Karakuş: Operasyonlarla bir kez daha kaybedecekler

İHD Van Şube Eş Başkanı Mehmet Karakuş, Amed merkezli siyasi soykırım operasyonlarıyla toplumu sindirmeye çalışanların 14 Mayıs’ta bir kez daha kaybedeceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Amed’de başlayan, yüzlerce kişinin gözaltına alınması ve şu ana kadar 50 kişinin tutuklanmasıyla devam siyasi soykırım operasyonlarına yönelik tepkiler artıyor. İHD Van Şube Eşbaşkanı Mehmet Karakuş da yapılan operasyonlara tepki göstererek, gözaltına alınan ve tutuklananların derhal serbest bırakılması gerektiğini, yapılanın bir hak ihlali olduğunu söyledi.


Siyasi soykırım operasyonunu ANF’ye değerlendiren Karakuş, bunun beklenen bir durum olduğunu ve AKP’nin her seçimden önce bu yönteme başvurduğunu hatırlattı. Seçimlerden önce Kürt siyasal hareketine ve tüm muhalif kesimlere yönelik bir baskı oluşturulmak istendiğini kaydeden Karakuş,  “Bu jandarma, emniyet ve tüm bürokrasinin uyguladığı bir baskı olmakla birlikte, sıkça yargı yoluyla yapılan baskı politikalarının sonucudur. Bizim insan hakları alanında sık sık yaşadığımız bir durum.

Son süreçte Diyarbakır merkezli bir soruşturmada 250 kişi hakkında gözaltı kararı alınmış, avukat görüş yasağı konulmuş ve dosyaya gizlilik kararı getirilmiştir. Burada amaç kişiler değil, Kürt siyasal hareketlerinin seçimlerde elde edeceği kazanımlardır. Kaybedeceklerini gördüler ve yine kaybedecekleri bir yönteme başvurdular. 20 yılın sonunda bir çıkmaza girdiler ve şimdi bu çıkmazı bu yöntemlerle aşmak istiyorlar” diye konuştu.

AMAÇ SEÇİME KATILIMI ENGELLEMEK

Yargıyla yoluyla insan hakları savunucularına, gazetecilere, sanatçılara ve siyasetçilere baskı uygulandığını kaydeden Karakuş konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Yapılacak olan seçimlerde kendilerine yeni alanlar açarak kendi iktidarlarını sürdürmek istiyorlar. Baskının yapıldığı yerlere baktığımızda seçim dönemlerinde önemli görevler yapan avukatlar, toplumun sağlıklı haber alma hakkını sağlayan gazetecileri yargı yoluyla sindirmek istiyor. Kaybetmeyi göze alamıyorlar ve bu yüzden bu tür yolları deniyorlar.

Daha önce de defalarca bu yöntemleri uyguladılar ve her seferinde kaybettiler. İnsan haklarına yönelik saldırılar kazandırmaz kaybettirir. Avukatları, siyasetçileri, sanatçıları, gazetecileri seçim gündeminden uzak tutmak istiyorlar. Şu anda operasyon İstanbul’a sıçramıştır ve devamı gelebilir. Amaç seçime katılımı engellemektir ama bu ihlaller onlara kaybettirecektir, tüm saldırılar boşa çıkacaktır. Gözaltına alınan ve tutuklananlar derhal serbest bırakılmalıdır.”