10 milyon çocuk bir daha okula dönmeyebilir

İngiliz bir sivil toplum örgütü, evde kalma tedbirleri ardından yeni koronavirüsün ekonomik sonuçları nedeniyle 10 milyona yakın çocuğun bir daha asla okula dönemeyebileceği uyarısında bulundu.

Save the Children isimli sivil toplum örgütüne göre küresel salgından önce zaten 258 milyon çocuk eğitim sisteminin dışındaydı.

Covid-19 nedeniyle, ilkokuldan üniversiteye kadar 1,6 milyar öğrenci sınıflardan çıktı.

Save the Children raporunda, “İnsanlık tarihinde ilk kez, tüm bir kuşak çocuk, eğitim parkurunun altüst oluşunu yaşadı” denildi.

İngiliz dernek, bu yıl sonuna kadar 9,7 milyon dolayında çocuğun bir daha asla dönmemek üzere okulu terk edebileceği tahmininde bulunarak, hükümetleri ve bağışçıları bu “küresel eğitim aciliyetine” karşı harekete geçmeye çağırdı.

Aksi durumda zaten var olan eşitsizliklerin, “zenginler ve yoksullar, erkek ve kız çocukları arasında patlayacağı” uyarısı yapıldı.

Başta Orta ve Batı Afrika’daki ülkeler ile Yemen ve Afganistan olmak üzere 12 ülke, evde kalma tedbirleri ardından öğrencilerin okula geri dönmeme riskinin en yüksek olduğu ülkeler olarak belirtildi. Bu durum özellikle de kız çocuklarını etkiliyor.

Save the Children, ticari kreditörleri yoksul ülkelerin borçlarını askıya almaya çağırırken, bu tedbir sayesinde eğitim alanına 14 milyar dolar yatırım yapılabileceğine işaret etti.

Derneğin genel müdürü Inger Ashing, “Eğitim umudunu ayakta tutmak için umutsuzca ihtiyaç duyduğumuz kaynakların borçları ödemek için kullanılması kabul edilemez” dedi.

Ashing, “Bu eğitim krizinin gelişmesine izin verirsek, çocuklar üzerindeki etkisi kalıcı olacak. Dünyanın 2030 yılına kadar tüm çocukların nitelikli bir eğitime erişimini güvenceye almak için verdiği söz bir kaç yıl daha ertelenecek” diye ekledi. Birleşmiş Milletler, 2030 yılını hedef olarak belirlemişti.

Save the Children, orta düzeyli bir bütçe senaryosuna göre gelecek 18 ay içerisinde en yoksul ülkelerde eğitime harcanan bütçenin 77 milyar dolar düşeceği tahmininde bulunuyor. En kötü senaryoya göre hükümetler eğitime ayrılan kaynakları, Covid-19’la mücadele için başka alanlara aktaracak. Bu durumda eğitim bütçesindeki düşüş 192 milyar dolara çıkacak.