniyor ama başaramayacak.
Bu seçim ölümü ve savaşı kutsayanlar ile barışı ve yaşamı savunanlar arasında.
Pusulada tek ağaç var, Yeşil Sol’un ağacı. Mührü onun altına basıyoruz. Mühür Yeşil Sol ağacının altına. Sandıkları da koruyoruz, irademizi de.
İktidar irademizi çalmak isteyecek ama izin vermeyeceğiz.
15 Mayıs sabahı baharın geldiğini, çiçeklerin açtığını, yüzlerin güldüğünü hep birlikte göreceğiz. Bütün ülkeye baharı bizler getireceğiz."

Ardından mitinge katılan gazeteciler Yıldırım Türker, Murat Çelikan ve Dicle Anter halkı selamladı, Mehmet Tunç'un annesi Esmer Tunç'un mesajı okundu.

 Miting, Dengbêj Rezanê Batu'nun seslendirdiği şarkılarla sona erdi.