13 ülke okulları kapattı, UNICEF endişeli

Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs salgını nedeniyle 13 ülke ulusal düzeyde okulları kapatma kararı aldı. UNICEF, yaklaşık 300 milyon çocuğun okulsuz kaldığına dikkat çekerek, bunun benzeri görülmemiş bir rakam olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Genel Müdürü Audrey Azoulay, “Devletlere, başta kapatılan okullardan en fazla etkilenen kesim olan dezavantajlı çocuklar ve gençler olmak üzere herkes için öğrenimin devam etmesi amacıyla güven vermeye çalışıyoruz” dedi.

Azoulay, “Her ne kadar sağlık veya başka krizler nedeniyle okulların geçici olarak kapatılması ne yazık ki yeni olmasa da, küresel düzeyde eğitimdeki mevcut aksamanın boyutları ve hızlılığı benzeri görülmemiş bir durumdur, ve eğer uzarsa eğitim hakkını tehdit edebilir” diye ekledi.

UNESCO, üye devletlerin Eğitim Bakanlarını “öğrenimin devamlılığı, kapsayıcılık ve hakkaniyetin sağlanmasını hedefleyen yanıtlar ve stratejilerin paylaşılması” amacıyla 10 Mart günü acil toplanmaya çağırdı

UNICEF’e göre 4 Mart itibariyle üç kıtada 22 ülke okul kapatma tedbirine başvurdu. Ulusal düzeyde ise 13 ülkenin okulları kapattığı bildirildi. Bunların başında Çin, İran ve İtalya geliyor. Toplamda ana okul ve ilköğretim okuluna kadar 290, 5 milyon öğrenci bu tedbirden etkileniyor. Dokuz ülke ise yerel düzeyde okulları kapattı. Bunların başında da Fransa, Almanya, Güney Kore ve ABD geliyor.